BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5368 % 0,00
EUR/TRY 34,9440 % -0,08
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5368
% 0,00
34,9440
% -0,08
1,0727
% -0,02
44,89
0,00
2.335,06
% 0,11
89,28
% 0,30
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'de kaya gazı rezerv mi ihtimal mi?

Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Besim Şişman, Türkiye'de kaya gazı rezervi olduğunu ancak üretilebilir olup olmadığı üzerine çalıştıklarını söyledi

Türkiye'de kaya gazı rezerv mi ihtimal mi?
BUSINESSHT 12 07 2017, 10:30

Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Besim Şişman, yer altındaki kayaçları terk eden petrol ve doğal gazdan arta kalan, ana kayayı terk etmeyerek katmanlar arasına sıkışan ve üretimi son 50 yılda hızlanan kaya gazının Türkiye'deki rezervleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşen 22'nci Petrol Kongresi'nde BloombergHT'den Ceren Dilekçi'nin sorularını yanıtlayan Şişman,  kaya gazının 30-40 yıllık bir geçmişi olduğunu ve ABD'de uzun yıllara dayanan çalışmalar sonucu bir noktaya gelindiğini hatırlatarak Türkiye'de de bir rezerv olma ihtimalinin ortaya çıkmasından bu yana çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Kamuoyunda bilgi eksikliğinin olduğunu, mevcut bir potansiyelin sanki rezervmiş gibi aktarıldığını söyleyen Şişman, "Evet Türkiye'nin belli bir rezervi var, sonuçta oturup hesap yaptığınız zaman ortaya çıkan sonuçlar. Ama üretilebilirliğini görmeden siz bunu varmış gibi söyleyemezsiniz" dedi.

Şişman, Diyarbakır civarında yabancı bir şirketle birlikte çalışıldığının ve şimdi de Trakya bölgesinde gaza yönelik projelerin olduğunun altını çizdi. 

Türkiye'de petrol ve doğal  gazın üretilebilir olup olmadığını ispat etmeye çalıştıklarını söyleyen Besim Şişman, "Bunu başardığımız zaman zaten Bakan çıkar gerekli açıklamayı yapar. Ama biz şu anda bunun araştırmasını yapan ve teknik alt yapısını oluşturmaya çalışan konumdayız. Dolayısıyla bugünden, 'Şunlar var' diye kamuoyunu yanıltmayı doğru bulmuyorum. Şu bilinmelidir ki, Türkiye petrolleri dünyada ne yapılıyorsa aynı şekilde taşımaya devam ediyor" dedi.

Polonya'dan örnek veren Türkiye Petrolleri Genel Müdürü şöyle konuştu:

"Polonya,konvansiyonel olmayan yöntemlerle  yüzden fazla kuyu kazdı. Üretim gerçekleştirebilmek için bunların yarısında kaya çatlatma operasyonları  yaptı. Ama ekonomik bir üretim yapamadı. Dolayısıyla, bu noktadan da bakmak lazım, yine de potansiyelimizi ortaya çıkaracak düzeyde çalışmalarımız sürüyor."

"FİYATLAR DÜŞTÜ, YATIRIMLAR AZALDI"

Dünyadaki petrol üretimi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Besim Şişman, geçen yıl 1952'den bu yana en düşük petrol keşfinin gerçekleştiğini ve dünya genelinde yatırımların azaldığını belirtti.

Yüksek petrol fiyatlarının olduğu dönemde yatırımların da çok yüksek seviyede olduğunu vurgulayan Şişman, "Derin denizlere ciddi bu boyutta yatırımlar vardı ama fiyatlar fazlaydı. O zamanda şunu dile getiriyorduk artık ciddi petrol yok. Ve para çok ucuzdu, öyle olunca da yatırım bir hayli fazlaydı. Bugün öyle bir noktaya gelmiş bulunuyoruz ki artık ucuz para yok. Yatırımcı bulmada sıkıntılar var" dedi.

Mevcut durumda düşük fiyatların en fazla petrol üreticisi ülkeleri etkilediğini söyleyen Şişman, "Ama bizim gibi hem doğalgaz hem petrol tüketen, ithalatçı konumundaki ülkeleri pozitif etkiliyor çünkü bütçe açığımızı aşağıya çekmemize yardımcı oluyor" diye konuştu. 

Yukarı

Business HT×