BIST 100 9.668,41 % 1,24
USD/TRY 34,5835 % 0,05
EUR/TRY 36,3691 % 0,96
Piyasalar
9.665,69
% 1,21
34,5835
% 0,05
36,3691
% 0,96
1,0509
% 0,87
40,66
0,11
2.642,04
% -2,73
74,18
% -1,32
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

MSCI'ın kritik kararı öncesi ne bilmelisiniz?

Çin A grubu yuan cinsi hisseler MSCI endekslerine girecek mi? Piyasalar için kritik soru ve olası etkileri bu yıl yeniden yanıt bekliyor

MSCI'ın kritik kararı öncesi ne bilmelisiniz?
FIRAT BORA TAŞ 20 06 2017, 10:14

Çin'in A grubu yuan cinsi hisseleri dördüncü kez MSCI kapısında.

ABD merkezli uluslararası endeks yapıcı, Çin piyasaları kapandıktan sonra yarınki açılışa kadar olan zaman dilimi içerisinde kritik kararını açıklayacak.  MSCI'ın yıllık gözden geçirmesi Arjantin'e dair beklentilerle birlikte MSCI Gelişen Piyasalar'ın tamamı için önem taşıyor.

Buna Türkiye de dahil.

7 TRİLYON DOLARLIK PASTA

Çin'in A grubu yuan cinsi hisseleri 7 trilyon dolar büyüklüğünde. Bu hisseler MSCI tahminlerinde belirtildiği gibi yüzde 0,5 ağırlıkla endekse dahil olursa Goldman Sachs'ın hesaplamasına göre 7 milyar dolarlık bir fon girişi beraberinde gelecek. Diğer taraftan bu senaryo aynı miktarın diğer ülkelerin azalan paylarıyla bu rakamda bir çıkışı bölüşmeleri anlamına geliyor.

TÜRKİYE İÇİN NE DEĞİŞECEK?

Türkiye'nin mevcut durumda yüzde 1,12 ağırlığı bulunuyor. MSCI'da Çin'in B grubu döviz cinsi hisseleri ile Hong Kong ve ABD'de işlemlerini kapsayan ağırlığı ise yüzde 27,81 ile ilk sırada. Bu da en büyük etkinin yine Çin'de olacağını gösteriyor. Türkiye'nin ağırlığının yüzde 1'in altına düşmesi beklenmiyor.

ÇİN HİSSELERİNİN BİRBİRİLERİNDEN FARKI

Çin'de A grubu ve B grubu hisselerin farklılığı erişim imkanlarını ayrıştırıyor. Çin hisseleri 2003'e kadar yabancı yatırımcılara tamamen kapalıyken bu tarihten sonra Nitelikli Yabancı Kurumsal Yatırımcı (QFII) sistemiyle sınırlı imkanlarla yabancılara da takaslar açıldı. Capital Economics verilerine göre yabancı sahipliği ise düşük erişim nedeniyle yüzde 2 oranında.

YABANCI YATIRIM A GRUBU ÇİN HİSSELERİNİ NEDEN ALMIYOR?

Düşük erişim imkanlarının yanı sıra buna bağlı olarak piyasa koşullarındaki dengesizlikler de global fonları Çin A grubu hisselerden uzak tutuyor. Daha çok küçük portföylere sahip yerli bireysel yatırımcıların takasta ağırlığa sahip olduğu Şangay ve Şenzen borsaları hızlı iniş çıkışları ve tahtası "ansızın" kapanabilen şirketlerin bulunmasıyla birçok büyük kurumsal yatırımcı için güvensiz bir profil çiziyor.

MSCI ÇİN HİSSELERİNİ NEDEN ALMIYOR?

MSCI'in endişeleri de müşteri odağıyla aynı noktadan hareket ediyor. Endeks yapıcı, kendisini izleyen pasif fonlar için stabil bir yapı oluşturmak istiyor ve bu da Çin'in daha önceki üç başvurusunun reddedilmesine neden oldu.

BU KEZ NEDEN FARKLI?

Bu kez Çin için umutlar daha yüksek.

Morgan Stanley A grubu yuan cinsi Çin hisselerinin MSCI endekslerine eklenmesine yüzde 50'den fazla ihtimal veriyor. Goldman Sachs da bu senaryoya önceki yıla göre 10 puan düşük olsa da yüzde 60 olasılık tanıyor.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan, "Çin’in attığı bazı adımlara karşılık MSCI da hisseleri endekse almak için elinden geldiği kadar esneklik gösteriyor. Bu hali ile çok hızlı ve büyük fon akımları yaşanmasa da 7 trilyon dolarlık bir pastanın kremasına herkes parmağını uzatmak isteyecektir." diyor.

Manukyan'ın da belirttiği üzere beklentileri değiştiren Çin'in attığı adımlar ve pastanın cazibesi.

BİR ADIM ÇİN'DEN

QFII kotası Mayıs sonu itibariyle 90,76 milyar dolardan 92,72 dolara yükseltildi. Yabancı yatırımcılara varlıklarına bağlı olarak otomatik kota veriliyor. Yabancılara Çin borsasına girdikten sonra uygulanan engeller de gevşetildi. Hisse aldıktan sonra 12 ay tutma kuralı 3 aya düşürüldü. Ayrıca düzenleme portföyün tamamını değil 20 milyon dolarını kapsıyor. Anaparayı geri çıkarmak için uygulanan 6 ay kuralı da kotaya bağlandı.

Tahta kapatma uygulamasında da bir ölçüde normalizasyona gidildi.

BİR ADIM MSCI'DAN

Pastanın cazibesi de MSCI'ı daha ılımlı kılıyor. Çin hala en yüksek tahtası kapalı hisse sayısına sahipken MSCI 50 gün kapalı kalan şirketleri endeksten çıkartma kararı aldı. Endekse alınabilecek hisse sayısı da 448'den 169’a düşürüldü ve daha çok büyük ölçekli hisselere ağırlık verildi.

Bu hisselerin özellikle de Şangay ve Şenzen'den Hong Kong'a linkli hisselerden seçilmesi iyimserliği artırıyor. Çin, sermaye piyasalarının serbestleşmesini hızlandırmak için son yıllarda anakara borsalarını Hong Kong'a linklemişti ve bu hisselerde kota ve fon çıkışı endişeleri daha az.

BİR DE FTSE REKABETİ

MSCI'ın İngiliz rakibi FTSE,  Mayıs 2015'te Çin A grubu hisselerini endekslerine dahil etti. FTSE China A Index'te 60 Çin A grubu hisse bulunuyor. FTSE Gelişen Piyasalar Endeks'teki diğer B, H ve Red Chip'lerin toplamından daha fazla.

En büyük varlık yönetim şirketlerinden Vanguard FTSE endekslerini izliyor. BlackRock ise MSCI'da. Bu iki devin arasındaki rekabet, büyük müşterilerin ilgisiyle MSCI'ı da geride kalmamaya zorlayabilecek bir durum olarak görülüyor.

MSCI, Çin'le birlikte 2016'da sermaye piyasalarına dönen Arjantin'le ilgili kararını da açıklayacak. Arjantin, şu anda MSCI endekslerinde yer almıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin piyasa değeri 2 trilyon dolara yakın ve MSCI'ı toplamda yaklaşık 10 trilyon dolar büyüklüğüne varan fonlar gösterge alıyor.

Çin A grubu hisseleri MSCI'ın öngördüğü gibi yüzde 0,5 ağırlıkla eklenirse MSCI Gelişen Piyasalar'da Çin'in ağırlığının yüzde 28,31'e yükselmesi anlamına geliyor. Bu hisselerin tamamı endekse alınsa Çin'in ağırlığı yüzde 40'ın üzerine GS'in 7 milyar dolar olarak öngördüğü giriş de 200 milyar dolara yakın bir rakama ulaşıyor.

 

Yukarı

Business HT×