Çin yerel piyasadaki hisse senetlerinin uluslararası hisse endekslerine dahil edilmesi için ABD'li MSCI'ı yine ikna edemedi.
Çin borsalarına kote yuan cinsi A tipi hisseleri endekslerine dahil etmeyi üçüncü defa değerlendiren ve olumsuz karar veren MSCI, küresel yatırımcıların ülkedeki düzenlemeler hakkında endişe taşıdığını belirterek, hisselerin ne zaman endekslerine eklenebileceği konusunda tarih vermedi.
Bazı analistlere göre MSCI'ın Çin hisseleri değerlendirmeye alması, bu sepette yer alan Türk varlıklarını da yakından ilgilendiriyor. Bununla birlikte MSCI sepetinde Türk hisselerinin ağırlığı sınırlı olduğu için bu kararın Türk varlıkları açısından kritik olmadığına yönelik görüşler de söz konusu.
Varlık yöneticilerinin yaklaşık 1.5 trilyon dolar tutarında parayı yönlendirirken MSCI endekslerini gösterge olarak kullanıyorlar.
MSCI yayımladığı açıklamada, Çin'in piyasalarını yabancı yatırımcılar için erişilebilir hale getirebilmek için ek düzenlemeler yapması gerektiğini belirtti.
Çin devleti, gelecek 10 yılda hisse piyasalarına 400 milyar dolara kadar yeni paranın girmesine imkan sağlayacak MSCI gelişmekte olan ülke piyasaları endeksine dahil olabilmek için altı aydır çaba sarf ediyordu.
MSCI'ın dün açıkladığı karar yatırımcıların endişelerini gidermeye çalışan Çinli politika yapıcılar hayal kırıklığı anlamına geliyor.
Çin borsaları sabah itibariyle hisselerin endekse dahil edilmemesinin şokunu atlatarak yüzde 1'in üzerinde artış kaydetti.
Piyasayı izleyenler ve analistler üst üste üçüncü defa ret kararı verilmesini şaşırtıcı olarak nitelerken, kararın kurumsal yatırımcıların yuan cinsinden varlıklar ve Beijing'in sermaye piyasası reformlarını uygulama kabiliyetine dair tereddütlerini yansıttığını belirttiler.
Çin piyasaları geçen 12 ayda, borsalarda yüzde 40'lık çöküş dahil olmak üzere çalkantılı bir dönem geçirdi. Borsadaki çöküşün ardından ağır bir devlet müdahalesi başlarken, daha önce görülmemiş tutarlarda sermaye çıkışı yaşanması yuan üzerinde baskı oluşturdu.
Çin sermaye piyasası düzenleme kurumu bugün yaptığı açıklamada Çin'in A hisselerini içermeyen küresel gösterge endekslerin "eksik" olduğunu, fakat kararın ülke piyasalarını yatırımcılara açacak reformlar üzerinde etkisi olmayacağını belirtti.
MSCI küresel araştırma direktörü Remy Briand, dün gazetecilere yaptığı açıklamada Çin'in reform programının doğru istikamette ilerlediğini, ancak yatırımcıların yatırım kotalarının dağıtılma süreci ve paralarını ülkeden çıkarırken tabi oldukları aylık sınırlamalar hakkında endişe taşıdıklarını söyledi.
MSCI PAKİSTAN'I GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ARASINA ALDI
Pakistan'ı Gelişmekte Olan Piyasa statüsüne yükselten MSCI, Peru'nun da Gelişmekte olan Piyasalar Endeksi'nde yer almaya devam edeceğini bildirdi.
Bu yıl sermaye piyasalarına geri dönen Arjantin ile ilgili kararını 2017 yılında verecek olan MSCI, Güney Kore'nin yeniden Gelişmekte olan Piyasa olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmayacağını kararını da önümüzdeki yıl alacak.