BIST 100 9.903,88 % 1,93
USD/TRY 32,4653 % -0,22
EUR/TRY 34,8215 % -0,43
Piyasalar
9.906,03
% 1,95
32,4649
% -0,22
34,8256
% -0,42
1,0717
% -0,12
44,77
-0,12
2.344,32
% 0,51
89,63
% 0,70
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası pas geçti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasalar tarafından merakla beklenen kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
BUSINESSHT 15 06 2017, 13:47

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Fed'in yılın ikinci faiz artışını gerçekleştirdiği toplantının hemen ardından yaptığı toplantıda faizleri sabit tuttu.  

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir haftalık repo faizini yüzde 8, faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 9.25, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini de yüzde 7.25, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faizini yüzde 12.25'te sabit tuttu.

Karar metninde ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırma yapılabileceği belirtildi. 

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, karara ilişkin değerlendirmesinde TCMB'nin beklentiyi gerçekleştirdiğini, hem büyüme verilerinin hem de Fed'in faiz artışının bankanın faiz indirmesini zorlaştıran unsurlar olduğunu söyledi. Atakan, Merkez Bankası'nın ortalama fonlama ile strateji kurmasının beklendiğini, bu kararla da bunun devam ettiğini belirtti. 

Ekonomist Mehmet Besimoğlu da Merkez Bankası'nın fonlamada GLP'yi kullandığına dikkat çekerek söz konusu kararın beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini ifade etti. 

Karar metninde "Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar vermiştir" ifadeleri kullanıldı. 

Metinde, bankanıın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği belirtildi.

Karar metninde, "Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır" ifadesi de kullanıldı. 

 

ENFLASYONDA YÜKSELİŞ OLDUĞUNDAN BU YANA GLP KULLANILIYOR

Enflasyonda yükselişin belirginleşmesinden bu yana geç likidite penceresi (GLP) faizini para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanan TCMB, GLP faiz oranını kullanarak piyasaya uyguladığı faizi belirliyor.

Likidite sıkılaştırması çerçevesinde Ocak ortasından bu yana piyasaya sağladığı likiditeyi kısarak TL'nin maliyetini artıran TCMB, son dönemde likiditeyi sıkılaştırma adımlarını daha da kuvvetlendirdi. Bu çerçevede TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yılın başlarındaki yüzde 8.30'lu seviyelerden atılan adımlarla yüzde 11.98'e kadar yükseldi.  Bu verilere göre ortalama fonlama maliyetinde yıl sonundan bu yana artış 367 baz puan olurken, bu adım piyasada ciddi bir sıkılaştırma olarak nitelendiriliyor.

TÜFE Mayıs ayında giyim grubundaki artışın etkisiyle yüzde 0.45 yükselirken, yıllık enflasyon Nisan'da gördüğü dokuz yılın zirvesi olan yüzde 11.87'den yüzde 11.72'ye geriledi.

FED FAİZ ARTIŞINA GİTMİŞTİ

Amerikan Merkez Bankası (Fed) beklendiği gibi dün sonlanan toplantıda faizlerde artışa gitmişti. Böylelikle banka yılın ikinci faiz artışını yapmış oldu. Kararın ardından basın mensuplarının önüne çıkan Fed Başkanı Janet Yellen, zayıf enflasyon verilerine aşırı tepki verilmemesi gerektiğini belirtti. İlk yorumlar Yellen'ın şahin bir tavır takındığı yönünde oldu. 

Fed, iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) sonrası federal fonlama faizini 1,00-1,25 aralığına çekti. FOMC kararını bire karşı sekiz oyla aldı. 

Banka 2017'de bir faiz artışı daha öngörüyor. 12 Fed üyesi 2017'de 3 ya da daha fazla artış tahmini yaptı.

ABD merkez bankasının faizleri belirleyen komitesi, ekonominin güçlenmeye devam ettiği ve istihdam artışlarının sağlam bir şekilde sürdüğünü belirterek, enflasyonda son dönemde yaşanan yumuşamayı geçici gördüğü sinyalini verdi.

Banka bilanço daraltılması politikasının da devam ettirileceğini açıkladı. Fed bilanço küçültmeye bu yıl başlayacak. Metinde bilanço küçültmenin kademeli olarak yapılacağı açıklandı.

 

Yukarı

Business HT×