BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3468 % 0,17
EUR/TRY 35,1107 % 0,11
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3465
% 0,17
35,1122
% 0,12
1,0797
% -0,29
47,65
-0,28
2.222,02
% 1,24
87,40
% 1,52
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Zeytinlikler şimdilik nefes aldı

Üretim Reform Paketi'nde gerekli bulunması hâlinde zeytinlik alanların sanayi tesisi olarak kullanılmasını mümkün kılan maddeler yasa tasarısında çıkarıldı

Zeytinlikler şimdilik nefes aldı
BUSINESSHT 13 06 2017, 16:04

"Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", yani kamuoyunun bildiği ismiyle "Üretim Reform Paketi" içerisinde yer alan ve gerekli görülmesi durumunda maden ve sanayi tesislerinin zeytinlik sahalarına inşasının önünü açabilecek düzenleme bugün Meclis Komisyonu'nda yeniden görüşüldü.

Organize sanayi bölgeleri düzenlemesinden iş ve işçi güvenliğine kadar 76 maddeyi içeren yasa tasarısından zeytinliklerle ilgili üç maddenin torba yasa tasarısından çıkarılmasına karar verildi.

Tasarı, daha önce Komisyon'dan geçerek Genel Kurul'a kadar çıkmış ancak zeytin sektörünün temsilcilerinden gelen itirazlar sonrası tekrar Komisyon'a gönderilmişti.

BAKAN ÖZLÜ: İHTİYAÇ GİDERİLMEZSE BU YASA, 17-20 DEFA YİNE GELEBİLİR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, tartışılan zeytinlik maddesinin, Sanayi Komisyonu'nda 4 partinin ortak önergesiyle tasarıdan çıkarılmasına ilişkin şunları söyledi:

"Bazı STK'lar bu süreçte ilin valisine, gıda tarım hayvancılık il müdürü ve bakana güvenmediklerini söylediler. Bunları doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. 15 gündür sanayicilerimizi yağmacı diye ifade eden söylemle karşı karşıya kaldık. Getirdiğimiz ikinci maddedeki sistemde bir yanlış ve kusur olmadığını buna inandığımızı ifade etmek istiyorum.

Alternatif  önerilere açık olduğumuzu her zaman ifade ettik. Bu konuda maalesef bir öneri gelmedi. Reddetmekle sorun çözülmüyor. Türkiye'de zeytinlik sahası tanımı ve zeytinlik sahalarıyla ilgili karar alacak bir yapılanmaya adına ne derseniz deyin ihtiyaç var. Bu ihtiyaç giderilmediği sürece 17-20 defa bu yasa yine gelebilir. Dönmüyor desek de dünya dönüyor"

"İTİRAZLARIMIZLA GERİ PÜSKÜRTÜLDÜ"

BloombergHT canlı yayınında Gökhan Şen'in sorularını yanıtlayan Tanrıkulu, "Komisyon, tasarının ikinci maddesinin çekilmesini oyladı ve bu, bütün siyasi partilerin ortak imzasıyla gerçekleşti. Genel Kurul'da bu mutabakat bozulmazsa zeytinlikleri el birliği ile kurtarmış olduk" ifadelerini kullandı.

Zeytinlikler ilgili maddelerin tasarıya eklenmesinin birkaç sebebi olabileceğini aktaran MHP İzmir Milletvekili, "Bakanlığın, Türkiye'nin özellikle kıyı ve limana açık bölgelerinde endüstri alanları kurulması noktasında bir talebi var. Sayın Bakan, bu konuda da ısrarcı. Ancak bizim itirazlarımız üzerine bu durum geri püskürtüldü" diye konuştu.

Türkiye'nin toplam zeytin ağaçlarının yüzde 13'üne, zeytinyağı piyasasında da yüzde 6 paya sahip olduğunu ve zeytin üretiminde dünya ikinciliğine oynadığını hatırlatan Tanrıkulu, "Zeytin hem çok önemli endüstriyel bir bitki hem de Akdeniz Havzası'nın önemli bir kültür bitkisi. Bu coğrafyada yaşayan insanların zeytine karşı bir kutsiyet verdikleri, kutsallık atfettikleri çok açık. Böyle bir ortamda siz, ucu açık şekilde 'Yatırım yapacağım' diye, başta madencilik ve taş ocakları olmak üzere birçok alt sanayi koluna bunu açarsanız bunun sonu gelmez. Biz itirazımızı bu şekilde yaptık" diye konuştu. 

"ZEYTİN AĞACI DİKEREK ZEYTİN KORUNMAZ"

"Üretim Reformu adıyla getirilen tasarının içerisinde gerçekten bunun yeri yok" diyen Tanrıkulu, tasarının organize sanayi bölgelerinin yeniden yapılandırılmasını kapsadığını, endüstriyel gelişmeleri destekleyen maddelere itirazlarının olmadığını söyledi.

Üretimin yeniden reforme edilmesi gerektiğini aktaran Tanrıkulu, "Burada sorun, bu yasanın içerisine monte edilen birtakım maddeler. Zeytin birinci unsur. Diğer bir konu kıyı kanununun değiştirilmesi, diğer konu da meralarla ilgili değişiklik" dedi.

"Ülke olarak geleceğe miras bırakacağımız alanların riske edilmesini konuşuyoruz" ifadesini kullanan MHP Genel Başkan Yardımcısı, zeytin ağacı dikerek zeytinin korunamayacağını söyledi ve bir yerde ormanı katlettikten sonra bir başka yere ağaç dikerek çevreci olunamayacağını vurguladı.

BloombergHT'ye konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) İcra Direktörü Mustafa Tan, çıkan sonucun olumlu olduğunu ancak tehlikenin tamamen geçmediğini söyledi. Tan şöyle konuştu:

"Zeytinciler olarak Sanayi Bakanlığı bünyesinde çıkarılan bir yasayla gündeme gelmesi ve burada zeytincilerin görüşünün alınmamış olması bizim tarafımızdan manidar bulunuyordu. Bu komisyonlarda tüm taraflarla sık sık toplantılar yaptık ve bu sürecin oldu bittiye gelmesinin huzursuzluk yaratacağını söyledik. Sanırım vesile oldu bu karşılıklı görüşmeler. Biz ağacımızı korumak istiyoruz. Ülkenin geleceğini düşünüyoruz." 

TASARININ KRİTİK MADDESİ

Sektör temsilcilerinin "Zeytinin koruma kalkanı" dediği, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'un 20'nci maddesine göre Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi izne tâbi olup, izinlerin alınması durumunda dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez.

Ancak 76 maddelik "Üretim Reform Paketi"nde bu madde şu şekilde değiştirilip, zeytinlik alanların üzerine tesis kurulup kurulmayacağı 11 kişilik bir Kurul'un inisiyatifine bırakılıyordu:

“Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemeyez. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verebilecek, bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.Bu sahalarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile tarımsal işletmelerin yapımı, işletilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine bağlı olacak." 

Yukarı

Business HT×