BIST 100 9.549,89 % 1,94
USD/TRY 34,5320 % -0,10
EUR/TRY 36,2165 % 0,53
Piyasalar
9.549,89
% 1,94
34,5320
% -0,10
36,2165
% 0,53
1,0480
% 0,60
40,55
0,00
2.672,34
% -1,61
74,73
% -0,59
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye büyüme uyarısı

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, Türkiye hükümetinin orta vadede sıradışı tedbirleri sonlandırıp uzun vadeli reformlara odaklanması gerektiğini belirtti.

Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye büyüme uyarısı
CEREN DİLEKÇİ 12 06 2017, 13:26

Dünya Bankasının hazırladığı "Küresel Ekonomik Beklentiler Haziran 2017: Kırılgan Bir İyileşme" raporu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile ortaklaşa düzenlenen bir konferansla tanıtıldı.

Konferans sonrası BloombergHT'nin sorularını yanıtlayan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, ilk çeyrek büyüme verisini değerlendirdi.

Dünya Bankası'nın Türkiye için 2017 büyüme tahminini yüzde 2,7'den yüzde 3,5'e çıkardığını hatırlatan Zutt, "Türkiye ekonomisi beklediğimizden dirençli çıktı" yorumunda bulundu.

"TÜRK HÜKÜMETİ SIRADIŞI TEDBİRLERİ SONLANDIRMALI"

Türkiye hükümetinin geçen yıl 3.çeyrekte ekonomideki tökezlemeden sonra toparlanma için elinden geleni yapmasının takdire şayan olduğunu kaydeden Zutt, hükümetin sağladığı teşviklerin ekonominin toparlanmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü, orta vadede Türk hükümetinin sıradışı tedbirleri sonlandırıp orta, uzun vadeli reformlarla işgücüne katılımını artırmasını ve işletmelerin daha yüksek oranda yatırım yapıp daha verimli olmasını beklediklerini dile getirdi.

"KREDİ BÜYÜMESİ YAPAY BİR BÜYÜME"

Konferanstaki konuşmasında Türkiye’de kısa ve orta vadede bir dengeleme görüldüğüne dikkat çeken Zutt, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı AB’deki iyileşmenin, Türkiye’nin durumunu da iyileştirdiğini dile getirdi. 

Türkiye'de görülen kredi büyümesinin Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından tetiklenen yapay bir büyüme olduğunu bildiren Zutt, "Çünkü KGF, bankaları daha fazla risk almaya teşvik ediyor. Aynı zamanda sıcak paraya aşırı maruz kalma durumu, bankacılık sektöründe bir takım kırılganlıklara sebep oluyor. Dolayısıyla Hükümetin mevcut politika duruşu bu kırılganlığı biraz daha kötüleştiriyor olabilir. KGF, vergi avantajları ve kolaylıklarıyla beyaz eşya alınması söz konusu olduğunda, bu tüketimi artırdı ve büyümeyi şu anda destekliyor" yorumunda bulundu.

"ENFLASYON OLMASI GEREKENDEN YÜKSEK"

Türkiye'de enflasyonun olması gerekenden yüksek olduğunu kaydeden Zutt sözlerini şöyle sürdürdü: "Enflasyon oranı çift haneli rakamlara çıktı ki bu yüzde 5'lik TCMB hedefinin de piyasanın bir süredir yaşadığı yüzde 8'lik seviyenin oldukça üzerinde. Efektif finansman oranı şu anda yüzde 11,5 civarında. Bu da Türk lirasını stabilize etmek için yeterli görünüyor. Geçen aylarda belli bir stabilizasyon yaşandı. Orta vadede enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesini bekliyoruz. Türk Lirası'nın gidişatı bize piyasanın da aynı beklentide olduğunu gösteriyor. Türk hükümetinin enflasyonla mücadeleye odaklanması çok önemli.

Çok sayıda dış gözlemcinin Türkiye’nin politika görünümü konusunda endişeli olduğunu bildiren Zutt, "Örneğin OHAL’in ne kadar daha devam edeceği konusunda endişeliler. Ayrıca yapısal reformların istikameti konusunda da bazı endişeleri var. Hükümetin, yatırımları ve verimlilik artışını engelleyen bu kritik sorunları etkileme gücü konusunda bir takım endişeleri var" değerlendirmesinde bulundu. 

Yukarı

Business HT×