BIST 100 10.183,21 % 1,37
USD/TRY 32,3625 % -0,39
EUR/TRY 34,6171 % -0,56
Piyasalar
10.183,21
% 1,37
32,3625
% -0,39
34,6171
% -0,56
1,0684
% -0,27
45,43
0,94
2.287,40
% -1,39
83,70
% 0,31
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Apple'dan ikili opsiyona yasak geldi

İkili opsiyon uygulamaları artık Apple cihazlarda kullanılamayacak

Apple'dan ikili opsiyona yasak geldi
FIRAT BORA TAŞ 09 06 2017, 14:57

Apple, gerçekte ne foreks piyasası ne de opsiyon işlemleriyle bir ilgisi olan "ikili opsiyon" uygulamalarını yasakladı.

Apple'ın bu adımı piyasanın etik ve güvene daha çok yoğunlaştığı son dönemde yatırımcıları koruma adına önemli bir gelişme olarak görülüyor.

Başta foreks olmak üzere finansal piyasaların belirli bir zaman dilimi içerisinde ne kadar hareket edeceği üzerine "bahis oyunu" olan ikili opsiyonların iOS uygulamaları, Apple'ın hafta başında gerçekleştirdiği "Dünya Geliştiricileri Konferansı"nı takip eden güncellemesiyle yasaklı listeye alındı.

Apple, geliştirici rehberinde "kabul edilmeyen uygulamalar" bölümünde bir madde ekleyerek ikili opsiyon şirketlerinin işlem yaptırdığı uygulamaları bu bölüme dahil etti.

İKİLİ OPSİYON UYGULAMALARINA NE OLACAK?

Apple'ın resmi sitesinde yer alan metinde, "App Store'da ikili opsiyon işlemlerine olanak sağlayan uygulamalara izin verilmez. Bunun yerine bir web uygulamasını değerlendirin." deniliyor. Sayıları 300'ü aşan ikili işlem internet sitelerinin uygulamaları ve çeşitli eğitim klavuzları halen App Store'un Finans kategorisinde yer alıyor.

İkili opsiyonların ne zaman kaldırılacağına dair bir duyuru yer almazken mevcut uygulamalar için bundan sonra güncelleme alınmaması bekleniyor.

SPK: İKİLİ OPSİYON SERMAYE PİYASASI ARACI DEĞİL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) daha önce yaptığı bir açıklamada ikili opsiyonların sermaye piyasası aracı veya sermaye piyasası faaliyeti olarak değerlendirilemeyeceğine dikkat çekmişti.

İkili opsiyon işlemi yapan internet sitelerinin içerik sağlayıcıları hakkında Türk Ceza Kanunu’nun “Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama” başlıklı 228’inci maddesi kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuluyor ve şikayet üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından erişim yasağı getiriliyor.

İkili opsiyon işlemleri Belçika ve İsrail gibi birçok ülkede de yasaklı. ABD sermaye piyasası regüaltörü SEC (Securities and Exchange Commission) de ikili opsiyon işlemlerini "tuzak" ve yasadışı aktivite olarak tanımlıyor ve yatırımcıları uyarıyor.

İKİLİ OPSİYON TAM OLARAK NEDİR?

İkili opsiyon adı verilen işlemlerde bir finansal varlığın genellikle bir iki saat gibi kısa sürelerde yönü üzerine seçim yapılıyor. Örneğin, Dolar/TL'nin 1 saat içerisinde 3,50'den 3,51'e yükselmesi, hatta tam olarak belirli bir anda o seviyeyi görmesi veya 3,5050-3,5080 aralığında kalması gibi senaryolara 500:1'i aşan kaldıraç oranlarıyla pozisyon alınıyor.

Finansal açıdan vade olarak tanımlanamayacak kadar kısa süreler ve alım satım makası değişimlerini dahi hesap bakiyesinde major hareketelere çevirecek kadar yüksek kaldıraç oranları işlemin sonucunu neredeyse tamamen şansa bırakıyor.

APPLE'DA HANGİ UYGULAMALAR YASAKLI?

Apple'ın App Store uygulama politikasında kullanıcı ve reklamveren güvenliğine önem verdiği biliniyor. Yasaklı uygulama listesinde de bu konuya ağırlık verdiği görülüyor. App Store'da yasak listesine giren diğer maddeler de ağırlıklı olarak reklam gösterim hileleri, kullanıcı gizliliği ihlali konularını düzenliyor.

Herhangi bir izin bulunmaksızın yardım toplamak için kullanılan uygulamalar da listede.

Yukarı

Business HT×