BIST 100 9.746,98 % 0,07
USD/TRY 35,4577 % 0,02
EUR/TRY 36,5826 % 0,20
Piyasalar
9.747,82
% 0,08
35,4577
% 0,02
36,5826
% 0,20
1,0283
% -0,06
39,69
-0,16
2.706,06
% 0,36
81,90
% -0,16
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çin döviz rezervi bilmecesinde yeni hikaye

Çin döviz rezervi Nisan'da beklentilerin 3 katından fazla arttı. Manipülasyon suçlaması "Kuzey Kore etkisiyle" hala gündemden uzak ancak bazı görüşlere göre eski hikaye hala çok uzakta değil

Çin döviz rezervi bilmecesinde yeni hikaye
FIRAT BORA TAŞ 07 06 2017, 12:01

Bir dönem manipülasyon suçlamalarıyla önemi artan dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin döviz rezervinde güncel rakamlar açıklandı. Son verilerde oluşan trend Çin'in uzun süredir devam ettiği döviz satım politikasını terk etmiş olabileceği tezini sorgulatıyor.

Çin'in döviz rezervi Mayıs ayında bir önceki aya göre 7 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde 24 milyar dolar artış gösterdi. 

Böylece rezerv üst üste 4 ay artmış oldu ve toplam döviz rezervi, 7 ayın zirvesi olan 3 trilyon 54 milyar dolara ulaştı. 

Ekonomistler, bir dönem ABD Başkanı Donald Trump döviz manipülatörü olmakla suçlanan ve bu açıdan aylık gelişmelerinin hassasiyetle takip edildiği döviz rezervlerindeki son artışlarda sermaye çıkışı engellerinin etkili olduğuna dikkat çekiyor. Çin, yuanda değer kaybını durdurmak için kredi kartı işlem takibine varan sermaye kontrolleri uyguluyor.

SADECE DEĞERLEME ETKİSİ Mİ? 

Beklentilerin üzerindeki artışta dolar endeksinin Ocak ayından bu yana en sert düşüşü yaşamasının diğer para birimlerine getirdiği değer kazancının değerleme etkisine de işaret ediliyor. Diğer taraftan 7 ayın zirvesine yükselen rezerv, PBOC'nin uzun süredir devam eden satım politikasını da değiştirmiş olabileceği tezini destekliyor. Son olarak Bloomberg News'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı bir haberde uluslararası tahvil pozisyonu tarafında Çin'in ABD tahvillerindeki pozisyonunu azaltmaktan vazgeçtiği belirtilmişti.

Çin, 2016'da yuandaki kaybı durdurmak üzere 320 milyar dolar rezerv harcadı ancak yuan yine de yılı yüzde 6,5 kayıpla tamamladı.

MANİPÜLASYON TARTIŞMASI

Trump'ın Çin'i "manipülasyonun büyük şampiyonu" ilan ettiği sırada ekonomistler döviz rezervindeki düşüşün manipülasyon amacının bir yansıması olarak görüyordu. Londra merkezli Think Markets'tan Naeem Aslam, "PBOC, para birimini korumaya çalışıyor ve yaşadıkları acı ülkenin rezerv rakamlarına bakıldığında açıkça görülüyor" demişti.

TRUMP ÇİN SUÇLAMASINDA GERİ ADIM ATTI

Beyaz Saray'daki ilk günlerinde Çin'i döviz manipülatörü ilan eden Trump, daha sonra Kuzey Kore konusundaki işbirliği nedeniyle bu söyleminden geri adım attı. ABD Hazinesi'nin Nisan raporundan önce Trump  "Çin'e neden döviz manipülatörü diyeyim ki? Kuzey Kore sorununda bizimle beraber çalışıyorlar. Neler olacağını göreceğiz." demişti. 

Trump, bu tarihten sonra Çin'e yeni bir suçlama yöneltmedi ancak Washington merkezli düşünce kuruluşu Carnegie Endowment for International Peace'in Mayıs ayında yayınladığı bir raporda, Çin Kuzey Kore'yi dizginleyici somut bir adım atmazsa manipülasyon suçlamasının tekrar gündeme gelebileceği ifade edildi. 

ÇİN MANİPÜLASYON KRİTERLERİNİN SADECE BİRİNİ TUTTURUYOR

ABD Hazine Bakanlığı'nın bir ülkeyi manipülatör ilan etmeden önce 3 kritere bakıyor. Nisan raporunda ise Çin, ABD ile 347 milyar dolar dış ticaret fazlası vermiş olmasıyla tek kriteri tutturdu. Japonya, Kore, Tayvan, Almanya ve İsviçre ile birlikte izleme listesinde olan ülkenin ABD dış ticaret açığındaki önemli payı nedeniyle yakın takipte kalmaya devam edeceği ifade edildi.

 

 

Yukarı

Business HT×