BIST 100 10.101,46 % 0,45
USD/TRY 32,2533 % -0,12
EUR/TRY 34,8585 % 0,02
Piyasalar
10.102,28
% 0,46
32,2533
% -0,12
34,8585
% 0,02
1,0798
% 0,08
42,62
-0,25
2.345,43
% 0,39
83,15
% -0,25
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Muhteşem" Türk dizileri sektörün "Dirilişi" olur mu?

Borsa'ya açılması planlanan Türk dizilerinin önünde iki engel var: İç piyasadaki finansal sıkıntılar ve dış piyasadaki rekabet hırsı

"Muhteşem" Türk dizileri sektörün "Dirilişi" olur mu?
TUĞÇE ÖZSOY-KERİM KARAKAYA/ BLOOMBERG NEWS 16 05 2017, 11:21

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ'ın yaklaşık bir ay önce açıkladığı Türk dizilerinin borsaya açılma planı finansçılar için bir sürpriz olsa da rock efsanesi David Bowie'nin şarkılarından kazandığı telif haklarını tahvilleştirdiği ya da İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in özel uçağında unuttuğu bir iç çamaşırına 33 bin lira verildiği bir dünyada dizilerin "varlık" olması çok da şaşılacak bir durum değil.

Ancak Türk dizilerinin aşması gereken bir engel var: Uzun ömürlü olmak

Bloomberg News'a konuşan yönetmen Yusuf Pirhasan'a göre Borsa İstanbul'un bu hamlesi David Bowie albümünden daha büyük bir "kumar". Sektörün en iyi beyinlerinin bile dizinin kaderi hakkında tahmin yürütemeyeceğini söyleyen Pirhasan, "Geniş bir bütçeniz, yıldız oyuncularınız, deneyimli bir yönetmeniniz olabilir ancak sonuç yine de fiyaskoya dönüşebilir" diye konuştu. 

Pirhasan'ın bahsettiği konuya son örnek 54 haftadır yayınlanan, başrollerini Burcu Biricik ve Birkan Sokullu'nun paylaştığı, reklam gelirleri bir hayli yüksek "Hayat Şarkısı"nın yayın gününün değişmesiyle yaşandı. Hayat Şarkısı'nın yerine salı günleri yayınlanmaya başlayan "Kara Yazı"nın ömrü, usta oyuncu Haluk Bilginer'e rağmen, altı bölüm sürdü.

Konuyu Bloomberg'e değerlendiren "Muhteşem Yüzyıl: Kösem"in yapımcısı Esi Gülce de riskli bir endüstride olduklarını söyleyerek "Durumu, sektörün dinamiklerini bilmeyen bir yatırımcıya anlatmak çok zor" dedi. 

TÜRKİYE'NİN YUMUŞAK GÜCÜ

İçeride finansal engellerle karşılaşan Türk dizi sektörünün başarıya kavuşmuş yapımları ise Kuzey Afrika'dan Çin'e kadar geniş bir coğrafyada izlenerek Türkiye'nin "yumuşak gücüne" dönüşüyor.

Türk dizilerinin yurt dışına satılma furyası "Binbir Gece" ve "Gümüş" ile başlamış olsa da asıl patlama, dev oyuncu kadrosuna sahip "Muhteşem Yüzyıl" ile yaşandı. 2011'de yayınlanmaya başlayan dizi, üç yıl içinde 75 ülkede 400 milyon izleyiciye ulaştı.

Muhteşem Yüzyıl'ın devamı niteliğindeki "Kösem", Türkiye'nin en pahalı kadın oyuncularına yer verse de selefi kadar başarılı sayılmaz. Dizi, son haftada 39 rakibi arasında en az izlenen ikinci dizi oldu. Bütçesi 45 milyon lira civarında olan yapım, içeride beklentileri karşılamasa da dışarıda hâlâ gelir kapısı. Çünkü Şili ve Dubai, dizinin ikinci sezonunu da görmek istiyor.

YUMUŞAK GÜCÜN "ACIMASIZLIĞI"

Uluslararası ilgi, "başarı" olmasının yanında bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Bloomberg'e konuşan kaynaklar, yurt dışı talebi nedeniyle "son ürünün" değiştiğini, bütçelerin uçtuğunu, hırslı bir drama yapımının ortalama 1 milyon liraya çekildiğini söylüyor. Komediler ise çoktan lig dışı. Çünkü dışarıya açılamıyorlar ve kanalların buna sabrı yok. Kösem'in yapımcısı Gülce'ye göre rekabet iklimi "acımasızlığı" da besliyor.

Türk dizi ve formatlarını yurtdışına pazarlayan Global Agency'nin CEO’su İzzet Pinto, Bloomberg'e yaptığı açıklamada birkaç yıl önce dizilerin iç piyasada iyi para kazandığını, yurtdışına açılmanın ise adeta bir sürpriz olduğunu, şimdi ise durumun tersine döndüğünü ifade etti:

"Artık diziler genellikle yerel piyasada para kaybediyor. Hem kayıplarını telafi etmeliler, hem de yurt dışı satışlarından gelir elde etmeliler."

Pinto, yeni dizilerin yarıdan fazlasının sezon ortasında yayından kaldırıldığını söylüyor.

SON GÖZDE "DİRİLİŞ ERTUĞRUL"

Dizi ihracatının ve Borsa İstanbul'un hedefindeki son yapım ise Diriliş Ertuğrul.

Dizilerin borsada görücüye çıkacağını ilk açıkladığı zaman, "Diriliş Ertuğrul" ile görüştüklerini söyleyen Borsa Başkanı Karadağ, Bloomberg'e verdiği son röportajda yapımın birçok yabancı yatırımcı tarafından satın alınmak istediğini aktardı.

Karadağ, 2014'te yayın hayatına başlayan ve üçüncü sezonuna giren diziyle ilgili şunları söyledi:

"Dizi başarılı mı? Başarılı. Sabit bir getirisi var mı? Var. Bu gelir etrafında kendilerine özel bir teklif sunacağım ve diziyi satacağım. Neden yapmayayım?"

Karadağ, dizi ekibiyle birlikte Borsa İstanbul'da bir gong töreni düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Yapımcı kuruluş Tekden Film'in "yayınlandığı saatlerde suç oranı düşüyor" dediği dizinin başrol oyuncusu Engin Altan Düzyatan ve senaristi Mehmet Bozdağ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a 10 Mayıs'taki Kuveyt seyahatinde eşlik etmişti.

Yukarı

Business HT×