BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5036 % -0,20
EUR/TRY 34,9142 % 0,17
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5008
% -0,20
34,9119
% 0,17
1,0720
% 0,19
44,89
-0,46
2.329,77
% 0,59
87,83
% -0,22
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Macron dönemi başlıyor, piyasa ne bekliyor?

Fransa'da Macron dönemi için geri sayım başladı, yeni Cumhurbaşkanı piyasa için ne ifade ediyor? Analistler hangi konuları izliyor?

Macron dönemi başlıyor, piyasa ne bekliyor?
BUSINESSHT 08 05 2017, 11:01

Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron, yüzde 66,06 oyla Fransa'nın 8. Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda ülkenin Napolyon Bonapart'tan sonraki en genç ikinci lideri seçildi.

23 Nisan'daki ilk turdan bu beklentiyi satın alan piyasa Euro'yu Dolar karşısında başta 6 ayın zirvesi olan 1,10 üzerine alsa da hemen ardından gelen kar satışıyla 1,09'lara geriledi.

Hisse senedi piyasaları ve gelişen ülke varlıklarında ise kutlama havası esiyor.

SİYASİ RİSK ALGISI İYİLEŞTİ

Analistler, siyasi risklerin bir parça gerilediğini düşünüyor.

Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Stratejisti Norihiro Fujito, "Avrupa'daki siyasi risk bu yıl piyasaların başta gelen konusu oldu. Ancak Hollanda'da (AB karşıtı lider Geert) Wilders Mart ayında seçimi kaybetti. Şimdi de Fransız seçimini geride bıraktık" dedi.

Fujito, "Almanya'da da Hıristiyan Demokratlar da toparlanıyor. Avrupa'daki siyasi riskler geriledi"  diyerek olumlu değerlendirmeler paylaştı.

Moody's de Macron'un politikalarını Fransa kredi notu açısından pozitif olarak görüyor.

FRANSA'DA ŞİMDİ SIRA HAZİRAN SEÇİMLERİNDE

Diğer taraftan analistler Fransa'da Haziran ayında gerçekleşecek seçimlere dikkat çekiyor.

Haziran ayında Macron'un listesindeki milletvekillerinin alacağı oylar, Meclis'teki yapıyı belirleyecek ve bu da Cumhurbaşkanı'nın planladığı reformların hayata geçebilme alanını şekillendirmiş olacak.

Barclays tarafından yapılan değerlendirmede, "577 koltuk beş parti tarafından paylaşılacak. Önümüzdeki birkaç hafta Macron’un reformlarının ne kadar yenilikçi olduğu önemli." deniliyor.

Barlclays Macron'un reformlarında asıl amacın istihdam, şirket prosedürleri, eğitim,siyasi etik, AB'nin diğer üyeleri ile görüşmeler ve Euro Bölgesi’nin diğer üyeleri ile entegrasyon üzerine olacağını belirtiyor ve asıl sorunun da parlamento yapısına bağlı olarak bunun ne kadarının tatbik edileceği olacağını ifade ediyor.

MACRON ZAFERİ İTALYA İÇİN KÖTÜ HABER Mİ?

Diğer taraftan analistler piyasanın odağının değişeceğini de belirtiyor.

Blackrock'a göre bu İtalya için kötü haber olabilir. Blackrock, "Artık yatırımcıların odağında yeniden İtalya’nın siyasi riski ve bankacılık sistemi olacak" diyor. Varlık yönetimi şirketi Avrupa hisselerinde ise pozitif olduklarını, politik riskin düşmesinin yatırımcıların büyümeye odaklanmasını sağlayacağını belirtiyor.

Morgan Stanley ise "Frexit riski atlatıldı, şimdi makroekonomi başlıyor" diyor.

Diğer taraftan MS, Barclays'ın da dikkat çektiği parlamento yapısı için "Piyasa bölünmüş bir parlamento bekliyor, Macron’un partisi öne çıkabilir ama yine de temkinliyiz. Bölünmüş parlamento değişimi sınırlandırabilir, reformların hızını kesebilir" değerlendirmesinde bulunuyor.

YENİ DÖNEM ECB İÇİN NE İFADE EDİYOR?

Analistlerin odaklandığı bir diğer nokta ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklentileri.

Bu noktada Blackrock, "Avrupa Birliği'nin tamamlanmamış mali bütünlüğü, ECB için işleri zorlaştıracaktır ve parasal bütünlüğün uzun vadede kalıcı olup olmayacağı sorgulanacaktır." derken UBS ise "Haziran ayında ECB sözlü yönlendirmesini yeniden düzenleyebilir ve Eylül ayında da parasal genişlemeyi Ocak 2018’de azaltacak şekilde açıklama yapabilir" diyor.

EURO/DOLAR'DA HEDEF NERESİ?

UBS'e göre bugün kar satışındaki Euro için Macron dönemi yukarı yönlü marjı genişletmeye aday.

UBS, "Macron’un başkanlığı Euro’yu destekleyebilir, Euro/Dolar'da 1,20, Euro/Frank'ta 1,16 hedefliyoruz." diyor.

Bu iyimserlikte UBS'e Societe Generale ve Jefferies de katılıyor.

Societe Generale, "Fransa  tahvillerine karşı ilgiliyiz. Balayı dönemi risk rallisinin son döneminde kısa pozisyonların kapatılmasıyla genişleyebilir." diyor.

SİYASİ RİSK HALA TARTIŞILIYOR

Siyasi risk ise halen analistleri ikiye bölüyor.

Gelecek dönemi değerlendiren UBS, "İngiltere seçimlerini aşağı yönlü risk olarak görmüyoruz" derken Manulife Asset Managers, "Ücretler ve istihdam görünümü iyileşene kadar batı demokrasilerinde siyasi risk devam edecek, bu da piyasalar için kalıcı belirsizlik ve oynaklık demek olabilir" uyarısında bulunuyor.

Ancak Manulife dahi piyasa için iyimser. Manulife'a göre risklere rağmen avrupa hisselerine yatırımcı ilgisi artacak gibi görünüyor. Manulife, "Serbest nakit akımı getirisi benzerlerine göre daha cazip olabilir. Ekonomik momentum marjlarda ve karlarda 2017 ve daha ötesi için piyasa beklentilerine yansıyabilir." diyor.

Yukarı

Business HT×