BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı: Macron

Fransa, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. tur oylamayı Macron kazandı

Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı: Macron
BUSINESSHT 07 05 2017, 14:25

Fransa, 7 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanını ve meclis üyelerini belirleyecek seçimin ilk turunu oylamak üzere sandık başındaydı.

İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı ilk sonuçlarda Macron oyların yüzde 65,5'ini alırken sandıkların yüzde 99,9'u açıldığında bu oran yüzde 66,06 ve katılım oranı yüzde 75,9 oldu.

Resmi sonuçlar 10 Mayıs'ta açıklandıktan sonra Le Figaro gazetesi Macron'un görevi 14 Mayıs'ta devralmasını bekliyor.

Macron zafer ilan ettiği ilk mesajında, "Bu akşam uzun tarihimizde yeni bir sayfa açıldı. İstiyorum ki, bu sayfanın içinde umut ve güven olsun." ifadelerine yer verdi.

Louvre Müzesi'ndeki konuşmasında da Fransızlara birlik çağrısı yaparak, "Teşekkürler arkadaşlar, bu akşam burada
olduğunuz için teşekkür ederim. Siz kazandınız, Fransa kazandı. Bana inanmadan oy veren Fransız halkına teşekkür
ederim. Kolay olmadığının farkındayım. Farklılıklarımız olduğunu biliyorum ve bu farklılıklara saygı duyacağım. Fransa'yı muhafaza edeceğim" dedi.

LE PEN'DEN HAZİRAN AÇIKLAMASI

Bu sonuçların hemen ardından Ulusal Cephe'nin seçim gecesi etkinliğini düzenleyeceği Chalet du Lac'te hazır bulunan Le Pen yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı.

Le Pen, Macron'u arayarak tebrik ettikten sonra "Bana oyunu ve güvenini veren 11 milyon Fransız'a teşekkür ediyorum. Bu sonuçla Fransız halkı, yurtseverler birliğini birinci muhalif güç olarak göstermiştir." dedi ve Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde de mücadelenin başında olacağını kaydetti.

Marine Le Pen'in babası ve partinin eski lideri olan Jean-Marie Len Pen ise sonuçları 'hayal kırıklığı' şeklinde nitelendirdi. Baba Le Pen ayrıca, kızının Avrupa konusundaki tutumunun, yenilginin sebebi olduğunun söyledi.

Fransız siyaset uzmanları da Le Pen'in yenilgisinin asıl sebebinin seçmenlerde kendisine oy vermenin Euro ve AB'den çıkışa oy vermekle eş anlamlı olarak görülmesi olduğunu söylüyor. 

MACRON'A DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN TEBRİK İLETİLDİ

39 yaşındaki Macron, Fransa'nın Napolyon Bonapart'tan sonraki en genç ikinci lideri konumunda.

Macron, aynı zamanda şimdiye kadar milletvekili veya belediye başkanlığı görevi yapmadan cumhurbaşkanı seçilen ilk kişi.

Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı'na halen görevdeki Cumhurbaşkanı François Hollande de dahil olmak üzere kişi ve kurumlardan tebrikler iletilidi.

Hollande, zaferin, Fransız vatandaşlarının büyük çoğunluğunun cumhuriyetin değerleri etrafında birleşme isteğini Avrupa Birliği'ne bağlılını gösterdiğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, "Fransa'nın bir sonraki cumhurbaşkanı Macron'u bugünkü büyük galibiyetinden dolayı tebrik ediyorum ve onunla çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May de Macron'un başarısını tebrik ederken kendisiyle çok çeşitli ortak öncelikler üzerinde çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Macron'u tebrik ederek, "Hep birlikte daha güçlü ve daha adil bir Avrupa için" dedi. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert da "Zaferiniz, güçlü, birleşik bir Avrupa ve Fransa-Almanya dostluğu için de bir zaferdir." mesajı verdi.
 
ANKETLERDE MACRON ÖNDEYDİ

İlk tur seçimlerde yanılmayan anketlerin güncel sonuçlarında da Macron'un yüzde 60'ın üzerinde oy alacağı, aşırı sağcı ve Ulusal Cephe partisinin eski lideri 48 yaşındaki Marine Le Pen'in ise yüzde 40'larda kalacağı tahmin ediliyordu.

Sandık çıkışı anketlerde benzer şekilde Macron yüzde 62 ila yüzde 64 arası oy aldığına işaret etmişti.

Macron, aşırı sağ bir adaya karşı tepki oylarıyla öne çıktı.

MACRON KİMDİR?

Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron, 21 Aralık 1977’de Fransa’nın kuzeydoğusunda bulunan ve “Kuzeyin Venedik’i” olarak adlandırılan Amiens kentinde doğdu. Doktor bir anne ve nörolog bir babanın oğlu olan Macron’un hayatında, çocukluğunun büyük bölümünü birlikte geçirdiği kolej müdiresi anneannesinin büyük etkisi oldu. Kendisinden iki yaş büyük erkek kardeşi ve 5 yaş küçük kız kardeşi bulunan Macron, küçüklüğünde piyano dersi aldı. Piyanodaki ustalığı ona yıllar sonra profesyonel hayatında “Finansın Mozartı” lakabının takılmasına sebep oldu.

İlk eğitimini Cizvit ve Katolik kilisesinin kontrolündeki okullarda alan Macron, daha sonra erkek kardeşi ile birlikte Paris’te lise ve üniversiteyi okudu. Paris X-Nanterre üniversitesinden felsefe, Siyasi Etüdler Enstitüsü’nden (IEP) siyaset bilimi diploması aldı. Fransa’da son 60 yılın yöneticilerinin vazgeçilmez okulu olarak gösterilen Ulusal İdarecilik Okulu’ndan (ENA) mezun olan Macron, 2002-2004 yılları arasında burada Fransa’yı ve Fransız yönetim sistemini öğrendi.

Fransa’da elitlerin okulu ve devlete yönetici fabrikası olarak gösterilen ENA’dan mezun olmasının ardından 2004-2008 yılları arasında maliye müfettişi olarak çalışan Macron’un yolları bu süreçte, 1980’den bu yana “Fransa siyasetinin gizli gücü” olarak görülen ekonomist ve yazar Jacques Attali ile kesişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye ekonomi alanında bir reform paketi raporu hazırlayan Attali, Macron’u yardımcısı olarak yanına aldı.

Aynı yıl Macron, 15 yaşındayken tanıştığı, kendisinden 24 yaş büyük tiyatro öğretmeni Brigitte Trogneux ile evlendi. İlk evliliğinden üç çocuğu olan 64 yaşındaki Trogneux'in 7 de torunu bulunuyor.

Oylama gününün öne çıkanları şu şekildeydi:

​SANDIK ÇIKIŞ ANKETLERİNDE MACRON YÜZDE 60'IN ÜZERİNDEYDİ

Belçikalı RTBF televizyonun paylaştığı sandık çıkış anketlerinde oyların yüzde 62 ila yüzde 64'ü Macron'a verilmiş gözüküyor.

IFOP'ta yüzde 65,5 IPSOS'ta yüzde 65,1 Elabe'de yüzde 65,9 ve Kantar'da yüzde 65 ile sonuçlar Macron zaferine işaret ediyor.

KATILIM ORANI DÜŞÜK

İlk belirlemere göre katılım oranı 1988'den bu yana en düşük oran olan yüzde 65,3'te.

OYLAMA 9'A KADAR SÜRECEK

Seçim boyunca yaklaşık 67 bin oy kullanma merkezinde 50 bine yakın polis, jandarma ve asker görevde olacak

Fransanın ana kara topraklarında Türkiye saatiyle sabah 9'da başlayan oy verme işlemi, küçük şehirlerde aksam 8, büyük şehirlerde ise akşam 9'da sonlanacak.

Seçimlerin sona ermesinin hemen ardından sandık çıkış anketleri yayımlanabilecek.

İçişleri Bakanlığı ise oy sayım işlemlerinden elde ettiği sonuçları seçimlerin ardından sürekli güncelleyerek internet sitesinden duyuracak.

Gece yarısı itibarıyla İçişleri Bakanlığı verileri ile sağlanan seçim sonuçlarının netleşmesi bekleniyor.

Resmi sonuçlar da Anayasa Konseyi tarafından 10 Mayısta açıklanacak.

SEÇİM GÜNÜNÜN ÖNE ÇIKANLARI

Feminist aktivist grup Femen üyeleri, cumhurbaşkanı adayı aşırı sağcı Marine Le Pen'in oy kullandığı merkezin önünde protesto gösterisi yaptı.

Beş kadın aktivist, Henin-Beaumont'daki oy kullanma merkezinin karşısında Le Pen'i protesto eden pankart açtı. Femen, ilk turda da Le Pen'i protesto etmişti.

MACRON'A FILLON VE HAMMON DESTEĞİ

İlk tur seçimlerde yüzde 24,01 oy alan Sosyalist Partinin eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macronun ilk tur oylamalarda elenen merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi adayı François Fillon ve Sosyalist Parti adayı Benoit Hamondan aldığı destek büyük önem taşıyor.

İlk tur seçimin hemen ardından Fillonun yüzde 20,01lik ve Hamonun yüzde 6,36lık oylarıyla Macronu destekleyeceklerini açıklamaları, Macronun oy potansiyelini yüzde 50nin üzerine çıkardı.

İlk turda yüzde 19,58 oy alan aşırı solcu Jean-Luc Melenchonun kampanya merkezi tarafından yapılan araştırmada oyların yaklaşık üçte birinin Macrona gideceği belirlenmişti.

MACRON'U ÖNE ÇIKARAN AŞIRI SAĞ KARŞILTIĞI

Seçmenlerin Macrona oy vermesinin ana sebeplerden birini, aşırı sağ karşıtlığı oluşturuyor. Aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinin eski lideri Marine Le Penin iktidara gelmesini istemeyen pek çok sivil toplum örgütü, bazı dini kuruluşlar, yazarlar ve sinemacılar seçmenlerden Macronun desteklenmesini talep ediyor.

İlk tur seçimlerde yüzde 21,30 oy alan Le Pen, ikinci turda aradığı desteği ancak seçimin ilk turunda yüzde 4,7 oranında oy alan muhafazakar sağcı Ayağa Kalk Fransa (DLF) Partisi Başkanı Nicolas Dupont-Aignana cumhurbaşkanı seçilirse başbakanlık sözü vererek aldı.

TV MÜLAKATIYLA LE PEN YENİDEN GERİLEDİ

Kamuoyu anketlerinde Le Pene verilen destek, Macronla televizyon canlı yayınında çarşamba gecesi yaptığı birebir tartışma programından sonra geriledi. Bu gerilemede Le Penin Macrona karşı saldırgan ve alaycı tutumunun etkisi olduğu değerlendirildi.

Seçim, Fransa Avrupa Birliğinin iki büyük ortağından biri olduğu için birliğin kaderini de etkileyecek. Macron, AB yanlısı politikaları uygulayacağını belirtirken, Le Pen Frexit olarak adlandırdığı, Fransanın birlikten çıkması amaçlayan bir referandum yapmayı istiyor.

MACRONLEAKS VAKASI

Macronleaks olarak adlandırılan ve cumhurbaşkanı seçimine iki gün kala internet ortamında yayılan cumhurbaşkanı adayı Macronun seçim kampanyasına ait bilgileri içeren elektronik postalar Fransa kamuoyunda tartışma yaratmıştı.

Fransa Seçim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, Macronun kampanyasına ait olduğu bildirilen elektronik postaların yasa dışı yollardan elde edilmesini ve seçim yasaklarının da başlamış olduğunu gerekçe göstererek basının konuyla ilgili haber yapmamasını, ilgili dokümanların vatandaşlarca sosyal medyadan paylaşılmamasını istemişti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yaptığı konuyla ilgili açıklamada, seçim kampanyası boyunca bu tip risklerin olduğunu söylediklerini anımsatarak, konuyla ilgili araştırma yapılacağını bildirmişti.

Macronun kampanya merkezinden yapılan açıklamada, "yoğun bir bilgisayar korsanlığı" saldırısının kampanyayı hedef aldığı, kampanyadan çalınan gerçek dokümanların sahte dokümanlarla karıştırılarak internette servis edildiği belirtilmişti.

Macronun kampanya ekibine ve taraftarlarına ait içinde mali bilgilerin de bulunduğu yaklaşık 15 gigabayt boyutunda on binlerce kişisel ve resmi elektronik postanın çalındığı tahmin edilirken olayın Rusya tarafından kullanılan internet korsanlarınca yapılmış olabileceği belirtiliyor.

İLK TURDA NELER OLDU?

Anayasa Konseyi sonuçlarına göre, 23 Nisanda yapılan seçimin ilk turunda toplam 47 milyon 582 bin 183 seçmenin bulunduğu ülkede sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 22,23 olmuştu. Konsey, ayrıca geçersiz oyların sayısının 659 bin 997 olduğunu açıklamıştı.

 

Yukarı

Business HT×