BIST 100 10.112,76 % 0,07
USD/TRY 35,6483 % -0,01
EUR/TRY 37,2545 % 0,33
Piyasalar
10.112,76
% 0,07
35,6483
% -0,01
37,2545
% 0,33
1,0433
% 0,23
38,54
-0,08
2.756,10
% -0,01
78,49
% -0,65
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Büyük güvercinden manevra üstüne manevra

Kuroda, son dönemde BoJ sözlü yönlendirmesindeki ters manevralarla piyasaya hem ekonomide iyileşme hem de teşviklere devam edileceği mesajı veriyor

Büyük güvercinden manevra üstüne manevra
FIRAT BORA TAŞ 08 05 2017, 08:36

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'dan ekonomi ve para politikasına dair birbirini takip eden farklı tonlamalar devam ediyor.

Bir süredir Kuroda, "şahinvari" bir açıklama yapıp bunun hemen ardından güvercin vurgularla mesajını dengeliyor.

Böylece Kuroda, iyileşen ve enflasyon hedefine ulaşması için iyileşmeye devam etmesi gereken ekonomideki durumu beklentileri yönetmek üzere öne çıkarırken bir yandan hedefin kaçırılmaması açısından şart olarak gördüğü teşviklerin de devam edeceği vurgusunu güçlü bırakarak üst üste sözlü yönlendirme manevraları yapıyor.

"BÜYÜK ZORLUKLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

BoJ toplantısındaki güvercin duruşundan sonra Yen boğalarını uyandıran açıklamasını takip eden son iki açıklamalasında da bu durum izlendi.

8 Mayıs Pazartesi günü Japonya'da enflasyonun hala BoJ hedefi olan yüzde 2'nin altında seyrettiğine dikkat çekerek "Büyük zorluklarla karşı karşıyayız." diyen Kuroda, teşvik programının da bu nedenle devam ettirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kuroda, "GSYH ve fiyat artışlarında önemli ölçüde iyileşme yaşansa da enflasyon hala hedefin çok altında." dedi ve BoJ'un beklentileri yüzde 2 civarına taşımak için gevşeme politikasını "güçlü bir şekilde" sürdüreceğini ifade etti. 

"ELİMDEN GELENİN EN İYİSİ"

BoJ Başkanı bu sözleriyle birlikte "Enflasyon hedefini yakalamak için elimden gelenin en iyisini yapıyorum." dedi. Bu kendisine ekonomideki iyileşmeye her dikkat çekerek şahinvari bir duruş çizdiğinde "süresiz ve sınırsız" gevşeme algısını korumak için hemen güvercin bir açıklama daha yapma ihtiyacı olarak yansımış gözüküyor.

8 MAYIS'TA GÜVERİN, 9 MAYIS'TA İYİMSER

Kuroda, 8 Mayıs'taki bu açıklamasının hemen ardından Salı günü, "Enflasyon hedefini gelecek mali yıl içinde yakalamayı bekliyorum" dedi. Diğer taraftan Kuroda, Japonya için ekonomik görünümü son dönemde güncellediğini ve global ekonominin daha güçlü büyümekte olduğunu da vurguladığı bu açıklamasında dahi, "BOJ gerektiği takdirde politikayı ayarlar, enflasyon beklentileri zayıf, izlenmesi gerekli" dedi.

ÖNCEKİ AÇIKLAMA YEN'E RALLİ YAPTIRMIŞTI

Bu iki konuşmadan önce, geçtiğimiz hafta çıktı açığı hesaplamalarıyla rasyonel katarak yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşma konusunda şu ana kadarki en güçlü açıklamasını yapan Kuroda, bu ifadeleriyle Yen'e sert alım getirmişti.

NİSAN TOPLANTISINDA GÜVERCİN MESAJ VERDİ

Bundan önce ise Nisan toplantısını takiben basın açıklamasında "Fiyat hedefine doğru ivmeyi sürdürmek gerekirse politikayı düzenleriz" diyerek BoJ'un güvercin duruşunu pekiştirmişti.

ŞAHİNLEŞME SPEKÜLASYONLARINI DENGELEDİ

Nisan toplantısında Reuters'ta Banka'nın ekonomi için daha olumlu bir görüşe geçebileceğine yönelik spekülasyonları yer aldığında da bir açıklama yaparak bu beklentilere son vermişti.

Toplantıda ekonomi için daha iyimser ifadeler telaffuz edilirken bu da Kuroda'nın daha fazla gevşemeye yeşil ışık yakan söylemleriyle dengelendi.

SÖZLÜ YÖNLENDİRMEYE DAHA FAZLA ODAKLANDI

BoJ, güvercin duruşunu koruduğu her toplantıda Fed’le ayrışmasını bir adım daha öteye taşırken ekonomistlerin ekonomik toparlanmada trenin son vagonu olarak gördüğü Japonya ekonomisinde iyileşmenin de "Büyük Güvercin" ünvanını korumaya niyetli Kuroda’nın sözlü yönlendirmesinin odak noktası olmaya devam etmesi olası gözüküyor.

BONUS: BU İLK DEĞİL

Kuroda'nın sözlü yönlendirmeyle BoJ para politikaları ve piyasa algısını istediği çizgide tutması yeni bir şey değil.

Eylül 2016'da BoJ, getiri eğrisi kontrolüne başladığında piyasada  “BoJ parasal genişleme programdan çıkıyor olmasa da bunu yavaşlatıyor” algısı oluşma riski bulunuyordu. 

R-Operation Twist de denilen “Tersine Bükme Operasyonu”nun piyasanın tahvil alımlarının sınırına yaklaşıldığını tartıştığı sırada gündeme gelmesi BoJ için önemli bir algı yönetme sınavıydı. O tarihtei BoJ, tahvil alımlarının hız kesmeyeceği aksine daha da hızlanabileceği vurgusunu “Yüzde 2 enflasyon hedefi üzerinde istikrar” hedefiyle güçlendirerek bu riski ustalıkla bertaraf etti. Volatilite çok sınırlıydı ve karar metninin verim eğrisinin tersine bükmedeki amacı, işlevleri net açıklıyor olması denge oluşumun kolaylaştırdı.

 

Yukarı

Business HT×