BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5861 % 0,17
EUR/TRY 34,7757 % 0,26
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5861
% 0,17
34,7757
% 0,26
1,0651
% 0,08
45,44
-0,05
2.392,05
% 0,55
87,28
% 0,20
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasaları sallayan Güney Afrika kriziyle ilgili bilmeniz gereken her şey

Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma, Maliye Bakanı'nı acil ülkeye çağırdı, piyasa çöktü. Peki neden?

Piyasaları sallayan Güney Afrika kriziyle ilgili bilmeniz gereken her şey
BUSINESSHT 28 03 2017, 09:27

Güney Afrika'da bir süre önce sakinleşen siyaset yeniden krize döndü.

İsimler değişse de mesele yine "Maliye Bakanı" merkezli.

Dün Devlet Başkanı Jacob Zuma, Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ı yurt dışında yatırımcılara yönelik gerçekleştirilen bir tanıtım turundan "acil" olarak ülkeye dönmesi çağrısı yaptı.

Bu durum Gordhan'ı bir istikrar göstergesi olarak gören yatırımcılar arasında endişeler oluşmasına ve kabinenin yeniden düzenleneceği söylentilerine neden oldu.

Gordhan'ın yerine aday olarak görülen isim Brian Molefe göreve bir adım daha yaklaşırken bu durum not indirimi endişelerini de gündeme getirdi. Daha önce Deutsche Bank tarafından yapılan bir değerlendirmede "Eğer Maliye Bakanı görevden alınır veya başka bir şekilde devre dışı bırakılırsa not indirim olasılığının artmasına bağlı olarak piyasa olumsuz tepki verebilir." denilmişti.

PİYASAYA SATIŞ YAĞDI

Zuma'nın ofisinden Gordhan'ın geri çağırıldığı açıklaması yapılması üzerine bu senaryo da yeniden ağırlık kazanarak Güney Afrika varlıklarına sert satış getirdi.

Güney Afrika Randı dolar karşısında 10 Kasım'dan bu yana en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 3'ün üzerinde kayıp yaşarken, Güney Afrika tahvilleri düştü ve bankacılık hisseleri de yüzde 3'ten fazla değer kaybetti.

Bugün öğle saatlerinde Gordhan ülkesine döndü, görevden alınıp alınmayacağı konusunda ise "Bekleyip görelim. Başkan benim patronumdur, o yüzden geri dön derse ben geri dönerim"dedi. Gordhan'ın dönüşünden sonra Rand bir miktar toparlandı ve kayıp yüzde 1,6'ya çekildi. 

GÜÇ MÜCADELESİ DÖNÜM NOKTASINDA

Diğer taraftan Zuma'nın Gordhan'a seyahatini yarıda keserek ülkeye dönme emri vermesi uzun süredir güç mücadelesinde olan ikilinin arasındaki çekişmenin artık kaçınılmaz bir dönüm noktasına ulaşmış olabileceği kaygılarını artırıyor.

Talk Radio 702, tarafından Gordhan'ın görevden alınmasının Zuma ve iktidar müttefiki GüneyAfrika Komünist Partisi (SACP) arasında görüşüldüğünü iddia etti.

Treasury One döviz işlemcisi Andre Botha rand'ın volatilitesi konusunda, "Maliye bakanının geleceğiyle ilgili pek çok söylenti var ama henüz hiçbiri kesinlik kazanmadı. Sanırım bu söylentiler üzerine somut bir adım atılmaması piyasayı yatıştırıyor. Galiba herkes biraz rahatladı." dedi.

KRİTİK KARARIN BİR GÜN ÖNCESİ

Mahkeme Gordhan'ın, bankaların, Zuma'nın arkadaşları olan Gupta kardeşlerin firmalarıyla iş bağlantılarını kesmelerine dair kararlara kendisinin karışamayacağına dair tespit kararı verilmesi talebi konusunda yarın karar verecek.

Zuma'nın bu kararı da mahkemeden beklenen hükmün bir gün öncesine denk geliyor.

DÜNDEN BUGÜNE MALİYE BAKANLARI KRİZİ

Maliye Bakanlığı konusu Güney Afrika siyaseti için oldukça hassas.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Maliye Bakanı Nhlanhla Nene'yi yolsuzluk sorutşrumasıyla görevden almış, Nene tutuklanmış ve ülke tarihinin en büyük siyasi kaoslarından birine sürüklenmişti. 

Yatırımcılar, zayıf ekonomik büyümeye sahip olan ve iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) içerisindeki gerginliklerin "yatırım yapılabilir" kredi notunu tehlikeye attığı Güney Afrika'da mevcut Maliye Bakanı Gordhan'ı ise güven verici bir isim olarak görüyor.

Gordhan giderse tek aday olarak görülen kamunun yüksek borç yükü altındaki elektrik dağıtım şirketi Eskom'un eski CEO'su Brian Molefe ise olumsuz senaryo olarak değerlendiriliyor. 

Molefe, Güney Afrika'nın yaşadığı en büyük siyasi tartışmalardan biriyle Meclis'e girmiş ve Zuma'nın karşı duruşunu sürdürdüğü isim Gordhan'ın yerine Molefe'nin yeni maliye bakanı yapılacağı beklentisi öne çıkmıştı.

 

 

Yukarı

Business HT×