BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5719 % 0,01
EUR/TRY 34,9000 % 0,13
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5721
% 0,01
34,9000
% 0,13
1,0697
% -0,02
45,35
0,00
2.317,12
% 0,04
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk Lirası vs. Afrika Randı: Bu kez kim kazanacak?

Türk Lirası ve Güney Afrika Randı, uzun bir dönem 1:1'e yakın korelasyonla fiyatlandı, sonra bir TL kazandı, bir Rand. Simdi 5. bölüm başlıyor ve analistlere göre bu raund TL'nin olacak

Türk Lirası vs. Afrika Randı: Bu kez kim kazanacak?
FIRAT BORA TAŞ 21 02 2017, 12:22

Yatırım bankalarının döviz masalarında gelişmekte olan ülke kurları denilince, Türk Lirası ve Güney Afrika Randı'nın aralarındaki yüksek korelasyon uzun süre birlikte anılmalarını sağladı.

Lira ve Rand yan yana alındığında, Fed'in parasal genişlemeden çıkışa başladığı dönemden bu yana dört ayrı dönem öne çıkıyor; bunların ilkinde TL ve Rand "beraber", daha sonra bir TL kaybediyor bir Rand.

Analistlere göre hikayenin yeni bölümünde ise TL için yeniden kazanma sırası geldi.

Geçmişteki 4 bölüm, özetle şu şekildeydi:

1) YÜKSEK KORELASYON DÖNEMİ

Geniş çöller ve okyanus şeridiyle birbirinden ayrılan iki uzak ülke, Türkiye ve Güney Afrika'nın para birimleri, Ocak 2013-Aralık 2014 döneminde kimi zaman TL kimi zaman da Rand lehine küçük sapmalarla 5 seviyesi etrafında stabil bir seyir izlemiş ve korelasyon katsayısı da bu dönemde 1:1'e yaklaşmıştı.

2) 2014 ARALIK: TL DÜŞÜYOR, RAND YÜKSELİYOR

2014 yılı Aralık ayında denge önce TL aleyhine gelişti, TL kendine özgü fiyatlamalarla değer kaybederken Rand karşısındaki değeri de 4,5'e geriledi.

3) 2015 SON ÇEYREK: RAND DÜŞÜYOR, TL YÜKSELİYOR

2015 yılının son çeyreğine gelindiğinde ise Maliye Bakanı'na yönelik görevden alma ve tutuklamaya kadar giden soruşturmayla başlayan Güney Afrika'daki siyasi çalkantılar Rand'ı uzun süren bir satış döngüsüne sürükledi.

2016 başına kadar olan dönemde Rand'daki bu satışlarla birlikte TL/Rand paritesi 5,50'lere kadar yükseldi; yaklaşık yüzde 25'lik bir kazanç

4) 2016'DA ZİRVEDEN DİBE: TL DÜŞÜYOR, RAND YÜKSELİYOR

Daha sonra TL'de önce kademeli olarak başlayan ve 2016'nın ikinci yarısında özellikle de son çeyreğinde hızlanan değer kaybı başladı ve Ocak ayında dolar TL karşısında rekor düşük seviyelere gerilerken Rand karşısında da 3,4260'a kadar düştü; 1 yılda zirveden yüzde 60 kayıp.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Ve şimdi Türk Lirası ile Güney Afrika Randı hikayesinin bir kez daha değişmesi bekleniyor. 2016'da TL/ Rand için üst üste satış öneren analistler şimdi yeniden TL'yi öne çıkarıyor.

Son olarak HSBC Global, 3,6038 seviyesinden TL/Rand'da 3,57 stop-loss ile 3,77 hedefli alım önerdi. Deutsche Bank da CDS piyasasında Güney Afrika CDS'lerini Türkiye'ye karşı satım önerisini kapattı.

BU KEZ NEDEN TÜRK LİRASI?

Peki analistler neden yeni bölümde TL'nin kazanacağını düşünüyor?

Raporlara bakıldığında bunun iki ana nedeni öne çıkıyor:

1) Güney Afrika varlıklarının son güçlü kazancı

2) Türk Lirası'nın artan carry getirisiyle cazipleşmesi

HSBC Global stratejistleri, Türk Lirası'nın artan getirisi ve para politikasında sıkılaşmada "artan istikrar algısı" uzun pozisyon almak için cazibesini artırıyor.

HSBC, TL'nin CEEMEA bölgesinde en çok değer kaybeden para birimi olduğuna işaret ediyor ve dönüşün mümkün olduğunu belirtiyor.

GÜNEY AFRİKA'DA NELER OLUYOR?

Stratejistlere göre Güney Afrika ise zayıf büyüme ve mali dinamiklerle Rand için negatif bir ortam çiziyor.

Bu noktada Deutsche Bank da Güney Afirka özelindeki risklere dikkat çekiyor. "Son güçlü performans ardından Güney Afrika'da kısa vadeli siyasi riskler artıyor" diyen Deutsche Bank, görünümü şu ifadelerle özetliyor:

"Brian Molefe'nin milletvekil olması Meclis tarafından onaylandı, bu da Molefe'nin kabinede bir pozisyon için teklif alması olasılığını güçlendiriyor. Mevcut Maliye Bakanı ya da Maliye Bakanı yardımcılarından biriyle Molefe'nin yer değiştirmesi yaygın bir endişe. Eğer Maliye Bakanı görevden alınır veya başka bir şekilde devre dışı bırakılırsa not indirim olasılığının artmasına bağlı olarak piyasa olumsuz tepki verebilir."

TL/RAND TRADE'INDE KRİTİK İSİM: BRIAN MOLEFE

Deutsche Bank'ın söz ettiği Brian Molefe, kamunun elektrik dağıtım şirketi olan Eskom'un eski CEO'su. Molefe, Eskom'un yüksek borç yükü gibi sorunlarla suçlanıyor ve Meclis'e girişi ülkenin son dönemde yaşadığı en büyük siyasi tartışmalardan biri olmuştu. Güney Afrika kamuoyunda Molefe'nin yeni maliye bakanı yapılacağı beklentisi hakim.

MALİYE BAKANI VAKASI

Maliye Bakanlığı konusu ise Güney Afrika siyaseti için hassas bir konu. Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Maliye Bakanı Nhlanhla Nene'yi yolsuzluk sorutşrumasıyla görevden almış, Nene tutuklanmış ve ülke tarihinin en büyük siyasi kaoslarından birine sürüklenmişti.

SİYASET YİNE ÖN PLANDA

Analistlerin TL/Rand beklentilerinde siyasetin yeri ise o kadar önemli ki Deutsche Bank, yukarıda sıraladığı endişelerinin boşa çıkması halinde Güney Afrika için 'Ağırlık Azalt' tavisyelerini nötre yükselteceklerini belirtiyor.

Bu açıdan TL/Rand için siyasi haber akışı traderların takip listesinde yerini korumaya devam edecek gibi gözüküyor.

TL için de referandum sonrasındaki gelişmelere bağlı olarak iyimser beklentiler paylaşılıyor.

Son olarak Rabobank Gelişen Piyasalar FX Stratejisti Piotr Matys, "Hükümetin referandum sonrasında ekonomiye odaklanması durumunda Türk varlıklarına olan duyarlılık gelişme kaydedebilecek" dedi.

Nomura'nın eski stratejisti Londra merkezli BlueBay Varlık Yönetimi'nin Kıdemli Ülke Stratejisti Timothy Ash de "Referandum sonrasında politik istikrarın devam etmesi durumunda Dolar/TL 3 seviyelerine doğru gerileyebilir" demişti. 

Yukarı

Business HT×