BIST 100 9.942,09 % 2,32
USD/TRY 32,4455 % -0,28
EUR/TRY 34,7938 % -0,51
Piyasalar
9.939,42
% 2,29
32,4459
% -0,28
34,7929
% -0,51
1,0714
% -0,15
44,70
-0,19
2.339,85
% 0,32
89,55
% 0,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed'den 1 şahin 1 güvercin 1 de "belirsiz" açıklama

Fed başkanlarından gelen son açıklamalar: 1 şahin 1 güvercin bir de belirsizlik vurgusu

Fed'den 1 şahin 1 güvercin 1 de "belirsiz" açıklama
BUSINESSHT 22 02 2017, 08:01

Yellen'ın Kongre'deki açıklamalarıyla Mart ayında faiz artırımı olasılıklarının bir kez daha canlanması ardından Fed'de FOMC ve FOMC dışından yeni mesajlarda ağırlık şahin görüş olmayı sürdürüyor.

Son olarak Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ve San Francisco Fed Başkanı John Williams'tan açıklamalar geldi; bu açıklamalara piyasa 1 şahin 1 "güvercinvari" mesaj almış oldu. Bir de "belirsizlik" vurgusu izlendi.

Açıklamalardan öne çıkan başlıklar şöyle:

1) MESTER'DAN BELİRSİZLİK VURGUSU

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, şahin görüşte. Mester, 2016 yılının Eylül ayındaki Fed FOMC toplantısında faizlerin artırılmaması kararına Rosengren ve George ile birlikte şerh koyan “şahinlerden”

Mester, bir önceki açıklamasında "Ekonomi mevcut gidişatına devam ederse Fed faizlerinde artış konusunda rahat olurum." demişti. Bu kez Bloomberg TV'ye yaptığı açıklamalarda ise politika yapıcıların piyasayı faiz konusunda şaşırtmak istemediğini ve küresel ve ülke içi risk ortamında, görünümlerini ayarlamak için "uyanık" olmak zorunda olduklarını söyledi.

Mester, "Uluslarararası ekonomilerde belirsizlikler var. Avrupa bankalarına ilişkin belirisizlikler var, çok fazla jeopolitik belirsizlik var. Bu belirsizlikler dikkate alındığında, halen bir tahmin yapmak zorundayız ve halen uygun politika hakkında düşünmek zorundayız" dedi.

Belirsizlik, özellikle Trump'ın mali politikaları üzerinden son dönemde Fed'in şahin ve güvercinlerini bir araya getiren nokta olarak öne çıkıyor. 

2) HARKER'DAN ŞAHİN VURGU

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ise Fed yetkililerinin Mart toplantısında faiz artırımı seçeneğini masada tutması gerektiğini söyledi. Harker, daha önce de bu yıl içerisinde üç kez faiz artırımına gidilmesini desteklediğini yinelemişti.

Harker, son açıklamasında, "Mart toplantısı öncesi halen açıklanacak veriler var ve nihai karar öncesi bu verilere bakmak istiyorum, ancak bu noktada, Mart ayında faiz artırımını masdan kaldırmıyorum" dedi.

3)WILLIAMS'TAN GÜVERCİNVARİ MESAJ

Fed yetkililerinin son açıklamalarında öne çıkan şahin mesajların aksine San Francisco Fed Başkanı John Williams ise güvercin görüşler paylaştı.

Williams, Şubat ayının başında yaptığı açıklamada ekonominin performansına dikkat çekerek Fed'in Mart'ta borçlanma maliyetlerini artırmasının makul olabileceğini söylemişti.

Williams bu kez ABD ve diğer zengin ülkelerde uzun vadeli ekonomik büyüme oranındaki düşüşün işletme yatırımlarını ve bununla birlikte faiz oranlarını aşağı yönde bastırdığını belirtti ve ekledi:

"Yaşlanan nüfus ve gecikmiş verimliliğin büyümeyi düşük tutması ile birlikte, düşük faizli dünya muhtemelen devam edecek. Tarihi düşük seviyelerdeki faiz oralarının sürecek"

Diğer taraftan Williams, düşük faizlerin  gelişmiş ülkelerdeki merkez bankaları için gelecekteki resesyonları önlemek ve sınırlamayı zorlaştırdığını da belirtti.

 

Yukarı

Business HT×