BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5135 % -0,17
EUR/TRY 34,9343 % 0,23
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5151
% -0,16
34,9357
% 0,24
1,0718
% 0,17
44,89
-0,46
2.329,81
% 0,59
87,93
% -0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Borsada kör havuzun kaldırılması ne getirecek?

Borsa işlemlerinde gerçekleşen emirlerin taraflarını gizli tutabilen kör havuzun kaldırılmasının etkisi nasıl olacak?

Borsada kör havuzun kaldırılması ne getirecek?
CEREN DİLEKÇİ 20 01 2017, 17:19

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ'ın borsada kör havuza son verileceğini açıklaması, uygulamayı yeniden gündeme getirdi. Diğer bir deyişle kör havuzun kaldırılmasıyla, hisse senedi işlemlerinde, gerçekleşen emirlerde taraf olan aracı kurum isimleri anlık olarak görülebilecek. 

Karadağ, dün Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, BIST 30'da yer alan şirketlerin 25'inin sürekli kapalı kalacağını, BİST 30'dan beş firma ve diğer işlem gören şirketlerin aracı kurum bilgisini anlık olarak yatırımcılarla ve aracı kurumlarla paylaşacaklarını belirtti.

Karadağ, Mart'ta VİOP geçişiyle birlikte yeni uygulamaya geçileceğini söyledi fakat piyasa oyuncuları, geçişin Haziran ayı sonunda olmasını bekliyor. Borsa yönetiminin, Mayıs 2016'da aracı kurumlara kör havuz uygulamasının kaldırılması konusunda yaptığı ankete göre, aracı kurumlar bu konuda ikiye bölünmüş durumda.

İşlem hacminin yüzde 53'ünü yapan 38 aracı kurum, veri yayın ekranında üye bilgisinin görülmesi yönünde cevap verirken yüzde 47'yi oluşturan 30 aracı kurum ise gösterilmemesini talep etti. Kör havuz uygulamasına devamını isteyenlerin yabancı yatırımcı ağırlıklı olduğunu göz önünde bulunduran borsa yönetimi, BIST 30 şirketlerinin 25'ini kapalı, 5'ini açık tutacak. Her ay sırayla 5 şirketin bilgileri yatırımcılarla eş anlı paylaşılacak.

Borsa İstanbul Başkanı Karadağ, haftaya aracı kurum yetkilileriyle bir araya gelerek kör havuz uygulamasını görüşecek.

"ÜYE BİLGİLERİNİN GÖSTERİMİ ÜCRETLİ OLACAK"

BlombergHT'nin sorularını yanıtlayan Turkish Yatırım Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Berra Doğaner, üye bilgilerinin gösteriminin ücretli olacağını söyledi. Doğaner, "Düzey 1, Düzey 2, Düzey 3 dediğimiz farklı veri terminalleri var. Düzey 2 dediğimiz derinlik gören yatırımcılar ilave ücret ödeyerek bu bilgileri görebilecekler" diye konuştu.

Benzer endişelerle dünya borsalarının yüzde 98'inde üye bilgileri gösterilmiyor.

"KİMİN ALIP SATTIĞI KARAR NOKTALARINDAN BİRİ OLMAMALI"

Yabancı yatırımcıların kendi işlemlerinin ayan beyan görülmesini istemediklerini kaydeden Doğaner'e göre yabancılar, yerli yatırımcıların da onlarla beraber aynı anda aynı tahtalarda işlem yapmasının, kendi fiyatlarını olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Doğaner sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Uygulamayı destekleyen kurumlar, işlem hacmini olumlu etkileyeceğini, karşıtlarıysa aracı kurumlar arasında geçişlerin olacağını düşünüyor. Üye bilgileri açık olduğu zaman, kendisine yabancı yatırımcı görüntüsü vermek isteyen bazı büyük yatırımcılar da yabancılarla işlem yapan aracı kurumlara gidiyorlar. Yatırımcı açısından yanıltıcı bir durum da ortaya çıkıyor. Gerçekte yabancı yatırımcının belki o gün hiçbir işlemi yok, ama büyük bir yerli yatırımcı onların işlem yaptığı aracı kurumdan işlem yapınca diğer yatırımcılar yabancının işlem yaptığını sanabiliyorlar. Oldukça zor, karar noktası da olmaması gereken bir şey. Benim kişisel kanaatim, hisse senedi yatırımında hangi üyenin alıp sattığı bir karar kriteri değildir. O hisse senedini  bambaşka faktörlerle seçersiniz. Kimin alıp sattığı karar noktalarından birisi olmamalı. Dolayısıyla yatırımcıların bu verilere bakarak hareket ederken oldukça dikkatli olması gerekir."

Yukarı

Business HT×