BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5613 % 0,02
EUR/TRY 34,8764 % 0,04
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5613
% 0,02
34,8764
% 0,04
1,0701
% 0,00
45,35
0,00
2.319,85
% -0,09
88,19
% -0,26
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Borsada kör havuz uygulaması kalkıyor

Borsa İstanbul Başkanı Karadağ, kör havuz uygulamasını kaldıracaklarını açıkladı

Borsada kör havuz uygulaması kalkıyor
BUSINESSHT 19 01 2017, 10:27

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından düzenlenen "Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde" konuştu. 

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, yakında bilgi işlem alt yapı çalışmaları da bittikten sonra, 6 Mart'ta VİOP geçişi ile beraber kör havuz uygulamasını sonlandıracaklarını söyledi.

Yabancı sermayeli aracı kuruluşların uygulamanın devamı yönünde yoğun talepleri olduğunu belirten Karadağ, konuyu nasıl çözdüklerine ilişkin, "BIST 30'da yer alan şirketlerimizin 25'i sürekli kapalı kalacak, BİST 30'dan beş firma ve diğer işlem gören şirketlerimizin aracı kurum bilgisini anlık olarak yatırımcılarla ve aracı kurumlarla paylaşıyor olacağız" açıklamasında bulundu.

"SÜRPRİZ İNDİRİMLER DÜŞÜNÜYORUZ"

Karadağ, küçük ölçekli şirketler yerine kurumsal, özellikle İSO 500 içerisinde yer alan büyük ölçekli şirketleri borsaya getirmek için adımlar attıklarına dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Kâr dağıtan, kurumsal şekilde yönetilen, yatırımcı dostu şirketleri borsamızda görmek istiyoruz. Büyüme ve kurumsallaşmanın ancak iyi örneklerle gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu kapsamda, göreve geldiğimiz günden bu yana sermaye üzerinden alınan kotta kalma oranlarını yarı yarıya düşürdük. Bunun yanında, kâr eden şirketin kâr tutarını ve ek olarak temettü dağıtması durumunda bu temettü tutarını da piyasa değeri matrahından düşüyoruz. Bu sayede şirketlerde yüzde 70, nominal tutar olarak da 300 bin lira seviyelerine varan indirimler mümkün olmaktadır. Yine Pay Piyasası'nda hacmin önemli bir bölümünü oluşturan şirketler için sürpriz indirimler düşünüyoruz. Buradaki hedefimiz küçük ölçek ekonomisi yakalamamış şirketler yerine, büyük ortaklı şirketlerimizi daha fazla borsamızda görmek."

"Yatırımcı ilgisini yukarı taşıyacak ürünleri yatırımcılarla paylaşacağız" diyen Karadağ, "Loyalty kart uygulamalarından büyük hediyelere giden uygulamalara yer vereceğiz" diye konuştu.

KÖR HAVUZ NEDİR?

Hisse senedi işlemlerinde, gerçekleşen emirlerde taraf olan aracı kurum isimlerinin gizlenmesine İngilizce'de "dark pool", Türkçe'de ise  "kör havuz"deniyor. "Kör havuz", büyük ve kurumsal yatırımcıların, gün içinde yaptıkları işlemleri diğer yatırımcıların takip edememelerini sağlıyor. Uygulama  sistemde, anlık olarak işlemlerin hangi kurumdan yapıldığı görünmezken, gün sonunda belli bir ücret karşılığında veri terminalleri aracılığıyla yatırımcılarla paylaşılıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Haziran ayında yaptığı açıklamada 2010 yılında hayata geçirilen hisse senedi işlemlerinde aracı kurum isimlerinin gizlenmesi uygulamasından vazgeçilebileceği sinyalini vermişti.

 

Yukarı

Business HT×