BIST 100 9.790,06 % 0,75
USD/TRY 32,5990 % 0,19
EUR/TRY 35,0132 % 0,12
Piyasalar
9.789,94
% 0,75
32,5990
% 0,19
35,0132
% 0,12
1,0730
% 0,00
44,89
0,00
2.344,69
% 0,52
89,68
% 0,75
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalar yeni yılda canavarın uyanışını fiyatlıyor

2017'ye sayılı günler kala piyasa fiyatlamaları enflasyon canavarının uyanışını kabullenmiş durumda. Trump'a kapılan piyasa Fed ve BOE hedeflerinin aşılacağını düşünüyor

Piyasalar yeni yılda canavarın uyanışını fiyatlıyor
BUSINESSHT 26 12 2016, 14:44

Piyasalar 2017 fiyatlamalarını yüksek enflasyon teması üzerine kurmaya devam ediyor. Yüksek enflasyon döneminin konsensüse ulaşması farklı sektörleri yatırım kuruluşlarının radarına çekerken son veriler enflasyonist beklentilerin sadece ABD'yle de sınırlı olmadığını ortaya koyuyor.

Lehman Krizi'nin üzerine geçen yıllar boyunca genel olarak dezenflasyon ve bazı zamanlarda bölgesel deflasyonlarla mücadele eden dünya ekonomisinde 8 Kasım ABD seçimleri ve aynı ayın sonunda OPEC-OPEC dışı petrol üreticileri arasındaki anlaşma küresel fiyatları yeniden şekillendirdi.

ENFLASYONİST BEKLENTİLER TÜM DÜNYAYA YAYILIYOR

Merkez bankalarının genelinin genişleyici kalıp Fed'in de sıkılaştırmada tam istihdama yaklaşan ekonomiye rağmen temkinli tutumuna rağmen basık kalan enflasyon beklentileri Trump ve petrol sürprizleriyle sıçrayarak eski dünya kabusu enflasyon canavarını uyandırdı.

Trump sonrası ilk göze çarpan yıllardır traderların arka plana attığı 10 yıllık tahvil/TÜFE'ye endeksli tahvil makasındaki açılmaydı. Yeni başkanın 1 trilyon dolarlık altyapı yenileme planları 20 Ocak'taki göreve başlama tarihinden aylar önce söz konusu makası genişleterek enflasyonist fiyatlamaları yansıtırken bunun dünyanın geri kalanına da yansıdığı gözleniyor.

5 yıllık tahvil/TÜFE'ye endeksli tahvil makasında Brexit'le başlayan ve ABD başkanlık seçimiyle başlayan yukarı yönlü eğilim ABD'nin yanı sıra İngiltere ve Euro Bölgesi'nde de izleniyor.

PİYASA FİYATLAMASI MERKEZ BANKASI HEDEFLERİNİN ÜZERİNDE

Enflasyon fiyatlaması bununla da sınırlı değil.

Bloomberg anketlerine katılan ekonomistler ABD ve İngiltere'de enflasyonun merkez bankaları hedefini aşmasını bekliyor. Euro Bölgesi'nde de en azından düşüş döngüsünün sona ermesini.

Bloomberg'te yer alan analist yorumlarında fiyatlamanın piyasanın Trump vaatlerine ikna olduğunu yansıttığı belirtiliyor. Analistler Trump'ın Beyaz Saray'a geçeceği 20 Ocak'tan sonra alacağı aksiyonlara odaklanmış durumda. Diğer taraftan dünyada enflasyonist beklentiler yeniden canlandırırken yatırım bankaları farklı sektörleri öne çıkarmaya başladı. Son olarak, yüksek enflasyon-yüksek faiz projeksiyonu yapan Goldman Sachs analistlerinden iki kumarhane hissesine 'AL' tavsiyesi gelmişti.

Yüksek enflasyon kabul görürken daralma endişeleri ise stagflasyon korkusuyla Güney Afrika'nın BofA Merrill Lynch tarafından en kırılgan gelişen piyasa ilan edilmesine yol açıyor.

Çin'in de dünyaya enflasyon ihrac etmeye başlaması bekleniyor.

Yukarı

Business HT×