BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3394 % 0,15
EUR/TRY 35,1204 % 0,14
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3395
% 0,15
35,1124
% 0,12
1,0802
% -0,24
47,65
-0,28
2.220,95
% 1,19
87,38
% 1,50
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası bugün ne yapacak?

Fed'in geçen haftaki faiz artışı sonrası MB'nin faiz artışına devam edip etmeyeceği piyasaların odağında olacak

Merkez Bankası bu hafta ne yapacak?
BLOOMBERGHT 18 12 2016, 12:39

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen hafta bir yıl sonraki ilk ve son on yıldaki ikinci faiz artırmı arından piyasa TCMB'nin bugün saat 14:00'da açıklanacak kararını bekliyor.

Fed'in faiz artırımı, küresel risk iştahında azalma, doların tüm dünyada güçlenmesi ve TL'de yaşanan değer kaybıyla Merkez Bankası'nın geçen ay başladığı faiz artışlarına bu ay da devam edebileceği belirtiliyor.

TCMB Kasım ayı toplantısında politika faizini yüzde 7,50'den yüzde 8'e, faiz koridorunun üst bandını %8.25'ten %8.50'ye yükseltmişti. Faiz koridorunun alt bandı yüzde 7,25'te tutulmuştu.

PİYASA NE BEKLİYOR?

BloombergHT, Reuters ve Foreks tarafından yapılan piyasa anketlerinde faiz artırım beklentisinin ağırlıkta olduğu görülüyor. Faiz artırımı beklemeyen ekonomistlerin sayısı çoğunluğa ulaşamasa da dikkat çekmekte.

BloombergHT Araştırma Bölümü tarafından hazırlanan 6'sı yabancı, 13'ü yerli ekonomist görüşlerinin yer aldığı ankete göre politika faizi ve üst bantta 25'er baz puan faiz artırımı beklenirken alt bantta değişiklik beklenmiyor.

Ankete katılan ekonomistlerin yalnızca üçü üst bantta artırım beklemezken, geri kalan ekonomistlerin tamamı artış bekliyor. Katılımcıların 5’i haftalık repoda artış beklemezken, 11’i 25 baz puan artış bekliyor. En yüksek beklenti politika faizi ve üst bantta 200 baz puan artış ve tek bir ekonomiste ait.

Reuters'ın 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği anket de benzer bir sonuç ortaya koyuyor. Bu ankete göre politika faizinde 8 katılımcı 25 baz puan, 5 katılımcı 50 baz puan artırım beklerken, 5 katılımcı ise sabit tutulmasını bekliyor. Koridorun üst bandında ise 12 katılımcı 25 baz puan, üç katılımcı 50 baz puan artırım beklerken, üç katılımcı da sabit tutulacağını öngörüyor. Politika faizinde 50 baz puanın üzerinde artış bekleyen ekonomist bulunmuyor. Üst bantta en yüksek beklenti ise 75 baz puan ve üç ekonomiste ait.

Foreks'in 25 ekonomistle yaptığı ankette ise politika faizinde ve koridorun üst bandında 25 baz puanlık faiz artırımı öngörülürken, koridorun alt bandında bir değişiklik öngörülmedi.Politika faizinde 50 baz puan artırım bekleyen ekonomist sayısı ile değişiklik beklemeyen ekonomist sayısı 9 olarak aynı. 6 ekonomist 25 baz puan artış bekliyor. En yüksek beklenti politika faizinde 75 baz puan artış ve tek bir ekonomiste ait.

TCMB ANKETLERİ NE GÖSTERİYOR?

TCMB'nin son iki beklenti anketindeki gelişmeler dikkat çekmekte. Kasım ayında 8 aydır düşüş gösteren cari ay sonu faiz beklentisi ilk kez artmış ve bunu da aynı dönemin ilk faiz artırımı izlemişti. Beklenti bu ay da arttı.

Mart ayından Ekim ayına kadar düşüş eğilimi gösteren faiz oranı beklentisi Şubat'ta yüzde 10,49'dan başlayıp her ay gerileyerek yüzde 8,00'a inmişti. Kasım'da ise 8 ay sonraki ilk artış yaşandı; BİST Repo ve Ters-Repo pazarında oluşan gecelik faiz oranı beklentisi cari ay sonu için 10 bps artışla yüzde 8,10 oldu. Aralık anketinde söz konusu tahmin 23 bps daha artışla yüzde 8,33 oldu.

Diğer taraftan yıl sonu için büyüme beklentisindeki düşüş devam ederken, dolar/TL yıl sonu tahmini yükselişte. Enflasyon beklentisi ise kısa vadede gerilerken uzun vadede Kasım ayındaki kırılmayla başlayan bozulma sinyalleri devam ediyor ve faiz tahminleri yükseliyor.

FONLAMA MALİYETİ YÜKSELDİ

24 Kasım'da yüzde 7,95'teki ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti faiz artırım kararı sonrası kademeli olarak yüzde 8,31'a kadar tırmanmıştı. Söz konusu oran Cuma günü 8,29'da ve toplantı gününe göre 34 baz puan yukarıda.

"DÖVİZ KURU HAREKETLERİ RİSK OLUŞTURUYOR"

TCMB, döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturduğunu, bu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmaya gidildiğini bildirmişti.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Bloomberg HT'ye Fed sonrası Merkez Bankası'nın atacağı adımların Türk Lirası'ndaki harekete bağlı olduğuna dikkat çekti. Cömert, "Burada anahtar Türk Lirası'nın nereye gideceği. 8 Kasım sonrası TL en çok değer kaybeden ikinci para birimi. Eğer bu sürerse Merkez Bankası faiz politikasını buna göre ayarlayabilir" diye konuştu.

Dolar/TL yurtiçinde siyasi ve jeopolitik gelişmeler ve Fed beklentileriyle 2 Aralık'ta 3.59'a kadar yükselerek tarihi zirveleri görmüş, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "TL'ye dönün" çağrılarıyla 3.35'lere çekilmişti. Dolar/TL Fed kararıyla 3.46'lardan 3.54'lere kadar tırmanmış, Cuma gününü '3.50'li seviyelerden tamamlamıştı.

Uzmanlar Merkez Bankası'nın bu hafta faiz konusunda adım atmamasının TL'de değer kaybının sürmesine neden olabileceğini belirtiyor.

"KARŞIT GÖRÜŞ"

Goldman Sachs, TCMB Aralık ayı PPK toplantısına ilişkin beklentilerini paylaştı. Yatırım bankası, piyasadaki gecelik borç veme faizinde 25 baz puanlık artırım beklentilerine karşın faiz değişikliği beklemiyor.

Son PPK toplantısında bu yana hem manşet hem de çekirdek enflasyonda sürpriz bir konsensüs yaşandığını belirten Goldman Sachs, sürprizin kısmen tarihi serilerde değişiklikle açıklanabileceğini, ancak ekonominin hala ganel beklentiden zayıf göründüğünü vurguladı.

KASIM TOPLANTISINDA NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası Kasım ayında döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğunu söyleyerek politika faizinde 50, faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık artırıma gitmişti. 

Banka, sadeleşme adımları kapsamında faiz koridorunun üst bandında art arda yedi ay süren 250 baz puanlık indirimlere başta TL'deki değer kaybı olmak üzere iç ve dış belirsizliklerin artmasıyla Ekim toplantısında ara vermişti.

TCMB, sıkılaştırma adımı atma nedenini şu ifadelerle açıklamıştı:

" Kurul, doviz kurundaki gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Ayrıca, döviz piyasasına dair destekleyici tedbirlerin bu kararın etkisini güçlendireceği değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, ihracat reeskont kredilerinin geri ödemelerinde esneklik sağlanması ve döviz yükümlülükler için uygulanan zorunlu karşılıklarda bir indirim yapılması uygun bulunmuştur. "

Sadeleştirmenin de büyük ölçüde hedefine ulaştığı ifade edilmişti:

"Kurul, sadeleşmenin uygun bir zaman diliminde tamamlanması konusundaki görüşünü korumaktadır. Gelinen noktada, sadeleşme ile amaçlanan kazanımlar büyük ölçüde hayata geçirilmiştir. Sadeleşme sürecinde bir sonraki adımın yönü ve zamanlaması enflasyon görünümünü ve finansal istikrarı etkileyen gelişmelere bağlı olacaktır."

Merkez Bankası'nın faiz kararı 20 Aralık Salı günü saat 14:00'te açıklanacak.

Yukarı

Business HT×