BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,6014 % 0,25
EUR/TRY 34,7810 % 0,40
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,6017
% 0,25
34,7727
% 0,38
1,0655
% 0,01
45,35
-0,09
2.304,18
% -0,99
86,87
% -0,15
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası'ndan çifte faiz artırımı

Dolardaki yükselişin ardından Para Politikası Kurulu'nun (PPK) Kasım toplantısında alacağı karar merakla bekleniyordu

Merkez Bankası'ndan çifte faiz artırımı
BUSINESSHT 24 11 2016, 13:39

Merkez Bankası  döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğunu söyleyerek politika faizinde 50, faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık artırıma gitti.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 7,5'ten yüzde 8'e yükseltti. Faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7,25'te korudu. Koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 8,25'ten yüzde 8,5 seviyesine çekti.

Açıklama sonrası dolar 3,40'ın üzerinden hızla gerileyerek 3,37'li seviyelere geldi. Ancak daha sonra Avrupa Parlamentosu kararıyla tekrar yükselerek 3,45'in üzerinde rekor kırdı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Yülek kararla ilgili olarak şunları söyledi:

"Merkez Bankası bu kararı almakla ilerisi için kendisini rahatlatmış oldu. Olumlu bir cesaretti. Hem bir bağımsızlık mesajı verdi. Hem de bu son dönemdeki volatilitenin yakından izlendiğini, gerektiği zaman ekonomi politikasının buna uyum sağlayabileceğini göstermiş oldu. Piyasada şu ana kadar çok olumlu tepki veriyor."

Medipol Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hatice Karahan ise "Merkez Bankası burada bağımsızlığını sergileyen bir duruş göstermiş oldu ve beklediğimizden daha üst düzeyde bir hareket gerçekleştirdi. Merkez Bankası'nın düzelen itibarını önümüzdeki dönemde olumlu etkileri olacak" diye konuştu. 

PPK AÇIKLAMASI

PPK açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Son dönemde açıklanan veriler yılın üçüncü çeyreğinde iktisadi faaliyette ivme kaybına işaret etmektedir. Öte yandan, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iktisadi faaliyette toparlanma beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Toplam talepteki yavaşlama enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Bununla birlikte, yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Kurul, söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

İKİ EK ADIM

Merkez Bankası'dan faiz kararının ardından iki açıklama daha geldi.

Yapılan ilk açıklamada, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildiği açıklandı. açıklamaya göre, söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar doları ilave likidite sağlanmış olacak.

Bir diğer adım ise ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine ilişkin geldi.

Açıklamada şöyle denildi:

"31 Aralık 2016 tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri için;

  • Azami 31 Mart 2017 tarihine kadar vade uzatılabilmesine,
  • Vade uzatımı imkânının kullanılmayıp kredinin vadesinde ödenmesi halinde, kredi geri ödemelerinin Türk lirası olarak da yapılabilmesine ve bu işlemlerde geri ödeme tarihindeki Bankamız döviz alış kurunun kullanılmasına

olanak tanınmasına karar verilmiştir."

SADELEŞME PLANLARI

Merkez Bankası sadeleşme adımları kapsamında faiz koridorunun üst bandında art arda yedi ay süren 250 baz puanlık indirimlere başta TL'deki değer kaybı olmak üzere iç ve dış belirsizliklerin artmasıyla Ekim ayında ara vermişti.

Bloomberg anketine katılan 24 ekonomistin 6'sı Merkez'in bu ayki toplantısında politika faizinde 25 baz puan, biri 50 baz puan artırıma gitmesini bekliyordu. Bloomberght anketinde ise 17 ekonomistin 9'u artırım beklediğini söylemişti.

Bu hafta dolar art arda gelen rekor kırarken, siyasi yetkililerden gelen açıklamalar kafaları karıştırmış; bazı analistlerin Merkez'in bu ay da pas geçeceğini, bazılarının ise artırıma gideceğini beklemesine yol açmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faizlerin yüksekliği konusundaki eleştirilerine devam etmesi TCMB'den faiz artırım beklentilerine ilişkin şüphe yaratırken, faizlerde herhangi bir değişim olmayabileceği ihtimalini de oluşturmuştu.

ŞİMŞEK VE ZEYBEKCİ'DEN İLK YORUM

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek twitter hesabından Merkez Bankası kararına ilişkin "Başbakanımızın hafta başında ifade ettiği gibi ekonomideki gelişmeleri yakından izliyoruz, ciddiye alıyoruz, gerekli tedbirleri alıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise "Merkez Bankası'nın faiz artırım kararını destekliyorum" açıklamasını yaptı. 

Yukarı

Business HT×