BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0152 % -0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0152
% -0,01
1,0783
% -0,05
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed 2016 yılının perdesini kapattı

BloombergHT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen: Fed şimdi yoldan çekildi, Trump gerçekten hayatımıza girene kadar Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok.

Fed 2016 yılının perdesini kapattı
GÖKHAN ŞEN 15 12 2016, 09:24

Amerikan Merkez Bankası beklendiği gibi politika faizini 25 baz puan artırdı ve yüzde 0,75'e çekti.

Şimdi, açıkçası bu yıla ilişkin görecek pek de fazla bir şey kalmadı. Elbette siyah bir kuğu olayı olmazsa...

Fed zaten bir süredir piyasaları faiz artışına hazırlıyordu. Fed'in gelecekteki faiz seviyesini ölçen ve fiyatlayan kontratlar bu ay için neredeyse yüzde 100 oranında bir faiz artışı öngördüler. Haklı da çıktılar. Dolar endeksi Kasım ayından bu yana yüzde 5 yükseldi, uzun vadeli faizler zıpladı ve faiz artışı fiyatlara girdi.

Bugüne ait birkaç nüans bekledik. Bunlardan ilki Fed Başkanlarının 2017'de kaç faiz artışı bekledikleriydi. 2 artış beklerken başkanların bunu 3'e revize etmeleri dolara yeniden momentum kazandırdı ve faizler tekrar yükseldi. Ne var ki Fed tahminleri ve Yellen'in basın toplantısındaki açıklamalarından anlıyoruz ki Fed cephesinde yenilenmiş bir beklenti yok. Trump faktörü henüz içi dolmamış bir vaatler yığını olduğuna göre nasıl tepki verilebilir ki?

Ekonomik büyümenin makul şekilde yoluna devam ettiği, emek piyasasının bu gücüne yakın seyredeceği yinelenmiş. Piyasadaki enflasyon beklentilerine atıfta bulunulmuş haklı olarak ancak anket bazlı beklentilerin hala canlanmadığına da değinilmiş. Buraya kadar elbette, hepsi oldukça mantıklı ifadeler. Revizyonlar da pek yumuşak olduğuna göre Fed cephesinde yeni bir şey yok demek bana kalırsa en doğrusu.

Fed, doğal faiz oranlarını değiştirmeyerek ise bir kez daha şunu hatırlatıyor: Büyüme tahminleri ve diğer değişkenlerde yeni bir görüşümüz yok. Politika hala destekleyici ancak faizler arttıkça doğal faiz oranına yaklaşıyoruz. Burada bir değişiklik olması için esaslı bir değişim görmemiz gerekiyor. Belki teknolojik, belki dış alemden bir etki ya da bambaşka bir köklü değişim.

Trump politikasının yarattığı belirsizliği Yellen de ekonomik görünümün oldukça belirsiz olduğunu söyleyerek Yellen de kabul etti. Bunun politika anlamında çıkarımları olacaktır. Piyasaların enflasyon beklentilerine Fed'in uymadığını ve uzun süre sonra piyasanın enflasyon beklentilerinde Fed'i yakaladığını görmek oldukça önemli. Bu keskin bir dönüş ve iki aktör arasında makasın ilk kez tersine döndüğünü gösteriyor.

2017 yılına ilişkin Fed'in de piyasa oyuncularından daha fazla bilgili olmadığını kabul etmek gerek. Mevcut koşullarında büyük bir belirsizlik geride kaldı ve şimdi önümüzdeki en önemli olay Trump'un başkanlığı devralması olacak.

Toplantı ve açıklamaların ardından dolar, faizler ve risk alma iştahsızlığının yükselmesi pekala normal. Ne var ki ortada yeni bir bilgi olmayışı, yılın kalanında önemli bir olay olmayışı gibi faktörler yeni pozisyonlar alma ve olaylara yeni anlamlar yükleme iştahını sınırlayacaktır. Zaten beklenen faiz artışının gerçekleşmiş olması bir anlam taşımaz ancak oldukça belirsiz bu makro ortamda ABD ekonomisinin zayıflığına güvenerek politika yapmak ya da riskler taşımak da doğru değil.

TL ve Türkiye için görecek yeni bir şey yok. Dağılabiliriz.

Hem varlık fiyatları hem de finansal istikrara ilişkim ipler bizim elimizde. Biz ne yaparsak o. Günahı da sevabı da bize ait olacak.

Fed şimdi yoldan çekildi, Trump gerçekten hayatımıza girene kadar Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok.

Yukarı

Business HT×