BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed hem faizleri, hem artırım beklentilerini yükseltti

ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Fed hem faizleri, hem artırım beklentilerini yükseltti
BUSINESSHT 14 12 2016, 21:35

ABD Merkez Bankası politika faizinde 25 baz puanlık artırıma giderek yüzde 0,25-0,50 aralığındaki faizleri 0,50-0,75 seviyesine çekti.

Küresel krizin ardından yedi yıl boyunca faizleri sıfır seviyesinde tutan Fed ilk kez geçen yıl Aralık ayında faiz artırımına gitmişti. Böylece tam bir yılın ardından ikinci kez faiz artırmış oldu.

Faiz artırımı için beklenen istihdam piyasası ve enflasyona ilişkin beklentilerinin gerçekleştiğini belirten Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) karar oybirliğiyle aldığı açıklandı.

Karar sonrası yapılan açıklamada enflasyon beklentilerinin "önemli ölçüde" yükseldiği ve istihdam piyasasının sıkılaştığı belirtildi.

Fed Başkanı Janet Yellen ise düzenlenen basın toplantısında, enflasyonun uzun vadeli beklentilerine yaklaştığını ve ekonomik aktivitede ılımlı büyüme beklentilerinin devam ettiğini söylese de ekonomik şartların ancak kademeli faiz artırımı için uygun belirtti.

"Ekonominin iyi performans göstermeye devam etmesini, istihdam piyasının daha da güçlenmesini ve enflasyonun önümüzdeki birkaç yıl içinde yüzde 2'nin üzerine çıkmasını bekliyoruz" diyen Yellen, kararın "ekonominin iyileşmenin devam edeceğine ilişkin güvenlerinin bir göstergesi" olarak allgılanması gerektiğini söyledi.

DAHA HIZLI FAİZ ARTIRIMI BEKLENTİSİ

Fed'in 2017 için faiz artışı beklentilerinin yükselmesi merkez bankasının daha şahin bir tutum benimseyeceği beklentilerini güçlendirmişti. Daha önce bu yıl 2 artırım bekleyen Fed üyeleri, dot plot'a (noktasal grafik) göre artık 3 artırım bekliyor.

Yellen dot plot'ta yapılan değişikliğin sadece "ılımlı bir ayarlama" olduğunu söyledi.

 

YELLEN, TRUMP KONUSUNDA NE DEDİ?

Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından yapılan ilk toplantı olduğu için Fed'in Trump'la ilgili vereceği mesajlar da merakla bekleniyordu. 

Yellen basın toplantısındaki konuşmasında mali politikların ekonomik görünümü nasıl etkilyeceğini söylemek için çok erken olduğunu, ancak tam istihdama ulaşmak için mali harcamalara ihtiyaç olduğunu düşünmediğini söyledi.

Fed personelinin Trump'ın geçiş ekibiyle yakından temas halinde olduğunu belirten Yellen, "Fed'in bağımsızlığına inandığı" mesajını da verdi.

 

BEKLENEN KARAR

Piyasada faiz artışına neredeyse kesin gözüyle bakıldığından analistler artırımın büyük bir etkisi olmasını beklemiyordu. Asıl önemli olan noktanın 2017'de izlenecek politikalara dair verilecek mesajlar olduğu belirtiliyordu.

Fed'in daha kuvvetli bir ekonomiye ya da daha hızlı ve fazla bir faiz artırımına işaret etmesinin piyasayı olumsuz etkilemesi bekleniyor.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan karar öncesi yaptığı değerlendirmede, "Sonucu kesin bir FOMC toplantısına giriyoruz.  Büyük bir ihtimalle oybirliği, düşük bir ihtimalle de Brainard’ın şerh koyacağı şekilde 25 baz puanlık artış açıklanacak. Bu Italya referandumunda Hayır beklenmesi gibi fiyatlanmış bir gelişme olduğundan faiz artış= dolarda kuvvetlenme, altında düşüş vb klasik denklemleri öne sürmek çok doğru olmayacaktır. Zaten piyasanın ve yorumların büyük kısmı faiz artışı değil 2017 beklentilerine odaklanıyor. Yine önemli bir kısmı da 2017 için noktalarda 2 faiz artışına yoğunlaşacağı görüşünde" demişti.

Yukarı

Business HT×