BIST 100 9.725,07 % 0,83
USD/TRY 32,5365 % -0,06
EUR/TRY 34,8021 % -0,18
Piyasalar
9.731,16
% 0,89
32,5350
% -0,06
34,8094
% -0,15
1,0690
% -0,11
45,35
0,00
2.334,25
% 0,53
87,98
% -0,50
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Futbol kulüplerinin borcunu silecek formül

TFF Başkanvekili Hüsnü Güreli, kulüplerin borç yükünden kurtulmaları için her yıl gelirlerinin en az yüzde 20’sini borç ödemeye ayırması gerektiğini söyledi

Futbol kulüplerinin borcunu silecek formül
SEFER YÜKSEL / GAZETE HABERTÜRK 04 12 2016, 15:43

Bir süredir inansal olarak zor durumda olan futbol kulüplerinin, 500 milyon dolara alıcı bulan naklen yayın ihalesinden doğacak geliri nasıl değerlendireceği merak konusu. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanvekili Hüsnü Güreli, Gazete Habertürk’ten Sefer Yüksel’e verdiği röportajda ihale ile kulüplerin gelirlerinin yüzde 35- 40 oranında artacağını söyledi.

Ancak son dönemde kulüplerin borçlarındaki hızlı artışa da dikkat çeken Güreli, 18 Süper Lig kulübünün, 2015 sonu itibariyle toplam borcunun 5 milyar, toplam gelirinin ise 2 milyar 453 milyon lira olduğunu ifade etti. 

Toplam zararının ise 683,4 milyon lira olduğunu vurgulayan Güreli, kulüplerin her yıl gelirlerinin en az yüzde 20’sini başka hiçbir yere harcamadan borç ödemeye ayırması gerektiğini, böylece borçların 10 yılda kapanacağını söyledi.

Borçların ödenmedikçe katlanarak büyüdüğünü, büyüyen bu borcun banka kredisi ile karşılandığını belirten Hüsnü Güreli, “Bu kredi gittikçe büyüyor. Faizi artıyor. Gelirler de hiçbir şeyi karşılamaya yetmiyor” dedi.

“BORCA ‘DUR’ DEMENİN YOLU LİSANS TALİMATI”

TFF Başkanvekili, kulüplerin borcuna ‘dur’ demenin tek yolunun Türkiye Futbol Federasyonu olarak Ocak 2016’da yürürlüğe koydukları lisans talimatı olduğunu belirtti.

UEFA sistemi ile benzer olan bu sistemde borçsuzluk ve denk bütçe prensibi olduğunu vurgulayan Hüsnü Güreli, kulüplerin giderlerinin toplam gelirinin yüzde 20’sini aşamayacağını söyledi. 

BİRİNCİ LİG’DE 6 KULÜBÜN PUANI SİLİNDİ

Güreli, gelirlerini yüzde 30’dan fazla aşan kulüplere 3 puan silme, yüzde 15-30 arası aşan kulüplere 2 puan silme ve yüzde 5-15 arası aşan kulüplere ise 1 puan silme cezası uygulandığını vurguladı.

Borçsuzluk şartına bu yıl baktıklarını ve 1. Lig kulüplerinden Mersin İdman Yurdu, Adana Demirspor, Denizlispor, Manisaspor, Bucaspor ve Kayseri Erciyespor’un 3’er puanını sildiklerini vurgulayan Güreli, Süper Lig’den ise Gaziantep’in son anda parayı yatırdığını ve puan silme cezasından kurtulduğunu belirtti.

Güreli, bunun dışında kulüplere transfer yasağı ya da transferlerin lig müsabakasında oynatılmaması cezasının da verilebileceğini belirtti. 

BİLANÇO ŞAMPİYONLARI DA VAR

Güreli, buna karşın Süper Lig’in borçsuz ya da çok düşük borçlu olan “bilanço şampiyonu” kulüplerin de olduğunu söyledi. 2015 yıl sonu itibarıyla bilanço anlamında durumu en iyi olan kulüpleri, Gençlerbirliği, Medipol Başakşehir, Akhisarspor, Sivasspor olarak sıralayan Güreli, bu kulüplerinin borçlarının 4 milyon liranın altında olduğunu söyledi. TFF’nin ikinci ismi, Osmanlıspor ve Çaykur Rizespor’un da borçlarını diğerlerine nazaran az olduğunu belirtti.

“UEFA’YA GİDECEKLERİ ÖNCEDEN UYARACAĞIZ”

Ekim ayında denk bütçede 9 aylık fiili bilançoları her kulüpten aldıklarını ve 3 ayda tahmini yaptırdıklarını kaydeden Güreli, TFF olarak kulüplerin mali kurallara uyup uymadıklarını çok yakından takip ettiklerini söyledi. UEFA’da oynayacak kulüplerin ise mart ayında müracaat ettiklerini belirten Güreli şunları söyledi:

“Bu kulüplere mayısta biz lisans veriyoruz. Ama UEFA şartlarına uyuyor mu diye onları UEFA’ya gönderiyoruz. Sonra UEFA bu kulüpleri izlemeye alıyor. Mevcut uygulamada zaten UEFA izledi diye biz izlemiyoruz. Ancak şimdi bu sistemi değiştirmeye hazırlanıyoruz. TFF olarak şimdi bunun bir çalışmasını ve çalıştayını yapacağız. UEFA’da oynayacak kulüpleri de önceden biz uyaracağız. Bu konuda bir talimat değişikliği yapacağız. Bu uyarı mahiyetinde, danışmanlık mahiyetinde olacak. ‘Aman ha dikkat edin denk bütçeyi aşıyorsunuz vs’ diye önceden kulüpleri uyaracağız.”

Hatta gerekirse TFF’nin de bazı yaptırımlar uygulayabileceğini kaydeden Güreli, “Kulüplerin mali tablolarını izlemeye bu ay başladık. Kulüplerin durumuna göre biz uyarıda bulunacağız ve düzeltmeleri için belli bir süre vereceğiz” diye konuştu.

BORÇLARIN 3,7 MİLYAR LİRASI DÖRT BÜYÜKLERİN

18 Süper Lig kulübünün toplam 5 milyar liraya dayanan borcunun 3,7 milyar lirasını dört büyükler oluşturuyor. Güreli, 2009’da 825 milyon lira olan dört büyüklerin toplam borcunun son 5 yılda yüzde 456 arttığını söyledi.

‘BANKALARIN FİNANSMAN SAĞLAMASI İYİLİK DEĞİL’

Bankaların kulüplere kredi vererek iyilik yapmadığını vurgulayan Hüsnü Güreli, “Bankalar bu kulüplere kredi açtıkça, finansman sağladıkça, kendisi tüccar para kazanıyor, ama kulüpler daha borçlanıyor. Borçlar artıyor, ödenecek faiz artıyor ve bu bir sarmal haline geliyor. Faizi de kredi alarak ödemek durumunda kalıyorlar” şeklinde konuştu.

Finans kurumlarını kulüplere kapılarını açmalarının kulüpler açısından aleyhte bir durum olduğunu vurguladı.

Yukarı

Business HT×