BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

PİYASA TURU: Doların ateşi düşüyor, gözler petrolde

Piyasalarda son durum

PİYASA TURU: Doların ateşi düşüyor, gözler petrolde
BUSINESSHT 29 11 2016, 08:02

18:10 

BIST 100 endeksi yüzde 1,05 düşüşle 74 bin 205 puandan günü tamamladı.


17:45 Petrol fiyatlarında yüzde 3'e ulaşan sert düşüşler gelişmekte olan para birimleri genelinde satış baskısı yaratırken, dolar/TL'deki yükseliş ekonomisi petrole bağımlı ülkelere göre bir miktar daha sınırlı kaldı. 


16:30 ABD'den beklentilerin üzerinde büyüme

ABD üçüncü çeyrek büyüme yüzde 2,9'dan yüzde 3,2'ye revize edildi. Beklenti verinin yüzde 3'e revize edilmesiydi.


16:07 OPEC ve İtalya referandumu piyasaları nasıl etkileyebilir?

Ak Yatırım analistleti yarın yapılacak OPEC toplantısı ve haftasonu yapılacak İtalaya referansumunun piyasalara etkisini hesapladı.

OPEC TOPLANTISI

16 Aralık vadeli Brent opsiyonları ise aşağıdaki tabloda yer alan fiyatlamayı yapıyor.

Anlaşma olması durumunda yüzde 6 primle 50 dolar fiyatlarına ulaşılabilecekken, anlaşma sağlanamaması durumunda yüzde 11 kayıpla 41 dolara kadar satışlar görülebilir.

Bu hareketler 1 gün ile 1 hafta aralığında gerçekleşebilir.

İTALYA REFERANDUMU

İtalya Başbakanı Renzi’nin basın ofisi anayasa değişikliğinin halk oylamasında reddedilmesi durumunda Başbakan’ın istifa edeceğine dair haberleri yalanladı.  Bu durumda referandumda üç senaryo doğmuş oldu:

  • Anayasa değişikliği kabul edilir: Euro/Dolar paritesi belirgin şekilde yukarı hareket edebilir, güvenli liman olan altın ve Japon Yeni değer kaybeder. Dolar/TL gerileyebilir. Euro/TL, paritedeki hareketin baskın çıkması durumunda yükselebilir.
  • Anayasa değişikliği reddedilir ancak Renzi istifa etmez: Başbakan’ın istifa etmemesi İtalyan bankacılık sistemine ilişkin sorunların halledilebileceği beklentisiyle dünya piyasalarında olumlu etki yapabilir. Euro/Dolar paritesi bir miktar yukarı hareket eder, güvenli liman olan altın ve Japon Yeni değer kaybeder. Dolar/TL geriler. Euro/TL, yatay kalabilir.
  • Anayasa değişikliği reddedilir ve Renzi istifa eder: Bu senaryoda “İtaly Exit” konuşulabilir. Bankacılık hisselerinde satışlar görülebilir. ECB piyasalara müdahale edebilir. Euro/Dolar paritesi belirgin şekilde aşağı hareket edebilir, güvenli liman olan altın ve Japon Yeni değer kazanır. Dolar/TL yükselir. Euro/TL, paritedeki hareketin baskın çıkması durumunda düşebilir.

Son durumda ikinci senaryoya daha yüksek ihtimal tanınıyor. Opsiyon piyasalarına bakıldığında son fiyatlar kullanılarak hesaplanan senaryolar aşağıda yer alıyor:

 


15:48 Avrupa Merkez Bankası'ndan İtalya için önemli sinyal

Reuters'ın haberine göre, AMB referandum sonucuna göre İtalyan tahvili alımını geçici hızlandırmaya hazır.


 15:45 Güney Afrika piyasaları

Güney Afrika'da sular durulmuyor: Bu kez Devlet Başkanı Jacob Zuma parti içindeki muhaliflerinin kendisine darbe girişiminde bulunduğunu iddia etti. Reuters: amb referandum sonucuna göre italyan tahvili alimini geçici hizlandirmaya hazir

Yedi yıldır ülkenin yönetimini elinde bulunduran Zuma, Ağustos ayında yapılan ve partisinin 22 yılın en düşük oyunu aldığı seçimlerin ardından parti içinden büyük bir muhalefetle karşılaşmıştı. Kaynakların verdiği bilgilere göre, iktidar partisi Afrika Ulusal Konseyi'nin (ANC) üç gündür devam eden ve dün sona eren toplantısında Zuma parti yönetimine istifa etmeyeceğini söyledi.

 


 

14:50 Torunlar GYO'da Erdoğan açıklamalarıyla kayıp yüzde 1'i aştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7. Boğaziçi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada AVM'lerde döviz bazında kiralar üzerine açıklamada bulundu.

Erdoğan, "AVM'lerde vs hep döviz yoluyla kiralamayı seçiyorlar. Bunlarla ilgili gerekirse geçici bir düzenleme yapılır. Yerli para birimiyle bu süreci atlatmalıdır." dedi.

Erdoğan'ın bu açıklaması ardından GYO hisselerinde değer kaybı izlendi. Satışların Torunlar GYO'da yoğunlaştığı görülüyor. Hissede değer kaybı yüzde 1,4'e ulaştı.

 


 14:26 Gelişen piyasalarda toparlanma kısa sürdü

Petrol endişeleri gelişen ülke borsalarında iki gündür görülen toparlanmanın da hızını kesti.

Gelişen piyasa hisseleri ve para birimleri dün Trump'ın seçilmesinden bu yana geçirdikleri en iyi günlerden birini geçirmişti. 

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 10 Kasım'dan bu yana gördüğü en yüksek seviyeden geriledi.

En çok düşen ise Mısır borsası oldu. En çok değer kaybeden 10 para biriminin 8'i ise Afrika'dan.


 12:48 Avrupa borsaları enerji sektörüyle yükseliyor

Avrupa borsaları gün ortasında karışık bir tablo çiziyor. Almanya'da DAX yüzde 0,30 artıda, ve Fransız hisse senedi endeksi CAC40 yüzde 0,80'in üzerinde değer kazanıyor.

İtalya FTSE MIB ise yüzde 1'in üzerinde değer kazanırken İngiltere FTSE yüzde 0,20 kayıpta.

Stoxx600 yüzde 0,33 değer kazanırken endeksin yükselişinde ağırlıklı olarak OPEC öncesi iyimserlikle enerji sektörü hisselerinin yükselişi etkili olduğu görülüyor. Petrol ve doğalgaz üreticisi şirketler yüzde 1'e yakın değer kazanıyor.


 12:40 HSBC: Türkiye'nin 2017 dış finansman ihtiyacı 200 milyar dolar

HSBC, Türkiye'yi dış finansman pozisyonu açısından CEEMEA bölgesinin en kötüsü olarak görüyor.

2017'de Türkiye'nin GSYH'sinin yüzde 30'una tekabül eden 200 milyar doların üzerinde dış finansmana ihtiyaç duyacağını tahmin ede HSBC, kısa vadeli borç seviyesinin ise döviz rezervinin yüzde 100'üne yakın olduğunu belirtiyor.,

HSBC ayrıca TL'de değer kaybının gelecek 6-12 ayda manşet enflasyonu yukarı yönde 1-1.5 puan etkilemesini bekliyor.


11:36 Goldman'dan OPEC senaryoları

Goldman analistlerine göre, OPEC'in anlaşması durumunda, petrolün varil fiyatı 50 doların hafif üzerindeki seviyelere doğru bir ralli yapabilir ve önümüzdeki yılın ilk yarısında 55 dolar fiyat ortalaması yakalayabilir.

Anlaşma olmazsa ise fiyatlar yaz boyunca ortalamada 45 dolar seviyesinde seyredebilir.

Goldman Sachs'ın bugün yayınladığı notta önemli bir nokta daha var: Piyasalar OPEC'ten anlaşma çıkmasına sadece yüzde 30 ihtimal veriyor.


11:22 Renzi istifaya kararlı

İtalyan medyasında çıkan haberlere göre, İtalyan Başbakanı Matteo Renzi referandumdan "Hayır" çıkarsa istifa etmeye kararlı görünüyor.

Renzi 4 Aralık'ta yapılacak Anayasa referandumundan "Hayır" oyu çıkarsa istifa edeceğini söylemişti. Ancak Renzi'nin kaybedeceğine işaret eden anketlerin ardından başbakana kalma yönünde baskılar artmıştı.

Bugünkü haberlere bakılırsa Renzi istifa edip daha büyük çoğunlukla yeni bir hükümet kurmayı düşünüyor. 


10:14 Turkcell hisseleri

Ortaklık krizinin yine çözülemediği haberlerinin ardından Turkcell hisseleri düşüşle açıldı. Hisseler yüzde 1,4 düştükten sonra bir miktar yükseldi. 

Bloomberg News, Rus milyarder Mikhail Fridman'ın Çukurova Holding’in Turkcell'deki hisselerini almadığı haberini geçmişti.

 


10:10 Yurtiçi piyasalar

BIST 100 düşüşle açıldı, Türk lirası bir anda 3,43'ün üzerine çıktı.


08:36 Dolar/Yen 

Dolar/Yen, geçen hafta gördüğü 8 ayın zirvesi 113,90'dan 112'ye kadar gerilerken, UBS'in analizi dikkat çekiyor.

UBS Group AG'nin 2 trilyon dolardan sorumlu varlık yönetim birimine göre traderlar, Donald Trump'ı tamamen yanlış anladı ve yen, dolar karşısında 98 seviyesine kadar güçlenecek. 


08:23 

Dolardaki gevşeme, yaklaşan İtalya referandumu öncesi artan siyasi risk algısı kıymetli metallerdeki fiyatlamayı da etkiliyor.

Altın Cuma günü 8 Şubat'tan bu yana en düşük seviye olan 1,171.21 doları gördükten sonra dün 1.197,72 dolara kadar yükselmişti. Şu sırada ise 1,191 dolarda.

CFTC verilerine göre 22 Kasım haftasında hedge fonlar COMEX altın ve gümüş kontratlarında uzun pozisyonlarını azaltmaya devam etti.


 08:05 Bu sabahki piyasada öne çıkan 3 nokta

Traderlar bu sabahki piyasa fiyatlamasında ağırlıklı olarak üç noktaya odaklanıyor:

1- ABD Hazine tahvil faizlerinin gerilemesi ile birlikte, Dolar Endeksindeki düşüş eğilimi. Dolar Endeksi düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve geçen hafta gördüğü 10 yılın en yüksek seviyesi olan 102.05'den başlattığı gerilemeyi genişletti. Endeks şu sırada 101.29'da. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 2,31'de.

2- İtalyan riski. İtalya'da Pazar günü yapılacak olan referandum öncesi Avrupa'da siyasi risklerin yeniden gün yüzüne çıktı.  Ülkenin bankacılık sistemine dair endişeler de dile getiriliyor. 

3- OPEC toplantısı. Suudi Arabistan'ın OPEC'in petrol üretimini düşürmesinin gerekli olmayabileceğini kaydetmesi, fiyatlara istikrar kazandırmaya yönelik bir anlaşma bekleyen yatırımcıları tedirgin etti. İki yılda yüzde 50 değer kaybeden petrolün geleceği, 30 Kasım'da Viyana'da gerçekleşecek OPEC zirvesinde tartışılacak. Dün 48,24 dolardan kapanan Brent petrol bu sabah 47,94 dolarda.


07:52 Asya piyasaları

ABD piyasalarındaki kar satışı eğilimi Asya'ya da yansıdı. 

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yatayda. Japon hisse senetlerinde ise Yen'deki değer kazanımına bağlı olarak aşağı yönlü baskı izleniyor. Dolarda Trump rallisinin bir miktar hafiflemesinin yanı sıra İtalya'da bu hafta sonu gerçekleşecek referandum öncesi Avrupa'da siyasi risklerin yeniden gün yüzüne çıkmasıyla birlikte güvenli liman arayışı Yen için ayrıca talep getiriyor.

Geçen hafta sekiz ayın zirvesi olan 113,90'ı test eden Dolar/Yen bu sabah 112 seviyesinde. Nikkei225 yüzde 0,30 ve Topix yüzde 0,13 düşüyor.


 07:45 ABD piyasaları

ABD piyasalarında dün kar satışları izlendi. Petrolde yüzde 2 yükselişin desteklediği pozitif ortama rağmen ABD hisse senedi piyasaları geriledi. S&P500 yüzde 0,53 değer kaybıyla 2201.72'den kapanırken Dow Jones Industrial yüzde 0,28 gerileyerek 19.097,90'dan kapandı.

Küçük ölçekli hisselerin yer aldığı Russell 2000 endeksinde ise 15 gündür devam eden yükselişten sonra ilk satış yaşandı. Endeks yüzde 1,29 değer kaybederek 1329.83'e gerilerken 20 yılın en uzun yükseliş serisi sonra ermiş oldu.

Yukarı

Business HT×