BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5565 % 0,01
EUR/TRY 34,8634 % 0,00
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5547
% 0,00
34,8621
% 0,00
1,0699
% -0,02
45,35
0,00
2.315,43
% -0,28
88,04
% -0,43
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

1 hayır oyu 8 bankanın sonu olabilir

İtalyan bankacılık kulisleri referandumdan Hayır çıkması halinde sekiz bankanın çökebileceğini konuşuyor

1 hayır oyu 8 bankanın sonu olabilir
28 11 2016, 17:31

Euro Bölgesi GSYH'sinin yüzde 16'sını oluşturan İtalya'da 4 Aralık referandumu için geri sayım devam ederken endişeler de gündemdeki ağırlığını koruyor. İtalyan bankacık kulislerinde, referandumdan "Hayır" çıkması halinde sekiz bankanın çökebileceği konuşuluyor.

İngiltere Brexit referandumu ve ABD Başkanlık Seçimi'nin etkileri halen piyasalarda hissedilirken Euro Bölgesi GSYH'sinin yüzde 16'sını oluşturan Akdeniz ülkesi İtalya, 4 Aralık'ta referanduma gidecek.

Son seçim anketlerinin ortalamalarına göre Hayır diyenlerin oranı Evet diyenlerle farkı açmaya başladı. Ancak kararsızlar yüzde 20'nin üzerinde ve bu da belirsizliğin devam etmesine neden oluyor.

 

HAYIR OYUYLA SEKİZ BANKA ÇÖKEBİLİR

İtalya ve global piyasalar için reformların reddi, "Rifiuto", oldukça kritik. Referandumdan Hayır oyu çıkması halinde Renzi istifa edeceğini açıkladı ve bu durumda Beş Yıldız Hareketi'nin yönetime gelmesi bekleniyor ki parti AB karşıtı tutumuyla biliniyor. Bu yüzden de İngiltere'nin Brexit kararından sonra İtalya'da da benzer bir durum yaşanabileceğinden endişe ediliyor. Financial Times'a konuşan bankacılara göre bu senaryoya sekiz bankanın çöküşü eşlik edebilir. Hayır oyu çıkması halinde satış fırtınasının hedefine girmesi beklenen sekiz banka dünyanın en eski bankası Motne Paschi ile birlikte Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Carige, Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche ve CariFerrara. 

İtalyan bankaları FT verilerine göre İtalya'nın 4 trilyon euroluk bankacılık sistemi 360 milyar euro sorunlu kredi taşıyor. Sermayeleri toplamı ise sadece 225 milyar euro. Kırılgan görünümün yeni hükümet geçiş sırasında uzun sürecek belirsizlik ve o süreçte maliye bakanlığı gibi birçok görevin boşta kalacak olması gibi endişelerle büyük sarsıntıya neden olabileceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra sermaye artırımları da endişe kaynağı. Hali hazırda Monte Paschi 5 milyar doları aşan sermaye ihtiyacı için arayışta. Swap anlaşması hissedarlar tarafından kabul edildi ve o günden beri bankanın hisselerindeki satışlar daha da derinleşti. İtalya Hazinesi'nin Başekonomisti Lorenzo Codogno'ya göre bankalar referandumundan hemen sonra sermaye artırımı ilan etmeye başlayacak ve sonuçta Hayır çıkması halinde bu çok daha zor bir süreç olabilir.

PİYASADA İTALYAN KORKUSU BÜYÜYOR

Endişeler piyasa fiyatlamalarına da yansıyor. 28 Kasım Pazartesi günü Mone Paschi Cuma kapanışına göre yüzde 17'ye ulaşan değer kaybı yaşadı. UniCredit ve Intesa Sanpaolo yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti ve İtalyan borsası FTE MIB, bankalarda derinleşen satışlarla Batı Avrupa'nın en çok düşenleri arasına girdi.

İtalyan ve Almanya 10 yıllık tahvilleri arasındaki makas da 2 yılın zirvelerine tırmanarak piyasadaki İtalyan riski algısını yansıtıyor.

ITALEXIT ENDİŞELERİ YERSİZ

Ancak seçim anketlerinin katılımcıları gibi analistlerin de tamamı da tek bir görüşte karar kılmış değil. Bankalarda çöküş bekleyenlerin yanı sıra Hayır oyu çıksa bile iyimser senaryoları değerlendiren görüşler de paylaşılıyor.

Danske Bank ekonomistleri referandumdan "Hayır" oyu çıkması halinde Başbakan Renzi'nin istifa edeceği senaryoda dahi Beş Yıldız Hareketi iktidara gelse dahi hızlı bir Italexit'e olasılık vermiyor. 

HSBC de Hayır oyu çıkması halinde senato için parlamentonun en azından bir seçim yasası onaylanması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor:

"Düşük ihtimal olsa da bazı kesimler Beş Yıldız Hareketi'nin yönetime gelmesi halinde Italexit için referanduma gidileceğini düşünüyor. Ancak böyle birşey İtalya'nın yazılı anayasasındaki 75. madde nedeniyle gerçekleşmekten çok uzak. 75. madde gereği İtalya herhangi bir uluslararası anlaşmaya dair referanduma çıkamıyor." 

Yukarı

Business HT×