BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5865 % 0,06
EUR/TRY 35,0071 % 0,44
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5865
% 0,06
35,0071
% 0,44
1,0709
% 0,09
45,35
0,00
2.317,06
% 0,04
88,17
% 0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Otomotivde yeni vergi düzenlemesinden hangi hisse nasıl etkilenecek?

Otomotivde ÖTV düzenlemelerinin sektör üzerinde önemli etkileri olması bekleniyor

Otomotivde yeni vergi düzenlemesinden hangi hisse nasıl etkilenecek?
BUSINESSHT 25 11 2016, 10:11

Sektörün yıl sonuna kadar süre istediği yeni ÖTV sistemi bugün Resmi Gazete'de yayınlanarak uygulamaya girdi.

Eski sistemde lüks araçlarda düşük motor hacimli seçenekler sunularak fiyat avantajı elde ediliyordu. Yeni sistem ise silindir hacminin yanı sıra otomobillerin fiyatı ve motor türünü de vergilendirme kriteri olarak belirliyor. 

Böylece motor hacmi 1600 CC altında olup fiyatı 70.000 TL'yi aşan araçlarda ÖTV yüzde 45'ten yüzde 60'a çıkıyor. 

Peki bu uygulama hangi otomotiv şirketini nasıl etkileyecek?

Ünlü&Co Araştırma Direktörü Vedat Mizrahi, ithalatı kısma amaçlı olduğunu söylediği düzenlemenin toplam satışlara etkisinin sınırlı olmasını beklediğini söyledi.

Mizrahi önümüzdeki dönem Türk lirasındaki düşüşün fiyatlara yansıtılmaya başlamasıyla Ocak ayından itibaren fiyatlarda yüzde 10’luk bir artış beklendiğini belirterek, segmentler arasında da kayma olacağını ve orta segmentteki bazı araçların üst segmente geçeceğini, böylece düzenlemelerden etkilenen araçların değişebileceğini de vurguladı.

Mizrahi, “Sektör oyuncuları muhtemelen sınırdaki araçları aynı segmentte tutabilmek için belli kampanyalar yapıp, vergi artışını kendileri karşılamaya çalışacaktır, bu da marjlar üzerinde negatif bir etki yaratacaktır” dedi.

Ünlü&Co'nun ayrıca yayınlanan raporunda tüketicilerin daha alt segment araçlara yönelebileceğini, örneğin üst-orta sınıf yerine orta sınıfı tercih edebileceklerini ve böyle olursa da vergi artışının satışlara etkisinin sınırlı olabileceği ifade edildi.

Hisse bazında baktığımızda Deniz Yatırım, değişikliğin özellikle Doğuş Otomotiv’in satışları için olumsuz etki yaratmasını beklerken, yıllık satışlarının yüzde 70-75’inin ihracat pazarlarına yapan Tofaş ve Ford Otosan için etkisinin sınırlı olacağını söyledi. Analistlerin genel görüşleri de bu yönde.

İşte düzenlemenin borsada işlem gören otomotiv şirketlerinden Ford Otosan, Tofaş Oto ve Doğuş Otomotiv'de beklenen etkileri:

 

TOFAŞ OTO

En olumlu etkilenecek hisse olarak Tofaş dikkat çekiyor. Ünlü&Co’nun notuna göre, yeni Egea modeli hala yüzde 45 üzerinden vergileneceği için düzenlemenin şirkete rekabet avanatajı sağlayacağı düşünülüyor.

Vakıf Yatırım analistleri de Tofaş Oto'nun yurtiçi satışlarının yaklaşık sadece yüzde 15’i ithal olduğuna dikkat çekerek, toplam satışların yüzde 6’sını oluşturmasına rağmen ÖTV matrahı 100 bin TL üzerindeki araç payının düşük olması nedeniyle olası düzenlemeden daha az etkileneceğini düşündüklerini söyledi.

Ünlü&Co'ya göre, yeni vergi düzenlemesiyle Tofaş pazar payını artırabilir veya kapasitesi sınırlı olduğu için kârlılığı artırmak için fiyatlarını yükseltebilir.

DOĞUŞ OTOMOTİV

Yerel pazara yoğunlaşan Doğuş Otomotiv ise yeni düzenlemeden en çok zarar görecek hisse olarak dikkat çekiyor.

“Asıl etkilenmesi gereken ithal araç getiren Doğuş Otomotiv olacaktır” diyen Mizrahi, Doğuş’un portföyüne baktığımızda toplam satışların yüzde 20’sinin bu vergi artışından etkilendiğine dikkat çekti.

Buna bağlı olarak analist, “Önümüzdeki altı ay-bir sene içinde burada ciddi pazar kaybı görmemiz gerekiyor” dedi.

Vakıf Yatırım da notunda "Doğuş Otomotiv'in olası düzenlemeden en çok etkilenecek Şirket olmasın beklerken, toptan satışlarının yaklaşık yüzde 80’inin binek segmente ait olduğunu ve ÖTV matrahı 40 bin TL üzeri araçların binek segmentin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğunu dikkate aldığımızda araçların satış fiyatlarını artırarak şirketin rekabet gücünü zayıflatmasına neden olabileceğinden olumsuz olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Doğuş Otomotiv hisseleri yüzde 1’e yakın düşüşle açıldıktan sonra kayıplarını azaltarak yüzde 0,20’lere kadar indirdi.

FORD OTOSAN

Mizrahi, Ford’un binek aracı ithal etmesi nedeniyle düzenlemeden çok etkilenmesini beklemediklerini söyledi. Ford’da hacmin düşebileceğini, ancak operasyonel kârlılığı etkilemesi beklenmediğini belirtti.

Vakıf Yatırım da, "Ford Otosan'ın yurtiçi satışlarının yaklaşık yüzde 35’i binek segment oluşturmasına rağmen ÖTV matrahı 100 bin TL üzeri araçların toplam içindeki payının düşük olması nedeniyle olası düzenlemeden daha az etkileneceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Ford hisseleri güne yüzde 1’e yakın düşüşle 28,6 lira seviyelerinden başladı.

Yukarı

Business HT×