BIST 100 9.934,12 % 2,24
USD/TRY 32,4655 % -0,22
EUR/TRY 34,7302 % -0,69
Piyasalar
9.934,42
% 2,24
32,4655
% -0,22
34,7302
% -0,69
1,0688
% -0,39
44,70
-0,19
2.333,70
% 0,05
89,02
% 0,00
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump sonrası Gelişen Piyasalar: Çok daha kötüsü yolda mı?

Carry trade atmosferini ölçen bir grafiğe göre gelişen piyasalarda en kötü geride kalmadıysa çok daha kötüsü yola çıkmaya hazırlanıyor olabilir.

Trump sonrası Gelişen Piyasalar: Çok daha kötüsü yolda mı?
23 11 2016, 12:31

Trump'ın seçim zaferi gelişen piyasalara bilançosu ağır oldu. Analistlere göre mevcut piyasa dinamikleri, en kötü geride kalmadıysa bir sonraki satış dalgasının çok daha ağır yaşanabileceğini düşündürüyor.

PİYASALARDA DÖNÜM NOKTASI: TRUMP ZAFERİ

ABD'de 8 Kasım'ı 9'una bağlayan gece piyasalar için dönüm noktası oldu. Son anketlerde Clinton Trump'la farkı açmışken sandıkta Trump, birbiri ardına büyük eyaletlerde öne geçmeye başladı. Trump'ın Ohio gibi sonuç üzerinde belirleyici eyaletler de Clinton'ı geride bırakması fırtınayı başlattı:

Piyasa hızla Trump'ın global ticaret açısından negatif görünüm çizen ekonomik vaatlerini  fiyatlamaya başladı. ABD ekonomisi için 500 milyar dolarlık altyapı yatırımı planları da buna eklendi. Ticari anlaşmaların bozulabileceği endişeleri global ekonomik görünüm için negatif beklentileri öne çıkarırken, ABD ekonomisi için enflasyon beklentileri yükselterek Fed faiz artırımı olasılığını Aralık için yüzde 100'e yakınsadı. Başkan Yellen da dahil olmak üzere Fed yetkililerinin şahin görüşlerini sürdürmesi Trump'ın tahvil-negatif etkisini güçlendirdi.

GELİŞEN ÜLKE VARLIKLARINDA ZAFERİN BİLANÇOSU AĞIR OLDU

Yeni Başkan'ın fırtınası yeni yeni durulurken gelişen ülke varlıklarında bilanço ağır:

*Deutsche Bank'a göre gelişen ülke varlıklarında para çıkışının yüzde 40'ı ETF'lerde yoğunlaştı ve en yüksek satış tahvil fonlarında yaşandı. 16 Kasım Çarşamba günü biten haftada GOÜ fonlarından toplamda EPFR kurumunun 2004 başlangıçlı veri seti içerisinde bir rekor olan 6,6 milyar dolarlık para çıkışı oldu. Bu rakam da tüm GOÜ fon varlıkların yüzde 2,4'üne tekabül ediyor.

* JP Morgan'ın bir raporuna göre ise seçimler ardından gelişen ülke tahvil fonlarında 6.4 milyar dolar ve hisse senedi fonlarında 6,2 milyar dolar olmak üzere 12,6 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Hisse senedi tarafındaki çıkış Ağustos 2015'ten bu yana en negatif rakam olurken tahvilde yılbaşından bu yana toplam giriş 6,4 milyar dolarlık çıkış sonucunda yüzde 11 azalarak 49,4 milyar dolara geriledi.

*Bloomberg verilerine göre sadece gelişen Asya'da fon çıkışı hisse ve tahvil toplamında 11 milyar dolara ulaştı. Bunun yaklaşık 5 milyar doları ise tahvil tarafında.

*iShares MSCI Gelişen Piyasalar ETF'i yüzde 7'ye yakın değer kaybı yaşarken sadece geçen hafta ETF'ten çıkış Ocak 2011'den bu yana en yüksek seviye olan 715 milyon dolar oldu.

EN KÖTÜ GERİDE KALMAMIŞ OLABİLİR

Üstelik tarihsel dinamiklerle piyasalara bakış en kötünün geride kalmamış olabileceğini düşündürüyor.

Bahsedilen dinamik, çok eski yıllardan bu yana gelişen ülke fiyatlamalarını şekillendiren sıcak para akımları, bir başka deyişle carry trade fonları.

Trump'ın ABD seçimlerini kazanması enflasyon beklentilerini ateşleyerek faiz artırımı olasılığını %100'lere taşırken buna paralel ABD tahvil faizleri carry trade atmosferinde oksijeni azaltan seviyelere yükseldi: Carry fonlara cazip gelen gelişen ülke faizleri-ABD faizleri farkı gelişen ülkeler aleyhine daraldıkça iştahları da kapandı.

DÜŞEN LİKİDİTE SERT HAREKETLERİ TETİKLEYEBİLİR

Barclays Emerging Markets Hard Currency Aggregate Spread'in mevcut seviyeleri bu tabloyu gözler önüne seriyor. Söz konusu spread endeksi dolar, euro ve sterlin cinsinden ihrac edilmiş gelişen ülke tahvillerinin ABD tahvilleri üzerine ödediği primi gösteriyor. Buna göre ABD 10 yıllık tahvil faizleri 8 Kasım'dan bu yana 45 bps yükselirken endeks 287 baz puan farka gerilemiş durumda. Bu da endeksin 5 yıllık ortalaması olan 338 baz puanın oldukça altında. Grafikteki dip ve zirveler 2016'nın ilk aylarında gelişen ülkelerde başlayan değer kazancı da dahil olmak üzere major hareketleri açıklıyor.

Bloomberg Gadfly'dan Christopher Langner'ın değerlendirmesine göre şu an bulunulan seviyeler ise gelişen ülke tahvil piyasaları likidite düşüşü olarak yansıyor ve bu da daha sert hareketlere zemin hazırlıyor. Aralık ayında tarihsel olarak tahvil piyasaları için Noel tatili nedeniyle likiditenin azalıyor olması bu etkiyi daha da güçlendirebilir.

Langner'a göre gelişen ülke tahvilleri hala ucuz değil. Piyasayı gelişen ülkeler için en kötünün geride kaldığına ikna edecek bir gelişme olmazsa bu durum bir sonraki satış dalgasını çok daha ağırlaştırabilir ve en kötü geride kalmadıysa çok daha kötüsü yola çıkmaya hazırlanıyor olabilir.

Yukarı

Business HT×