BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5885 % 0,18
EUR/TRY 34,7648 % 0,23
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5885
% 0,18
34,7648
% 0,23
1,0649
% 0,05
45,44
-0,05
2.395,34
% 0,69
87,12
% 0,01
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk lirasına ikinci zirve dopingi

Dolar/TL'nin, 3,40 seviyesinin üzerine çıkarak rekor kırdığı hafta sonrası piyasalarda Fed belirsizliği ve toparlanan petrol fiyatları etkili oluyor

Türk lirasına ikinci zirve dopingi
BUSINESSHT 21 11 2016, 08:59

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı ve Merkez Bankası'nın gereken tedbirleri alacağı açıklamalarıyla tarihi zirveden sınırlı da olsa gerileyen dolar/TL'de küresel piyasalar ve olası TCMB adımları takip ediliyor.

Trump zaferinin yarattığı kaygı, Fed’in faiz belirsizliği ve iç siyasetteki gelişmeler nedeniyle son bir ayda yüzde 10,35 oranında artış gösteren dolar, geçen hafta 3,40 seviyesini geçerek tarihi rekora imza atmıştı.

Dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününde 3,38’den başladı. Ancak daha sonra hızla yükselen kur 3,39'un üzerine kadar çıktı ve en çok değer kaybeden gelişen piyasa para birimi oldu.

Öğlen saatlerinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun salı günü bir kez daha toplanacağı haberiyle kur hızla gerileyerek 3,35'li seviyelere indi.

Borsa İstanbul 100 endeksi yüzde 0,1 düşüşle 75 bin 543 puandan kapandı.

Reuters'a konuşan DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, "EKK toplantısı piyasalardaki tansiyonu bir miktar azalttı. Ancak, toplantıdan somut bir karar çıkmaması ve AB'ye alternatif olarak Şanghay Beşlisi'nin gündeme getirilmesi tansiyonu yeniden yükseltebilir. PPK toplantısı öncesi Türk piyasaları hareketli olmayı sürdürebilir" dedi.

Global tarafta ise, sürprizle sonuçlanan ABD Başkanlık Seçimleri sonrası artan tedirginlik, yeni Başkan Donald Trump’ın altyapı yatırımlarını arttıracağı, dolayısıyla ekonominin canlanacağı beklentileriyle biraz azalsa da şimdi gözler Amerikan Merkez Bankası’nda (Fed).

Trump galibiyeti sonrası geçen hafta Kongre’ye ilk konuşmasını yapan Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artırımına yakın olunduğunu açıklamış, bu da dolar endeksini son 13 yılın zirvesine çıkarmıştı.

PETROL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) arz kısıntısı konusunda anlaşmaya varacağına ilişkin iyimserlikle birlikte petrol fiyatları da yükseldi. Pazar günü Asya- Pasifik Ekonomik İşbirliği’nde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, OPEC'in Kasım ayının sonuna doğru anlaşmaya varmaması için bir neden olmadığını ve Rusya'nın petrol üretimini mevcut seviyelerde dondurmaya istekli olduğunu ifade etti.

İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh de Sana Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada OPEC üyelerinin anlaşma ihtimalinin "hayli yüksek" olduğunu söylemişti.

Geçen hafta yüzde 5,3 artan Amerikan ham petrolü, yeni günde New York'ta yüzde 1,3 kadar yükseldi. Brent petrol ise yüzde 2,75’lik artışla varil başına 48 dolar üzerinde işlem görüyor.

ALTIN

Trump’ın enflasyonu artırabilecek vaadleri ve Fed açıklamaları sonrası yatırımcının dolara yönelmesiyle altın, geçtiğimiz hafta sert düştü. Spot altının ons fiyatı bin 215 dolardan işlem görüyor.

Bloomberg verilerine göre yatırımcı geçen hafta, altın destekli ETF'ler yoluyla 38,6 ton altın sattı. Bu, 28 Haziran 2013'ten bu yana görülen en yüksek seviye.

ASYA PİYASALARI

Petrol fiyatlarındaki artış, Asyalı enerji hisselerini de canlandırdı. Japonya'da Topix Endeksi'nin yükselişini sekizinci güne taşırken, yenin dolar karşısında gerilemesi sürüyor.

Melbourne'de IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, Bloomberg’e yaptığı açıklamada ”Yatırımcıların biraz soluklanması ile birlikte, biraz mola görmek beni şaşırtmayaca. Asya piyasaları da, aşağı ya da yukarı yönde hareket etmeden önce, bir mola verebilir ve bir miktar konsolidasyon görebiliriz. Güçlü bir hareketin ardından konsolidasyon iyi bir şey" dedi.

Yukarı

Business HT×