BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Lütfi Elvan'dan dolar açıklaması

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, vatandaşın piyasaya döviz satmamasının ve daha çok döviz alma eğiliminde olmasının yanlış olduğunu söyledi

Lütfi Elvan'dan dolar açıklaması
HABERTÜRK 20 11 2016, 18:42

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Elvan, son günlerde dövizde bir artışın söz konusu olduğunu ancak cari açıkta bir düşüş eğiliminin devam ettiğini, bütçe açığının Maastricht Kriterlerinin oldukça altında olduğunu kaydetti.

Elvan, son günlerde dövizde yaşanan artıştan memnuniyet duyan kesimlerin, avuçlarını ovuşturan insanların olabileceğini belirterek, "Buradan vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum: Türk Lirası’na güvensinler, kendi ülkelerine güvensinler. Hem Hükümetimiz, hem de Merkez Bankamız gereken her türlü önlemi alacaktır” dedi.

Elvan piyasadaki dalgalanmaların krize dönüşme ihtimalinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

“Türkiye öyle bir kriz ortamı oluşacak bir ülke değil, böyle bir ekonomik altyapı da yok şu anda. Geçmişte 2001-2002’de birtakım krizler yaşandı ama o dönemdeki ekonomik tablolar son derece kötüydü. Ülkemize güvenmemiz lazım, Hükümetimize güvenmemiz lazım, güven ortamı son derece önemli. Tüm göstergelerimiz, tüm rakamlarımız açık ve şeffaf. Dolayısıyla vatandaşlarımızın kaygıya kapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Son günlerde vatandaşlarımızın piyasaya döviz satmadığını, tuttuğunu, daha çok döviz alma eğiliminin arttığını görüyoruz, bu tamamıyla yanlış. Vatandaşlarımız rahat bir şekilde dövizlerini satmasında hiçbir sakınca yok."

Bakan Elvan, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ekonominin mevcut yapısının değerlendirildiğini, özellikle reformların kararlı bir şekilde devam edeceği vurgusunun yapıldığını belirterek, hızla reformları gerçekleştirmeye devam edeceklerini, öncelikli dönüşüm programlarında yer alan eylemleri kararlı bir şekilde uygulayacaklarını Merkez Bankasının da gereken önlemleri bu çerçevede alacağını söyledi.

"TURİZMİ 2017 YILINDA TOPARLAYACAĞIZ"

Bu sene Ortadoğu’da yaşananlar, Fırat Kalkanı Operasyonu, 15 Temmuz darbe girişimi ve bunun ardından başta FETÖ yapılanması olmak üzere Avrupa Birliği’nde bazı ülkelerin, bazı uluslararası organizasyonların Türkiye aleyhine yürüttüğü propaganda kampanyasının 2016 yılında 8,6 milyar dolarlık bir döviz kaybına yol açtığını belirten Elvan sözlerine şöyle devam etti:

"Bizim beklentimiz 25 milyar doların üzerindeydi, şu anda 18,6 milyar dolar gibi bir döviz geliri yıl sonu itibariyle bekliyoruz. Turizmde tabii ciddi kayıplar söz konusu oldu. Özellikle turizmin istihdam üzerinde çok önemli etkisi var. Son istihdam rakamlarında özellikle işsizlik oranlarında bir miktar artış görüyoruz. Bunun temel nedeni, açıkçası turizm kaynaklı. Turizmde yüzde 30’a varan bir gerileme söz konusu oldu ama biz bunu inşallah 2017 yılında toparlayacağız, turizm sektörümüz çok daha iyi bir ortamda olacağını düşünüyoruz. Rusya'yla ilişkilerin normalleşmesi sonrası bu sektörde ciddi bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum."

Elvan, gelecek sene Rusya ve İran’a ihracatta ciddi bir artış olacağını düşündüklerini belirterek, Rusya'ya olan ihracat gerilemesini de 2017'de telafi edeceklerini ifade etti.

Bakan Elvan ayrıca, 2017’de yüzde 4,4’lük bir büyümenin gerçekleşebilir olduğunu söyledi.

Yukarı

Business HT×