BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,6730 % 0,44
EUR/TRY 34,8101 % 0,36
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,6761
% 0,45
34,8324
% 0,42
1,0627
% -0,15
45,49
0,00
2.395,92
% 0,71
89,91
% 3,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolar Yellen'la fırladı, hükümet toplantısıyla düştü

Yellen’in Aralık ayında faiz artışına işaret eden konuşması doları hareketlendirdi

Dolar Yellen'la fırladı, hükümet toplantısıyla düştü
BUSINESSHT 18 11 2016, 06:33

Dolardaki küresel güçlenme eğiliminin iç siyasi endişelerle birleşmesiyle dün rekor üstüne rekor kıran dolar yeni güne de yeni tarihi zirveden başladı. Daha sonra hükümetten gelen toplantı haberleriyle ise kayıplarının bir kısmını telafi etti.

Dün 3,32 seviyelerinde başladığı günü 3,37'nin üzerine tamamlayan kur, bugün de sabah Asya piyasalarında 3,38'in üzerinde açıldıktan sonra da yükselmeye devam ederek 3,40'ı gördü. Başbakanın bugün yapılacak toplantıda kurla ilgili de görüşeceklerine yönelik açıklamanın ardından kur 3,36'nın altına kadar gerileyerek bugünkü kayıplarının tamamını sildi.

EKONOMİNİN ZİRVESİ TOPLANDI

Dolarda son günlerde yaşanan rekor artışın masaya yatırıldığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sona erdi. 4 saat süren toplantının ardından yapılan açıklamada, "Ekonomik gelişmeler kapsamlı bir şekilde ele alındı. Ekonomimizin direncini artıracak reformlar hızlandırılacak. Reel sektörün desteklenmesine yönelik adımlar devam edecek. Merkez Bankası fiyat istikrarı için tedbirler alacak. Piyasalardaki hareketlilik küresel kaynaklı" denildi.

Başbakan Yıldırım öğlen saatlerinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken doların yükselişiyle ilgili şu açıklamada bulunmuştu: "Amerikan seçimlerinden sonra dünya ekonomilerinde hareketlilik başladı. Halen devam ettiğini biliyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsun. Ülke ekonomisinin temelleri sağlamdır. Birçok ülkenin ekonomik göstergelerinden çok daha iyi durumdayız."

EKK toplantısına Yıldırım'la birlikte Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül ile BİST Başkanı Himmet Karadağ da katıldı.

Öte yandan Hazine'den yapılan açıklamaya göre, Finansal İstikrar Komitesi'nin bugün Şimşek başkanlığında toplandığı belirtilerek, "Toplantıda, son dönemde küresel ölçekte ve ülkemiz özelinde yaşanan gelişmelerin ülkemiz finansal piyasalarına etkileri ile önümüzdeki döneme ilişkin görünüm ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir" denildi.

 

MERKEZ BANKASI NE YAPACAK?

Citigroup stratejisti Luis Costa bugün yayınladığı müşteri notunda, doların gece boyunca güçlenmesinin Türk lirası üzerinde de etkili olduğunu belirtti.

Türk lirasının dolar karşısında 3,30'dan 3.39'a hareketinin kısa TL/ruble işleminde kâr realizasyonu için fırsat oluşturduğunu söyleyen Costa, TCMB'nin Türk lirasında daha fazla değer kaybının önüne geçmek için önlemlerini artırabileceğini kaydetti.

Citigroup "geçici portföyünde" kısa TL/ruble pozisyonunu korurken, orta vadede aşağı yönlü potansiyel beklediğini de kaydetti.

Finansal piyasalarda olağanüstü bir dönemden geçildiğini belirten DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci de, "Dolar dünyada herkes karşı değer kazandıkça Türk lirasına karşı da kazanıyor. Ancak burada bir nor düşmek lazım. TL değer kaybediyor çünkü dolar herkese karşı yükseliyor argümanı bir yere kadar doğru. Son birkaç hafta bize gösteredi ki dünyada işlerin yolunda gittiği günlerde Türk lirası değer kazanamıyor. İşler iyi gitmediğinde ise en çok Türk lirası kaybediyor" dedi.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ise Türkiye’de para politikası bağımsızlığına dair kaygıların ve ABD 10-yıllık tahvil faizinde yükselişin devam etmesi durumunda liranın negatif ayrışmasını sürdürmesine neden olabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem dün Merkez Bankası’nın faiz konusunda eli kolunun bağlı olmadığını ifade ederken, piyasalarda Merkez Bankası’ndan adım beklentileri artıyor. 

"Dün görüldüğü gibi rezerv opsiyon katsayılarında değişiklikler etkili olmazken, bundan sonra atılacak adımlar döviz satış ihalelerine yeniden başlamak, sonrasında gerekirse doğrudan döviz satış müdahaleleri ve o da olmazsa faiz artışı olarak görünüyor" diyen Aksoy, ABD 10-yıllık tahvil faizlerinde yükselişin devam etmesi durumunda Merkez Bankası’nın bu adımları atmaya başladığını görebileceğimizi belirtti.

Commerzbank da dün Türkiye'de müşteri ziyaretlerinin ardından kaleme aldığı raporda, görüştüğü yatırımcıların TL'de zayıflama, TCMB'den kademeli faiz artırımları ve büyüme beklentilerinde düşüş beklediğini söylemişti.

Ancak Aksoy'a göre, ekonominin önemli bir yavaşlama gösterdiği bir ortamda faiz artırımı oldukça zor bir seçenek. Yine de sıralı adımların atılmasında geç kalınması ise lira üzerindeki baskıyı artırabilecek bir unsur olarak görünüyor. 

YELLEN ETKİSİ

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen dün piyasalarca beklenen konuşmasında ABD'de açıklanan verilerin istihdamda artışa ve enflasyonda yükselişe işaret etmesi halinde faizlerin "görece yakın" dönemde artırılabileceğini söyleyerek, faizlerin gelecek ay artırılabileceğine dair açık bir ipucu verdi.

Yellen, ABD'de başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Donald Trump'ın kazanmasından bu yana yaptığı ilk konuşmasında, "Yakın dönemde böyle bir artışı yapmak uygun olabilir" dedi.

Öte yandan ABD'de dün açıklanan veriler de faiz artışının yakın olduğunu teyit eder nitelikteydi.

ABD'de işsizlik maaş başvuruları 12 Kasım'da sona eren haftada 235,000'e gerileyerek 43 yılın en düşük seviyesine ulaştı.İstihdam piyasanın hızla güçlenmeye devam ettiğine işaret eden veri Fed'in Aralık ayında faiz artırmasını kolaylaştırabilir.

 

Yukarı

Business HT×