BIST 100 9.932,56 % 2,22
USD/TRY 32,4465 % -0,28
EUR/TRY 34,7867 % -0,53
Piyasalar
9.933,15
% 2,23
32,4496
% -0,27
34,7840
% -0,54
1,0709
% -0,19
44,70
-0,19
2.342,06
% 0,41
89,58
% 0,64
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Commerzbank'a göre Merkez Bankası'dan acil faiz artırımı fiyatlanmaya başlandı

Commerzbank, Türkiye'de müşteri ziyaretlerinin ardından kaleme aldığı raporda, "Müşteriler TL'de zayıflama, TCMB'den kademeli faiz artırımları ve büyüme beklentilerinde düşüş bekliyor" ifadelerine yer verdi

Commerzbank Türkiye ziyareti sonrası yazdı: Merkez'den faiz artışı bekleniyor
BLOOMBERGHT.COM 17 11 2016, 16:36

Commerzbank, Türkiye'de müşteri ziyaretlerinin ardından kaleme aldığı raporda, "Müşteriler TL'de zayıflama, TCMB'den kademeli faiz artırımları ve büyüme beklentilerinde düşüş bekliyor" ifadelerine yer verdi.

Commerzbank analisti Peter Kinsella, "Bu hafta Türkiye'de bir çok banka ve müşteri ziyaret ettik. Yaygın bir karamsarlık hakimdi. Müşteriler TL'de zayıflama, TCMB'den kademeli faiz artırımları ve büyüme beklentilerinde düşüş bekliyor" dedi.

Kinsella, "Yerel bankalar TL'de zayıflama bekliyor. Bu anlaşılabilir. Hatırlanılması gereken, siyasi olaylardan bağımsız olarak, Türk lirası Şubat'tan Ağustos'a kadar süren gelişmekte olan piyasa rallisinde benzerlerine göre zayıf performans gösterdi. Türk lirasının gelişmekte olan piyasalara ilişkin algının kötüleştiği bir dönemde benzerlerinden iyi performans göstermesini beklemek çılgınlık olur. ABD dolarında genel güçlenme ve ABD enflasyon beklentilerindeki artış ile kısa vadede gelişmekte olan piyasa para birimlerinde zayıflık bekleyebiliriz. Türk lirası, cari açık profiline göre zayıf reel faiz oranı nedeniyle zayıf seyrediyor. Ziyaret ettiğimiz bankalar arasında tek bir banka bile Türk lirasında güçlenme beklemiyordu" ifadelerini kullandı.

Commerzbank, bankanın ziyaret ettiği Türkiye'deki müşterilerinin özellikle getiri eğrisinin yakın vadeli kısmında faizlerde artış beklediğini, TCMB faiz indirimi yapmak istese de Türk lirasındaki zayıflığın buna müsade etmeyeceğini söyledi.

ACİL FAİZ ARTIŞI FİYATLANMAYA BAŞLIYOR

Commerzbank analisti Kinsella, TCMB'nin TL'deki zayıflığa faiz artırımı yoluyla müdahale etmek için bekleyeceği görüşü nedeniyle getiri eğrisinin kısa vadeli kısmında artış beklentisi olduğunu ve piyasanın acil faiz artışı fiyatlamaya başladığını söyledi.

Kinsella, "Acil faiz artışının hemen olacağını düşünmüyoruz, ancak tecrübeler bize genel anlamda gidilen yönün bu olduğunu öğretti. TCMB'ye ilişkin özellikle sert olan yorumlardan biri de, Merkez Bankası'nın Türk lirasını desteklemek için müdahale etmesi durumunda, bu müdahalenin yanlış yönde olacağıydı" dedi.

Commerzbank, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentilerinde gerileme görüldüğü ve konut piyasasına ilişkin çeşitli yorumlar bulunduğuna raporda yer verdi.

Kinsella, Türkiye konut piyasasına ilişkin görüşlerin çeşitlilik gösterdiğini söyledi ve "Bazı müşteriler takipteki kredilerin oldukça düşük ve kontrol altında olduğunu söyledi. Diğerleri inşaat şirketlerinin açıkça zorluk içerisinde olduğunu ve durumun daha da kötüleşmesinin sadece zaman meselesi olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.

Yukarı

Business HT×