BIST 100 9.110,84 % 0,34
USD/TRY 32,3853 % 0,13
EUR/TRY 35,0725 % 0,16
Piyasalar
9.109,55
% 0,33
32,3853
% 0,13
35,0710
% 0,15
1,0803
% 0,13
47,59
-0,06
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk varlıklarında Moody's etkisi

Moody's kararının ardından dolar 3 TL sınırına yaklaşmıştı

Türk varlıklarında Moody's etkisi
25 09 2016, 22:27

Moody's tarafından Cuma günü Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürmesi piyasalarda sarsıntı yarattı.

Moody's yaptığı açıklamada,Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi, görünümünün ise durağan olduğunu kaydetti.

Moody's'in indirimiyle beraber Türkiye'nin üç büyük derecelendirme kuruluşundan ikisindeki notu yatırım yapılabilir seviyenin altında kalmış oldu. Zaten Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında notlandıran Standard & Poor's darbe girişimi sonrası Türkiye'nin notunu indirmişti.

TÜRK LİRASI

Moody's kararının ardından Türk Lirası hızlı değer kaybı yaşadıktan sonra bir miktar toparladı.

Dolar/TL kuru günün ilk işlemlerinde, yüzde 0,95 ile 3 Ağustos'tan bu yana en hızlı güniçi yükselişini gerçekleştirerek 2.9971 ile 8 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine kadar çıktı ve 3,00 seviyesinin hemen altından aşağı döndü. Gün sonunda 2,98 sınırına geldi.

INTL FCStone döviz traderı Wu Mingze, "Türk Lirası beklediği üzere zayıfladı, ancak S&P'nin not indiriminin ardından bu hareketin gelebileceği beklentisi vardı; o yüzden düşüş fazla önemli değil" dedi.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Cuma ve bugün gelişmekte olan piyasa para birimlerinin satıcılı olması Fed kararının olumlu etkisinin şimdilik ortadan kalkmış olabileceğine işaret ediyor. Bu nedenle, gelişmekte olan piyasa para birimlerinde satışın devam etmesi durumunda dolar kurunda 3.05 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir. Eurobondlardan çıkışların döviz talebi yaratmayacak olması ve kurda yükselişlerde yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarının bir kısmını satabilecek olması dövizde artışları sınırlayabilir."

Moody's'in Türkiye'yi negatif izlemeye aldığını açıklamasının ardından yaptığı değerlendirmede Brown Brothers Harriman, not indiriminin dolar/TL'yi 3,10 ile rekor seviyeye çıkaracağını tahmin etmişti. 

 

BORSA

BIST 100 endeksi güne yüzde 4,4 düşüşle 76 bin 243 puandan girdi. Bankacılık endeksi açılışta yüzde 5'e varan kayıp yaşadı. 

BIST 100 daha sonra günü yüzde 3,8 düşüşle 76 bin 725 puandan tamamladı.

Uzmanlar hisse senetleri piyasasında ilk satışların ardından piyasaların hafta içinde istikrar kazanacağını düşünüyor.

Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, ilk tepki olarak satışların ardından endeksin 75,250 düzeyinde tutunup tutunamayacağının izleneceğini belirterek, "Kendi iç yönetmelikleri gereği bir grup yabancı Türkiye'den çıkmak zorunda kalacak. Ancak en az bu kadar parasal büyüklüğe sahip ve şu ana kadar pozisyon açarken Türkiye'yi ikinci planda bırakan bir yabancı grubu için de fiyatlamalar daha cazip olacaktır" dedi.

TAHVİL

Türkiye'nin 10 yıllık tahvilinin faizi 18 Temmuz'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirerek 37 baz puan artışla yüzde 9,88'de çıktı. 5 yıllık tahvilin faizi ise 42 baz puan yükseldi ve yüzde 9,64 seviyesine ulaştı.

Bankacılar satış baskısının bugün üç ihalenin de gerçekleşeceği bono piyasalarına da yansımasını bekliyorlardı, ancak talelp iki yılın en yüksek seviyesine yakın geldi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Twttier'dan yaptığı açıklamada, "Kredi notundaki düşüşe rağmen Hazine ihalelerine güçlü talep geldi ve faizler beklentilerden düşük" dedi.

Hazine Eylül ayı borçlanma programı çerçevesinde bugün gerçekleştirdiği gösterge 2 yıllık tahvilin yeniden ihracında bileşik faiz yüzde 8,98, gösterge 10 yıllık tahvilde yüzde 9,94, TÜFE'ye endeksli dokuz yıllık tahvilde reel faiz ise yüzde 2,55 ile beklentilerin altında gerçekleşti.

Hazine bugün 11 Temmuz 2018 itfalı altı ayda bir yüzde 4,35 kupon ödemeli sabit kuponlu gösterge tahvili, 14 Ocak 2026 itfalı 6 ayda bir yüzde 1,35 reel kupon ödemeli TÜFE'ye endeksli tahvili ve 11 Şubat 2026 itfalı 6 ayda bir yüzde 5,30 kupon ödemeli gösterge tahvili yeniden ihraç etti.

TEB Stratejisti Erkin Işık, "İndirim beklentileri nedeniyle Türk tahvilleri zaten rakiplerine göre düşük performans sergiliyordu. Uygun küresel likidite koşulları ve getiri arayışı düşünüldüğünde bu kadar yüksek geitirleri gözardı etmek kolay değil" dedi.

Kapital Fx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "İki yatırım yapılabilir notumuzdan birini kaybettiğimiz için olumsuz etkileneceğiz. Büyük emeklilik fonlarının yatırım şartları gereği en az iki reyting kuruluşunda yatırım yapılabilir notu olması gerekiyor. Yani bu fonlar Türk tahvillerinden çıkacaklar. Yeniden Türk tahvili almaları ise notun yeniden artmasıyla mümkün olabilecek. Dış finansman bu durumdan olumsuz etkilenecek. Türk bankalarının dış borçlanma yapmasının maliyeti de artacak" demişti.

CDS

Ülkenin risk primine işaret eden 5 yıllık CDS'ler ise 12 baz puan artışla 260 seviyesine ulaştı.  

ALTIN

Altın, doların kayıplarını geri alması ve bunun sonucu altına yönelik alternatif yatırım talebinin zayıflaması ile nbirlikte, son iki ayın en büyük haftalık kazancını gerçekleştirdikten sonra geri çekildi.

Spot altın, geçen hafta yüzde 2,1 ile 29 Temmuz'dan bu yana en güçlü artışını gösterdikten sonra, yüzde 0,3 düşüşle 1,334.04 dolara geriledi.

PETROL

Petrol, Suudi Arabistan'ın, OPEC'in bu haftaki toplantısında anlaşmaçıkmasını beklemediğini kaydetmesine rağmen, üretimi kısma teklifinin gelecekte bir anlaşma için kapıyı açık bırakması ile birlikte, iki ayı aşkın sürenin en güçlüdüşüşünü yaptıktan sonra yükseldi.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, Japonya hisse senetlerine güçlü yene bağlı olarak gelen satışlar ve Suudi Arabistan'ın bu haftaki OPEC toplantısında arza ilişkin bir karar beklemediğini kaydetmesinin ardından emtia hisselerindeki gerileme ile birlikte düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,1 düşerek 141.83 seviyesine geriledi.

Yukarı

Business HT×