BIST 100 9.089,48 % 0,10
USD/TRY 32,3759 % 0,10
EUR/TRY 34,9988 % -0,05
Piyasalar
9.089,48
% 0,10
32,3759
% 0,10
34,9988
% -0,05
1,0784
% -0,04
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Moody's'in not indirimi Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Moody's'in not indirimi Türk Lirası varlıklar üzerinde baskı yaratması ve dış finansman maliyetlerini artırması bekleniyor

Moody's'in not indirimi Türkiye'yi nasıl etkileyecek?
BUSİNESSHT 24 09 2016, 09:02

Türkiye, Cuma gecesi Moody's'den gelen şok not indirimi ile sarsıldı. 

Kurum, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi, görünümünün ise durağan olduğunu kaydetti.

Kurumdan yapılan açıklamada, ülkenin dış finansman ihtiyaçlarına ilişkin risklerdeki artış ve özellikle büyüme ve kurumsal güçlülük gibi önceden kredi görünümünü destekleyen temellerde görülen bozulma nedeniyle notun Baa3 seviyesinden Ba1'e indirildiği belirtildi.

Moody's, görünümün durağan olmasını ise bir tarafta ekonomik dirençte görülen erozyon sebebiyle artan riskler ve artan cari açık risklerine rağmen pozitif büyüme ve hükümetin güçlü mali performansıyle açıkladı.

Açıklamada büyüme görünümüne ve mali disipline özel bir vurgu yapılırken, dış finansman risklerine de dikkat çekildi.

Moody's'in Türkiye'yi izlemeye alması haberi ile bir zamandır baskı gören Türk Lirası varlıkların bu kararın ardından bir miktar daha baskı görmesi bekleniyor.

Bununla birlikte dış finansman maliyetlerinin de artması olası.

İşte ilk elde şok not indirim kararının Türkiye'ye etkileri

1- Türk Lirası baskılanacak

Moody's'in not indirim kararının en somut etkileri Türk Lirası varlıklar üzerinde olacak.

Karar ardından 2,95'ten, 2,97 sınırına dayanan Türk Lirası'nın, dolar karşısında bir miktar daha baskı görmesi bekleniyodu; Asya'da ilk kotasyonlarda kur 3'ün üzerinde açıldı.

Moody's'in Türkiye'yi negatif izlemeye aldığını açıklamasının ardından yaptığı değerlendirmede Brown Brothers Harriman, not indiriminin dolar/TL'yi 3,10 ile rekor seviyeye çıkaracağını tahmin etmişti.

2- Tahvillerde satış olasılığı

Barclays analistleri Moody's'in negatif izleme açıklamasından kısa bir süre sonra yayınladıkları notta Türkiye'nin yatırım yapılabilir notlarından birini kaybetmesinin yatırımcıların 3,2 milyar dolar Türk tahvilini satmasına neden olabileceğini söylemişti.

Gelişen piyasalar için ortamın ılımlı olmasının darbe girişimine tepkinin sınırlı kalmasına yardımcı olduğunu söyleyen Barclays analistleri, olası bir indirimin Türkiye pozisyonlarında daha büyük etki bırakmasını da bu yüzde beklediklerini belirtti. Daha önceki 2,6 milyar dolarlık tahminlerini 3,2 milyar dolara çıkaran analistler, likidite bolluğunun fonların bir süredir Türkiye pozisyonlarını düzenli olarak artmasının çıkışın boyutunu artıracağını belirtti.

JP Morgan da, Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmesi durumunda, 7,2 miyar dolar Hazine tahvili, 1,5 milyar dolar şirket tahvilinin satış riski taşıyacağını belirtmişti.

JP Morgan raporunda, "Not indiriminin en güçlü etkisinin Türkiye Hazine tahvillerinde olmasını bekliyoruz. Yatırım yapılabilir seviyedeki Türkiye şirket tahvillerinde ve yerli para biriminden devlet tahvillerinde risk daha sınırlı olacaktır" demişti.

3- Dış finansman maliyetleri

Not indirimi Türkiye'nin dış finansman maliyetlerini de artıracak. Geçen hafta İş Bankası'nın yaptığı sendikasyon anlaşmasında geçen ifadeler bu durumun somut etkilerini gözler önüne serdi.

İş Bankası'nın yaptığı sendikasyon anlaşması, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu indirmesi durumunda Türk bankalarının sendikasyon maliyetlerinin ne kadar artacağını ortaya koydu.

Bloomberg'ün haberine göre İş Bankası'nın 29 bankanın katılımıyla 302 milyon dolar ve 661 milyon euro olmak üzere yaklaşık 1,1 milyar dolarlık sendikasyon kredisi anlaşmasında Moody's ya da Fitch'in not indirmesi durumunda euro diliminin temel maliyetinin 60 baz puana çıkarılması yer almıştı.

Gösterge maliyetin Euribor + 35 baz puan civarında olduğu dikkate alınırsa bu, ekstra 25 baz puanlık bir maliyet anlamına geliyor.

Moody's'in not indirimi ile bu ek maliyet gündeme geldi. 

Yukarı

Business HT×