BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5999 % 0,22
EUR/TRY 34,7808 % 0,27
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5999
% 0,22
34,7808
% 0,27
1,0651
% 0,07
45,49
0,00
2.390,92
% 0,50
88,29
% 1,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

5 maddede Merkez Bankası'nın Eylül kararı

Japonya ve ABD merkez bankalarının kararı, enflasyon beklentileri ve kararda etkili olacak diğer unsurlar...

5 maddede Merkez Bankası'nın Eylül kararı
BUSINESSHT 21 09 2016, 09:30

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve Fed'in toplantılarının ardından kritik faiz kararını bugün açıklayacak. 

Piyasalarda genel beklenti Ağustos ayında enflasyonun beklentilerin altında kalmasının Merkez Bankası'nın faiz indirimi konusunda elini rahatlattığı yönünde.

Bununla birlikte dün açıklanan Merkez Bankası Beklenti Anketi'nde enflasyon beklentilerinin belli miktarda gerilemesine rağmen hala yüksek seviyelerde olmasının faiz indirimini sınırlı tutması da bekleniyor.

Ayrıca Japonya Merkez Bankası'nın açıkladığı para politikası değişikliğinin ve Fed'in verdiği mesajların da Merkez Bankası'nın sadeleşmesinde temkinli olmasına yol açabileceği ifade ediliyor. 

Tüm bu değerlendirmelerin ışığında bugün yapılacak Merkez Bankası toplantısından önce şu unsurlar öne çıkıyor:

1) BEKLENTİLER NE YÖNDE?

BloombergHT Araştırma Servisi tarafından yapılan TCMB faiz kararı anketinde bankanın faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık indirime gideceği beklentisi öne çıktı. 

Ankete katılan kurumlar haftalık repo faizi ve alt bantta herhangi bir değişiklik beklemediklerini açıkladı. 

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB'nin üst bantta 25 baz puan daha indirime gitmesini beklediğini ifade ederek, "TCMB, parasal durum ve likidite için sıkı duruş mesajı veriyor. Ancak uygulamada söz konusu alanlardaki koşulları gevşetiyor. Makro ihtiyati gevşeme de buna eşlik ediyor." dedi.

2) ENFLASYON NE SİNYAL VERİYOR?

Ekonomistlere göre Ağustos ayında enflasyonun piyasa beklentilerin altında kalması Merkez Bankası'na sadeleşmeye devam etme şansı sunuyor. 

Ağustos ayında enflasyon yıllık olarak yüzde 8,05 artarken, aylık olarak ise yüzde 0,29 düşüş kaydedilmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini Ağustos ayında enflasyondaki yıllık artışın yüzde 8,40 olacağı yönündeydi.

Ağustos ayında gıda enflasyonu ve çekirdek enflasyonda da toparlanma gerçekleşmişti.

Gıda enflasyonu yıllık olarak yüzde 6,19 ile Temmuz ayındaki yüzde 9,6'lık gıda enflasyonunun oldukça gerisinde kaldı. Benzer şekilde çekirdek enflasyon da bir önceki aya göre iyileşme gösterdi. Temmuz ayında yıllık olarak yüzde 8,7 olan çekirdek enflasyon Ağustos ayında yüzde 8,41 olarak gerçekleşti. 

Diğer yandan, Merkez Bankası tarafından hazırlanan Beklenti Anketi sonuçları piyasalara olumlu anlamda sürpriz yaparak düşük gelen Ağustos TÜFE enflasyonu sonrasında yılsonu enflasyon beklentisinde düşüşe işaret etti.

12 ve 24 ay sonrası için yıllık enflasyon beklentileri ise yüksek seyretmeyi sürdürdü.

Bu yılsonu için enflasyon beklentisi 14 baz puan düşerek yüzde 8.07’ye geriledi. 12-ay sonrası için beklenti 1 baz puan artışla yüzde 7.62’ye yükselirken, 24-ay sonrası için beklenti 5 baz puan düşerek yüzde 7.11 oldu.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy bugün yazdığı notta orta vadeli enflasyon beklentilerinin yüzde 5’lik enflasyon hedefine göre halen oldukça yüksek seyrettiğini, enflasyonun yüksek seviyelerde gerçekleşmesinin beklentilerdeki iyileşmeyi engelleyerek fiyatlama davranışını bozduğunu belirtti. 

Aksoy, enflasyon beklentilerinin yüksek seyretmesinin Para Politikası Kurulu’nun yarın yapacağı toplantıda gecelik borç verme faizini 25 baz puan indirmesine engel olmayacak gibi göründüğünü belirtti.  

3) KÜRESEL GELİŞMELER

Merkez Bankası'nın yarın vereceği karar üzerinde Japonya Merkez Bankası ve Fed'in kararlarının da etkilerinin hissedilmesi bekleniyor.

Fed faiz artırımını Eylül'de de pas geçerek Aralık'a işaret ederken, Japonya Merkez Bankası para politikasında değişikliğe giderek artık uzun vadeli faiz oranlarını hedef alan çerçeve izleyeceğini açıkladı.

Fed'in kararı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında indirim yapacağına yönelik beklentiyi de destekledi.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selva Demiralp, TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceğini belirtti.

Demiralp, "Fed Aralık sinyali verdi. Aralık'a kadar ciddi para çıkışları yaşanmaz. Dolayısıyla faiz indirimi gelecektir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası zaten bir faiz indirimi sinyali vermişti. Fakat bence faiz indirimlerinin sonuna geliyoruz. Fed'in bu sinyalleri gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahının daha da azalacağı bir döneme girileceğini işaret ediyor. Merkez Bankası'nın daha fazla faiz indirimi için alanının kalmadığına inanıyorum" dedi.

Faizleri sabit tutan BOJ ise varlık alımları için çerçeve oluşturan baz para hedefinden vazgeçerek, "verim eğrisi denetimi" uygulamasına geçti. Merkez bankası bu kapsamda uzun vadeli devlet tahvili satın alarak şu anda sıfıra yakın olan 10 yıl vadeli Japon devlet tahvillerinin getirilerini bu seviyede tutacak. 

 

4) SON TOPLANTIDAN BU YANA TÜRK LİRASININ SEYRİ

Son toplantıdan bu yana Türk Lirası'nın seyri, Fed'in faiz artırımı beklentilerinin dalgalanmasından etkilendi. Bu süreçte beklentilerin altında kalan ABD verilerinin etkisiyle 2,92 sınırına kadar gevşeyen dolar/TL kuru, Türkiye Kurban Bayramı tatilindeyken, beklentilerin değişmesiyle 2,99'un üzerini test etti. 

5) BÜYÜME GÖRÜNÜMÜNÜN BOZULMASI İNDİRİMİ DESTEKLİYOR

Merkez Bankası'nın toplantısı öncesinde en önemli verilerden birisi de büyüme verileri oldu. Türkiye'nin ikinci çeyrek büyümesi beklentilerin altında kaldı. 

Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi iç talep ve kamu harcamalarının katkısı ile yüzde 3,1 büyüdü.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 3,1’lik artışla 33 milyar 61 milyon TL oldu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi, GSYH'nin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,7 büyümesi yönündeydi.

Bununla birlikte sanayi üretiminden son gelen sinyal de durgunlağa işaret etti.

Ekonomik aktivitenin güç kaybettiğine, çekirdek enflasyonun ise geçen yılın aynı dönemindeki yüksek baz etkisi nedeniyle ılımlı bir şekilde gerilediğine dikkati çeken Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer, "Her ne kadar manşet enflasyon vergi ayarlamalarının da etkisiyle yüksek kalsa da mevcut koşullar altında ekonomide ana kaygının büyümedeki yavaşlama olması gerektiği yönündeki görüşümüzü koruyor ve bu doğrultuda TCMB’nin faizden öte, faiz dışı araçlarla son dönemde alınandan daha kuvvetli bir şekilde desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8,75'ten yüzde 8,50'ye çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te bırakmıştı. Beklentiler doğrultusunda karar alınması halinde TCMB, üst üste 7'nci toplantıda da faiz koridorunun üst bandında indirime giderek, şubat ayında yüzde 10,75 olan faizi 7 ayda toplam 250 baz puan indirmiş olacak. 

Yukarı

Business HT×