BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Eylül'de piyasaların seyrini belirleyecek 8 tema

İş Yatırım, Eylül ayına ilişkin Aylık Bülteni'nde piyasaların seyrinde etkili olacak ana temaları saydı

Eylül'de piyasaların seyrini belirleyecek 8 tema
BUSINESSHT 05 09 2016, 11:10

Küresel risk iştahındaki toparlanmaya paralel olarak Eylül ayında Türkiye piyasalarının da yukarı yönlü olacağını belirten İş Yatırım, piyasalarda Eylül ayında etkili olacak ana temaları çıkardı. 

Buna göre ABD verilerinden, Suriye'deki gelişmelere kadar birçok gelişme piyasaların yönü üzerinde etkili olacak.

1- ABD VERİLERİ

Küresel piyasalar Eylül ayına heyecanlı bir başlangıç yaptı. Beklentilerden düşük gelen ABD Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi piyasaları hareketlendirdi. Kurum, aylık bülteninde kendi değerlendirmelerine göre veri öncesine göre önemli bir değişiklik olmadığını belirtti.

Bültende "Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi faiz artışının sınırlı ve yavaş olacağını öngördüğümüz Goldilocks senaryomuzla uyumlu bir seyir izledi" ifadeleri kullanıldı. Kurumun değerlendirmelerine göre ABD ekonomisi ne sıcak ne soğuk.

2- RİSK İŞTAHI

Küresel risk iştahı güçlü seyrini koruyor. Fed’in faiz artışını erteleyeceği beklentisi ile dolarda aşağı, tahvil ve hisse senetlerinde yukarı yönlü hareketlilik görüldü.

Yüksek betalı Türkiye piyasaları da riskli varlıklardaki alım dalgasından payına düşeni aldı. Mevcut konjonktür Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere para girişini destekliyor.

Gelişmiş ülkelerde büyümenin düşüklüğü ve devlet tahvillerinin üçte birinin (11 trilyon dolar) faizinin sıfırın altına düşmesi gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının güçlü olmasını sağlıyor.

3- FED PARA POLİTİKASI

Kurum Fed'in Eylül ayını pas geçmesini ve Aralık ayında ise 25 baz puan faiz artışına gitmesini bekliyor. Kurum, geçmiş yılların Ağustos ayı verilerinde daha sonra 30-40 bin civarı revizyon yapıldığını göz önüne alarak Fed’in yılın son çeyreğinde 25 baz puan faiz artıracağı görüşünü koruduğunu belirtti.

4- DARBE GİRİŞİMİ SONRASI NORMALLEŞME

Darbe girişimi sonrasında ekonomi normale dönüyor. 15 Temmuz darbe girişimine ve tırmanan terör eylemlerine rağmen ekonomi cephesinde hayat normale dönmeye başladı.

Kurumun değerlendirmelerine göre ekonomi yönetiminin aldığı önlemler sayesinde, Temmuz ayında dibe vuran, ekonomik aktivite Ağustos ayında toparlanmaya başladı. 

Bültende, "Tüketici güvenindeki toparlanma, kampanyalı konut satışlarındaki artış ve şirketlerle görüşmelerde edindiğimiz bilgiler iç talepteki gerilemenin geçici ve sınırlı olduğu görüşümüzü destekliyor" ifadeleri yer aldı.

5- ANA İHRACAT PAZARLARINDA TOPARLANMA

Avrupa ve ABD’ye ihracattaki artış ekonominin çarklarını döndürüyor. 28 ay aradan sonra yüzde 7 yükselen Ağustos ayı ihracatı ekonomide çarkların dönmesine yardımcı olan diğer bir faktör.

Almanya, ABD, İtalya, İspanya ve İran’a yapılan ihracattaki artış turizmdeki daralmayı kısmen telafi ediyor. 

6- BÜYÜME PERFORMANSI

Jeopolitik şoklara rağmen kurum yüzde 3,5 büyüme tahminini korudu. Bültende, "Türkiye dışsal şoklar karşısında kırılgan olmadığını 2013 - 2015 döneminde defalarca ispatladı.

Darbe girişimi ve arkasından tırmandırılan terörist eylemlere rağmen 2016 yılının da farklı olmayacağına inanıyor ve yüzde 3,5’lik büyüme tahminimizi koruyoruz. 

Yaşanan gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkisinin sınırlı olmasına ve gelişmiş ülkelere para girişinin artmasına rağmen, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da tırmandırılan terör eylemleri ve Suriye askeri operasyonu nedeniyle dünyanın gerisinde kalıyoruz" değerlendirmeleri yer aldı.

7- VARLIK FİYATLARI

Varlık fiyatlarının darbe girişimi öncesi seviyelere dönmesi zaman alacak. Gelişmekte olan piyasalarda yaşanan yükselişe rağmen Türkiye varlık fiyatları darbe girişimi öncesindeki seviyelere dönmekte zorlanıyor. Darbe girişimi öncesine göre Türkiye hisseleri yüzde 10 aşağıda, 10 yıllık DİBS faizleri 63 baz puan, 30 yıllık Euro-tahvil faizleri 34 baz puan yukarıda seyrediyor.

8-SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

Fırat Kalkanı harekatının ilk on iki gününde IŞİD’e karşı sağlanan askeri başarı Türkiye’nin Fırat’ın batısında güvenli bir koridor oluşturma konusunda önemli yol almasını sağladı.

Azez - Cerablus hattını birleştiren Türkiye IŞİD’in sınırıyla fiziki temasını ortadan kaldırdı. Ancak ABD’nin desteğini arkasına almış PYD-YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmemekte ısrar etmesi IŞİD sonrasında (belki de öncesinde) potansiyel bir çatışmaya zemin hazırlıyor. 

Suriye’de kördüğümün çözülmesi zaman alacak. Önümüzdeki dönemde PYD - YPG’nin izleyeceği oyun stratejisi konusunda ve ABD’nin tavrı konusunda net bir bilgi yok. Ancak önümüzdeki haftalarda Fırat Kalkanı operasyonunun geçmiş 12 gün kadar rahat geçmeyeceği aşikar.

EYLÜL AYINA İLİŞKİN BEKLENTİLER OLUMLU YÖNDE

Kurum, Türkiye, dünyanın gerisinde kalsa da kısa vadede yönü yukarı gördüğünü açıkladı. Küresel risk iştahındaki toparlanmaya paralel Türkiye piyasalarında yönü yukarı gören İş Yatırım Borsa İstanbul'un gelişmekte olan ülkelere göre yüzde 36 iskonto ile cazip seviyelerde seyrettiğini vurguladı.

Kurum, Suriye’deki harekatın yönü ve derinliği konusundaki belirsizlik ve yurtiçindeki terörist eylemlerin artmasının Türkiye piyasalarında risk priminin görece yüksek kalmasına ve Türkiye'nin dünyanın gerisinde kalmasına yol açacağını belirtti.

EN ÇOK ÖNERİLEN HİSSELER LİSTESİ

İş Yatırım Eylül ayı Aylık Bülteni'nde en çok önerdiği hisseleri ise şöyle sıraladı. 

"Faize duyarlı şirketler - Akbank (%15), Garanti Bankası (%15), Emlak GYO (%10), güçlü ihracat pazarları ve yurtiçinde sınırlı talep daralması ile iyi bir yıl geçireceğine inandığımız otomotiv sektörü - Tofaş Fabrika (%10) ve ekonomideki daralmalara karşı dirençli Gıda ve Perakende sektörü (Bizim Toptan (%10) ve Tat Gıda’yı (%10)) listemizde tutmaya devam ediyoruz. TAV Havalimanları (%10), Çimsa (%10) ve Soda (%10), olması gerekenden fazla cezalandırıldığını düşündüğümüz yüksek artış potansiyeli vadeden isimlerden." 

Yukarı

Business HT×