BIST 100 9.895,76 % 1,84
USD/TRY 32,4654 % -0,22
EUR/TRY 34,8271 % -0,42
Piyasalar
9.895,70
% 1,84
32,4654
% -0,22
34,8222
% -0,43
1,0716
% -0,13
44,77
-0,12
2.343,52
% 0,47
89,67
% 0,73
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Uluslararası şirketler Türkiye'deki siyasi gelişmelerden ne kadar etkileniyor?

Moody's çokuluslu şirketlerde Türkiye etkisi üzerine bir rapor yayımladı

Uluslararası şirketler Türkiye'deki siyasi gelişmelerden ne kadar etkileniyor?
BUSINESSHT 05 09 2016, 10:32

Türkiye'de son dönemde yaşanan siyasi gelişmelerin şirketlere etkisi en çok merak edilen konulardan biri olmuştu.

Fitch geçen hafta Türk şirketleriyle ilgili karamsar bir değerlendirme yayınlamış, özellikle zorlaşan piyasa koşulları ve kur riskleri nedeniyle şirketlerin görünümünün olumsuz olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

Bir diğer derecelendirme kuruluşu Moody's'den gelen açıklamada ise ülkede faaliyet gösteren yabancı şirketlerin büyük çoğunluğunun ülkedeki siyasi belirsizlikten etkilenmediği belirtildi.

Moody's Kurumsal Finans Grubu yetkilisi Richard Morawetz, "Türkiye'deki gelişmelerin en azından ülkedeki şirketlerin büyük çoğunluğu için kredi etkisinin yok sayılabilir düzeyde olmasını bekliyoruz. Bir çoğu uluslararası çeşitlilikten faydalanan, hatta bazı durumlarda tütün gibi ürünler için esnek olmayan talepten avantaj sağlayan çokuluslu şirketler. Seyahat şirketleri üzerindeki etki de diğer noktalara yapılan rezervasyonlarla dengeleniyor" dedi.

Raporun geri kalanında sektör sektör uluslararası şirketlerdeki Türkiye etkisi masaya yatırıldı.

Perakende

Raporda NestleUnilever, Philip Morris International, Metro ve Carrefour gibi uluslararası perakende şirketlerinin küresel operasyonları sayesinde Türkiye riskinin sınırlı olduğuna dikkat çekildi.

United Biscuits için ise tek riskin sahibi Ülker'in finansal politikaları olduğu belirtildi. 

Otomotiv

Fiat Chrysler, Daimler ve Volkswagen gibi otomotiv şirketler için de Türkiye'nin payının küçük olduğu vurgulandı.

Turizm

TUI ve Thomas Cook seyahat şirketleri için Türkiye önemli bir rezervasyon noktası ve tatil destinasyonu olsa da Türkiye'deki düşüş diğer noktalarda yükselişe neden olduğundan bir şekilde dengelendi.

Havayolları

British Airways'in ana şirketi IAG Group ve Lufthansa Türkiye için trafik bilgilerini ve gelirlerini açıklamıyor; ancak Moody's'e göre, küresel ağları tek bir ülkeye bağımlı olmamalarını sağlıyor.

İnşaat

Moody's tarafından derecelendirilen inşaat şirketleri için de Türkiye'deki gelişmelerin önemsiz olduğu belirtiliyor. İtalyan şirketi Astaldi'nin ülkede önemli projeleri olsa da Moody's inşaatların planlandığı gibi devam ettiğini ve imtiyaz varlıklarının zamanında verildiğini söyledi. #yatayteklicenter#

Yukarı

Business HT×