BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4872 % -0,25
EUR/TRY 34,9196 % 0,19
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4872
% -0,25
34,9196
% 0,19
1,0726
% 0,26
44,89
-0,46
2.332,88
% 0,72
88,41
% 0,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'de hangi ülkenin ne kadar bankacılık yatırımı var?

Darbe girişimi sonrası endişelerin arttığı yabancı bankalardan Türkiye'de en yüksek işlem hacmine hangi ülke sahip?

Türkiye'de hangi ülkenin ne kadar bankacılık yatırımı var?
BUSINESSHT 23 07 2016, 16:54

15 Temmuz Cuma akşamı gerçekleşen darbe girişimi sonrası risk algısı ve uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P’nin not indirimiyle bir yandan oluşan yabancı bankaların endişeleri devam ederken diğer yandan ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıklamaları bu endişeleri yatıştırmaya çalışıyor.

Türkiye’de en yüksek banka yatırımı bulunan ülkeler Fransa ve İngiltere. Fransız yatırımları 40 milyar doları aşarken, İngiltere’nin bankacılık yatırımları 24 milyar dolara dayanmış durumda. Finansal operasyonları en yüksek olan bankalar ise UniCredit, BNP ve HSBC.

BBVA'nın Garanti'deki yüzde 39,9'luk hissesinin piyasa değeri yaklaşık 4,9 milyar dolar, yani İspanyol bankasının toplam değerlemesinin yüzde 13'ü kadar. 

Sermayesini güçlendirmeye çalışan UniCredit'in Yapı Kredi'nin de aralarında bulunduğu varlıklarında hisse satışı olasılığını değerlendirdiği haberleri gündeme gelmişti.

Bireysel bankacılık birimini yeniden yapılandırarak Türkiye'den çıkmaktan vazgeçen HSBC'nin ve Türkiye'de küçük faaliyetleri bulunan BNP ve ING'nin durumları da önemli. 

Haziran ayında Rus Sberbank’ın sahibi olduğu Denizbank’ı satacağı söylentileri de Denizbank’ın hisselerini yüzde 12 geriletmiş ancak Sberbank CEO’su Herman Greff, Bloomberg News’a yaptığı açıklamada “Denizbank'ın satışının görüşüldüğü bir toplantı bile yapılmadı” ifadesini kullanmıştı.

EN KIRILGANLAR

Deutsche Bank da toplam kredi portföyünün yaklaşık yüzde 5'i ve kârının yüzde 10'dan fazlası Türkiye kaynaklı olan BBVA ve UniCredit'in Türkiye risklerine karşı en açık Avrupa bankaları arasında bulunduğunu söyledi. Alman bankası, Türkiye'deki Avrupa bankaları için en büyük riskin dövizdeki volitiliteden kaynaklanabileceğini, ekonomi üzerinde zincirleme etkisi olabileceğini belirtti.

Banka, BNP, ING ve HSBC'nin de Türkiye'deki risklere açık olduğunu, fakat daha sınırlı miktarda olduğunu belirtti. 

S&P KARARININ ARKASINDAKİ NEDEN

Darbe girişimi ve olağanüstü hâl ilanı sonrası yatırımcılarla telekonferans yapan Mehmet Şimşek, mevcut durumdan Türkiye ekonomisinin etkilenmeyeceğini belirtmişti. Şimşek, S&P kararıyla ilgili olarak aceleci davranıldığı değerlendirmesinde bulunmuştu.

Perşembe günü BloombergHT'ye konuşan S&P Global Ratings Türkiye Analisti Trevor Cullinan, düşürülen kredi notuna gerekçe olarak siyasi risklerin yalnızca darbe girişimini kapsamadığını, bir yılda iki seçimin yapıldığını ve Güneydoğu’daki çatışmaların arttığını, Türkiye’nin çok ciddi dış borcu olduğunu söylemişti. 

Yukarı

Business HT×