BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5021 % -0,20
EUR/TRY 34,9128 % 0,17
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5021
% -0,20
34,9162
% 0,18
1,0720
% 0,20
44,89
-0,46
2.330,45
% 0,62
87,89
% -0,15
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

S&P, Türk bankalarının da notlarını indirdi

S&P, Garanti, Yapı Kredi, Vakıfbank ve İş Bankası'nın notlarını indirdi

S&P, Türk bankalarının da notlarını indirdi
BLOOMBERG NEWS 22 07 2016, 16:11

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Garanti, Yapı Kredi, Vakıfbank ve İş Bankası'nın notlarını indirdi.

Kurulış, İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Garanti Finansal Kiralama'nın notunu BB+'dan BB'ye indirdi. 

Bununla birlikte kuruluş bu banka ve finansal kurumların görünümlerini de durağandan negatife düşürdü. 

Kuruluştan yapılan açıklamada Türkiye'de yatırımcı güvenindeki potansiyel bozulmanın, bankaların toplam fonlamalarını etkileyebileceği ifade edildi.

Bununla birlikte Türkiye'de bankaların finansal profilleri ve performanslarının ülkenin kredibilitesi ile yüksek oranda bağıntılı olduğuna dikkat çekildi. 

BİR HAFTADA ÜÇÜNCÜ İNDİRİM ŞOKU

S&P, Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye, görünümünü ise 'durağan'dan 'negatif'e indirmişti. 

Kurumdan yapılan açıklamada, indirimin 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Türkiye'nin siyasi ortamının daha parçalı gözükmesi olduğu belirtilmişti.

S&P'ye göre bu durum dış bağımlılığı yüksek olan Türkiye'nin yatırım ortamını, büyümesini ve sermaye girişlerini olumsuz etkileyecek. 

S&P Global Ratings Türkiye Analisti Trevor Cullinan BloombergHT yayınında not indirim kararını verirken kurumsal ve politika etkinliği, ülkenin dış ekonomik durumu, mâli durumu, para pıolitikası gibi beş kritere baktıklarını söylemişti.  

Cullinan, en çok endişe duydukları konuların darbe girişimin Türkiye'nin dış finansmanı üzerindeki etkisi, istikrarsızlık süreci ve volatilite olduğunu ifade etti.  

Türkiye'nin giderek artan çok ciddi dış borcu olduğunu söyleyen Cullinan, bu borcun çevrilmesinin zorlaştığını belirtti.

Mayıs'ta notun durağandan negatife dönmesinin ardından geçen sürede neyin değiştiği sorusu üzerine Cullinan, "Siyasi volatilitenin bunda etkili olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Cullinan, geçen yıl iki seçim yapılmış olması ve güneydoğudaki çatışmaların artması sonucu 2016'ya ilişkin beklentilerini değiştirdiklerini söyledi.

Trevor Cullinan, darbe girişiminin sebep olduğu zorlukların kararda etkili olduğunu vurguladı.

S&P'nin diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından ayrıştığının hatılatılması üzerine Cullinan, "Aslında kredi derecelendirme konusundaki kriterlerimizi daha önce ele almıştık. Türkiye ile ilgili yatırım derecesi değil de daha çok aslında yüksek seviyede borcun olduğunu söyleyebilirim. Tabii bu çok ciddi bir endişe ve endişelerimiz devam ediyor. Biz, kriterlerimizi uygulamaya devam edeceğiz" yanıtını verdi.  

Yukarı

Business HT×