BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5501 % -0,05
EUR/TRY 34,9319 % 0,23
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5501
% -0,05
34,9319
% 0,23
1,0700
% 0,01
45,35
0,00
2.317,36
% 0,05
87,97
% -0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalarda 'olağanüstü' hal

Türk varlıklarında darbe girişimi sonrası artçı şoklar devam ediyor

Piyasalarda 'olağanüstü' hal
21 07 2016, 07:02

Yurtiçi piyasalarda dün gece itibariyle devreye giren olağanüstü hal uygulaması ile uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un not indiriminin etkili olması bekleniyor.

Dün art arda tarihi rekorlarını kıran dolar güne nispeten sakin başladı. Dün 3,0973 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören kur 3,08 seviyelerinde açıldıktan sonra 3,06'nın altına kadar indi. Borsa kapanışında endeks, 3,08 seviyesinde işlem gördü. 

Güne yüzde 0,94 düşüşle başlayan BIST 100 endeksi günü yüzde 4,42 düşüşle 71 bin 595 puandan tamamladı. 10:50 itibariyle borsada 25 hissede devre kesici uygulandı. 

Dolar/TL, dün gün boyunca darbe girişiminin yarattığı volatilite, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu izlemeye alması ve TCMB'nin faiz indiriminin yanı sıra devlet kurumlarında yoğun açığa alınma ve görevden uzaklaştırmaların baskısı altındaydı. Kur ilk rekorunu akşam saatlerinde S&P'nin Türkiye'nin notunu indirdiğini açıklamasıyla kırdı. Daha sonra gece yarısına yaklaşırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı olağanüstü hal kararıyla 3,0973'e kadar çıktı ve rekor tazeledi.

S&P dün piyasa kapanışından sonra yaptığın açıklamada Türkiye'nin yabancı para cinsi kredi notunu bir kademe düşürerek BB'ye indirirken, kredi notu görünümünü de durağandan negatife çevirdiğini duyurdu.

S&P açıklamasında darbe girişiminin Türkiye'de siyasi kutuplaşmayı artıracağına, kurumsal kontrol mekanizmalarını zayıflatacağı belirtilerek, "Darbe girişimiyle artan belirsizlik Türkiye'nin dış finansmana ihtiyacı olan ekonomisinde sermaye akışını kısıtlayabilir" denildi. 

Garanti Yatırım açıklama sonrası yayımladığı notta, "Kurum, daha önce de Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altında tuttuğu için olası etkisi diğer kurumların not indirmesi durumunda olacağı kadar büyük olmayacaktır. Ancak, gene de kararı negatif değerlendiriyoruz" yorumunu yaptı. 

YETKİLİLERDEN YATIŞTIRMA BEKLENTİSİ

Rabobank analisti Piotr Matys, S&P'nin not indirim kararının ardından yayınladığı notta, Türk lirasının kayıplarını 3,10 seviyesine kadar artırabileceğini, bu durumda 3,15'e doğru bir hareket beklenebileceğini söyledi.

Dolarda yukarı yönlü hareket için Türk yetkililerin somut adımlar atarak yabancı yatırımcıların güvenini yeniden kazanması gerektiğini söyleyen Matys, "Hala panik yapmaya gerek yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yetkililer piyasaları yatıştırırsa TL hala kayıplarını azalatabilir" dedi.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte de, OHAL kararı sonrası hükümetin fon yöneticileri ve traderlara bu olayların neden gerçekleştiğinin ve bu kararın neden alındığının yarın itibariyle anlatılması gerektiğini söyledi.

Ökte, Türkiye'nin gelişmekte olan ülke fiyatlamasında olması sebebiyle bu durumun yabancı yatırımcıya açıklanması gerektiğini düşündüğünü ve bu gerçekleşirse normalleşmenin gerçekleşebileceğine inandığını belirtti.

BANKA TAHVİLLERİ REKOR DÜŞÜK SEVİYELERDE

S&P'nin not indirimi ve olağanüstü hal kararıyla hızlanan satışlar banka tahvillerinde de rekor düşük seviyelerinin görülmesine neden oldu.

Vakıfbank'ın Mayıs 2021 vadeli 500 milyon dolarlık tahvili düşüşünü altıncı güne taşıyarak, Bloomberg verilerine göre ihraç edildiği Nisan ayından bu yana en düşük olan 95 sente geriledi.

Alternatifbank'ın Nisan 2026 vadeli 300 milyon dolarlık tahvili ihraç edildiği Nisan ayından bu yana görülen en düşük seviyesi olan 98 sente düşerken,Garanti Bankası'nın Temmuz 2019 vadeli 500 milyon dolarlık tahvili, Ağustos 2014'ten bu yana en düşüğü olan 97 sente geriledi.

YURTDIŞINDA GÖZLER AVRUPA MERKEZ BANKASI'NDA

Küresel piyasalarda ise gözler Avrupa Merkez Bankası'nın Brexit sonrası yapacağı ilk toplantıda.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, toplantının politika değişikliği beklenmese de Draghi’nin açıklamaları nedeni ile önemi yüksek bir toplantı olacağını vurguladı.

Manukyan, "BOE’ye benzer bir şekilde önce hasar tespiti yaptıktan sonra Eylül ayında harekete geçmeyi tercih edecek bir ECB görebileceğimiz gibi varlık alım kurallarını değiştirerek “ince ayar yapan” veya Eylül ayı için kendini bağlamak sureti ile piyasayı etkilemeye çalışan bir ECB görme ihtimalimiz de yüksek. Eylül toplantısını beklemek için bir gerekçe de 29 Temmuzda sonuçları açıklanacak olan banka stress testi olabilir" dedi.

ALTIN

Altın, artan risk iştahına paralel olarak yatırımcıların altın gibi güvenli liman varlıklar hisse senetlerine yönelmeleri sonucu dün yüzde 1'in üzerinde değer yitirdikten sonra bugün de üç haftanın en düşük seviyesine indi. Spot piyasada dün yüzde 1.2 değer yitiren altın bugün 28 Haziran'dan bu yana en düşük düzey olan 1,310.56 dolara kadar geriledikten sonra şu anda yüzde 0.1 kayıpla 1,322 dolarda bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları ABD'de ham petrol stoklarının haftalık bazda art arda dokuzuncu defa gerilemesinin ardından Asya piyasalarında yükseldi.

ABD'nin ham petrol stokları 15 Temmuz haftasında sona eren haftada 2,3 milyon varil geriledi. Ancak veriyi yayımlayan ABD Enerji Enformasyon Kurumu 519,5 milyon varilde duran stokların tarihsel olarak yılın bu dönemi için yüksek seviyede olduğuna dikkat çekti.

ASYA PİYASALARI

Yendeki düşüşün hem ihracatçılar için olumlu hava yaratması hem de ek teşvik beklentilerini artmasıyla Japon hisseleri altı haftanın en iyi kapanışına hazırlanıyor.

Yukarı

Business HT×