BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası faiz indirimi yerine likiditeyi gevşetebilir

Goldman Sachs'a göre Merkez önümüzdeki dönem likiditeyi gevşetme yoluna gidecek

Merkez Bankası faiz indirimi yerine likidite gevşetebilir
20 07 2016, 11:19

Merkez Bankası'nın dün yaptığı toplantıda faiz koridoru üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizini 25 baz puan indirmesini değerlendiren Goldman Sachs, bankanın önümüzdeki dönemde faiz indirimi yerine likidite koşullarını gevşetme yoluna gideceğini söyledi.

TCMB'nin yüzde 7,50 olan haftalık repo faiz oranı ile yüzde 8,5 seviyesinde gecelik borç verme faizi civarında bir simetrik koridor hedeflediğini düşünmeye devam ettiklerini belirten Goldman Sachs, gecelik borç verme faizinin bu seviyenin sadece 25 baz puan ötesinde olduğuna işaret etti.

Gelinen bu noktadan sonra TCMB'nin para politikasını gevşetme yönünde gelecekte atacağı adımların faiz oranlarını indirmeden çok likiditeyi gevşetme şeklinde gelmesini beklediklerini ifade eden Goldman Sachs, bununla birlikte TCMB'nin enflasyon ve enflasyon bekleyişleri daha da düşene kadar likiditeyi sıkı tutma niyetini teyit ettiğini de vurguladı.

PPK da yaptığı açıklamada piyasalardaki gelişmeleri takip ederek gerekmesi halinde finansal istikrarı destekleyici likidite tedbirleri almaya devam edeceğini söylemişti.

MERKEZ BANKASI'NIN DARBE GİRİŞİMİ SONRASI ÖNLEMLERİ

Merkez Bankası, Fetullahçı Terör Örgütü'nün organize ettiği başarısız darbe girişimi sonrasında finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla 7 maddelik şu önlemler paketini açıklamıştı.

1) Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacaktır. 

2) Bankalara sağlanan gün içi likidite imkânının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacaktır.

3) Türk lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacaktır.

4) Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD doları seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecektir.

5) Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler (Elektronik Fon Transfer ve Elektronik Menkul Kıymet Transfer) işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacaktır.

6) Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecektir.

7) Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacaktır. 

'İNDİRİMLER KIRIGANLIĞI ARTIRIR'

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy da Merkez'in faiz indiirmlerinin liradaki kırılganlığı artırdığını belirtti.

"Politik risk algısı artarken faiz indirimleri lirayı daha hassas yapabilecek bir unsur" diyen Aksoy, Enflasyon resmi olumlu değilken ve lira, Cuma günü gerçekleşen başarısız darbe girişimi sonrasında küresel algının olumlu devam etmesine rağmen zayıf seyrederken yapılan faiz indirimi Merkez Bankası’nın açık bir şekilde tercihini büyümeden yana kullandığını gösteriyor"dedi.

Aksoy, "Merkez Bankası’nın faiz indirmek konusundaki kararlılığı ve özellikle politik risk algısının arttığı bir ortamda bunu yapması, küresel algının kısmi olarak da olsa kötüleşmesi durumunda liranın ilave değer kaybı baskısı altına girebileceğine işaret ediyor. Diğer bir ifadeyle politik risk algısının artmış olması ve artık lirayı koruyan kalkan olan gecelik borç verme faizinin 200 baz puan daha aşağıda olması liranın önümüzdeki dönemde baskı altında kalabileceği ihtimalini gösteriyor. Bu nedenle, bu iki kaygıdan dolayı, döviz kurunda görülen düşüşler geçici olabilir. Kısa vadede yurtiçi piyasalardaki baskının devam etmesi oldukça yüksek olasılık olarak görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.  

Yukarı

Business HT×