BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5539 % -0,04
EUR/TRY 35,0108 % 0,45
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5539
% -0,04
35,0108
% 0,45
1,0722
% 0,22
45,35
0,00
2.320,17
% 0,17
88,16
% 0,16
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası sadeleşmeye ara vermedi

Merkez Bankası darbe girişimi sonrası ilk faiz kararını açıkladı

Merakla beklenen faiz kararı açıklandı
BUSINESSHT 19 07 2016, 13:47

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasalarda dalgalanma yaratan darbe girişimi sonrası ilk toplantısında faiz indirimine devam etti. 

Marjinal fonlama oranı yüzde 9’dan yüzde 8,75’e indirilirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu.  Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutuldu. 

Böylelikle Merkez Bankası'nda yaşanan görev değişiminden bu yana marjinal fonlama oranında yapılan indirim 200 baz puana ulaştı. 

SON GELİŞMELER

Merkez Bankası'nın karar metninde son dönemde yaşanan gelişmelere de dikkat çekildi. Karar metninde gelişmelerle ilgili, "Yakın dönemde yurt içi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda dalgalanmalar yaşanmıştır. Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunmuştur" ifadelerini kullandı. 

Merkez Bankası hafta sonunda darbe girişimi sonrasında bazı tedbirler açıklamıştı. 

ENFLASYON

Karar metninde enflasyon konusunda uyarı var. İşlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış beklentisini ifade ediyor. Ancak çekirdek enflasyonda kademeli düşüş beklentisi devam ediyor.

Bankadan yapılan açıklamada, "Kurul, işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış gözlenebileceğine dikkat çekmiştir. Çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, enflasyon görünümüne dair gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" ifadelerine yer verildi.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, açıklamadaki iki değişen paragrafta enflasyonun yukarı yönlü hareket edeceği beklentisinin hakim olduğu mesajının anlaşıldığını, bu nedenle bir toplantı daha 25 baz puanlık indirimden sonra bankanın faiz indirimlerini sonlandırmasını beklediğini belirtti.

"TÜFE enflasyonu Haziran’da yüzde 6,6’dan yüzde 7,6’ya yükseldi ve daha da yükselmesi bekleniyor" diyen HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy,  "Enflasyon resmi olumlu değilken ve Lira, Cuma günü gerçekleşen başarısız darbe girişimi sonrasında küresel algının olumlu devam etmesine rağmen zayıf seyrederken yapılan faiz indirimi Merkez Bankası’nın açık bir şekilde tercihini büyümeden yana kullandığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

PARA POLİTİKASI NASIL DEVAM EDER?

Altınsaç, "Fonlama faizi şu an 8,20'yse bu hareketle birlikte 50 kompozisyonu düşünürsek, 8-8,05 seviyelerine doğru yavaş yavaş gelir. O noktada da 7,80-8 bandında duran bir fonlama görürürüz" dedi. 

Ancak ekonomist bu senaryonun ancak şu anki durumun aynı kalması halinde görüleceğini vurguladı: "İşin içine Moody's girer ve kurdaki ani hareketler devam eder, 3,05'i aşan hareketler görürsek görünüm değişir" dedi.

Altınsaç faiz kararına ilişkin, "Genel itibariyle şu an varolan dünyamızı değiştirecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. 50'den daha iyi olduğu kesin pas geçseydi piyasa daha çok severdi" dedi.

Darbe girişimi sonrası Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile birlikte yabancı yatırımcılarla yapılan telekonferansa katılan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, faizlerde normalleşme sürecinin devam edip etmeyeceğine yönelik sorulara, "Konvansiyonel olmayan politikalar bir süredir devam ediyor. Normalleşmenin tamamlanması başından beri arzu ettiğimiz ve yavaş ilerlemek istediğimiz bir konu" cevabını vermişti.

"Ama normalleşme sadece indirim şeklinde oluyor, ortalama fonlama ile politika faizi birleşecekse politika faiz artışı olmayacak mı?" sorusuna ise şu yanıtı vermişti:

"Enflasyon ile ABD ve dünyadaki gelişmeleri takip ederek hep indirime gittik. Ama başından beri altını çizdiğim konu tek bir faiz olacağı ve bunun enflasyon ile şekilleneceği."

'HAYAT DEVAM EDİYOR' MESAJI

Commerzbank'tan karar sonrası yayımlanan notta, Merkez Bankası'nın darbe girişimi öncesinde indirime meyilli olduğunu, kararın ardından da bu duruşu sürdürdüğünü söyledi.

Bankanın analisti Peter Kinsella, "Merkez Bankası, varlık fiyatları başka bir şeye işaret etse bile, hayatını devam ettiğini söylemeye çalışıyor" dedi.

Societe Generale analisti Roxana Hulea de 25 baz puanlık indirim kararının piyasaları yatıştırmak ve işlerin normale döndüğünü göstermek için bir ödün gibi göründüğünü söyledi.

Hulea, kademeli gevşemeye devam edilmesinin Türk lirasının dayanıklılığını daha da azaltacağını söyledi. 

Rabobank analisti Piotr Matys de ülkede yşanan son olaylar düşünüldüğünde işlerin normal devam ettiğini göstermek için atılmış olarak yorumlanabilecek bu adımın "maliyetli" olabileceğini belirtti.

ZEYBEKCİ'DEN MERKEZ BANKASI'NA DESTEK AÇIKLAMASI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faiz kararı öncesi verdiği söyleşide Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinde cesur adımlar atmaya devam etmesini beklediğini ancak haftasonu gerçekleşen başarısız darbe girişimi sonrası bankanın bugünkü toplantıda cesur adımlar atmak konusunda tereddüt gösterirse de anlayışla karşılanacağını söylemişti.

Zeybekci, TCMB'nin faiz indirimlerini desteklemek için bazı düzenlemelerle katkı verebileceklerini de belirterek, TCMB'nin atacağı tüm adımları hükümet olarak destekledikleri kaydetti.

MERKEZ BANKASI'NIN DARBE GİRİŞİMİ SONRASI ÖNLEMLERİ

Merkez Bankası, Fetullahçı Terör Örgütü'nün organize ettiği başarısız darbe girişimi sonrasında finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla 7 maddelik şu önlemler paketini açıklamıştı.

1) Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacaktır. 

2) Bankalara sağlanan gün içi likidite imkânının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacaktır.

3) Türk lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacaktır.

4) Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD doları seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecektir.

5) Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler (Elektronik Fon Transfer ve Elektronik Menkul Kıymet Transfer) işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacaktır.

6) Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecektir.

7) Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacaktır. #yatayteklicenter#

Yukarı

Business HT×