BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5858 % 0,06
EUR/TRY 35,0073 % 0,44
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5918
% 0,08
35,0100
% 0,45
1,0709
% 0,09
45,35
0,00
2.317,28
% 0,05
88,19
% 0,19
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Doları 3 TL seviyesinden uzak tutan 3 neden

Türk Lirası, darbe girişimi sonrasında ciddi ölçüde sarsılsa da 3 seviyesinden uzak durdu. Peki bu duruma neler destek oldu?

Doları 3 TL seviyesinden uzak tutan 3 neden
BUSINESSHT 19 07 2016, 09:03

Cuma akşamı FETÖ/PDY tarafından organize edilen başarısız darbe girişimi düşük işlem hacminin olduğu piyasada Türk Lirası'nın da ciddi düzeyde gerilemesine neden olmuştu. 

Cuma akşam saatlerinde 2,88 civarında olan dolar/TL kuru köprülerde ve bazı noktalarda yaşanan hareketliliğe ilişkin haberlerin ortaya çıkmasıyla gerildi ve Başbakan Binali Yıldırım'ın yaşanan hareketliliğin ordu içindeki küçük bir azınlığın darbe girişimi olduğunu söylemesi ardından dolar/TL kuru 3,05 seviyelerine kadar çıkarak, son 8 yılın en sert düşüşünü yaşadı. 

Bununla birlikte olaylardan sonra ilk işlem gününde Merkez Bankası'nın önlemleri ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yatırımcılara güven veren açıklamalarının etkisiyle dolar 2,93 seviyesinin altına kadar geriledi. Gün içinde 2,98'in üzerine çıksa da dolar kurunda 3 psikolojik seviyesi aşılmadı. 

Dün akşam Moody's'in kredi notunun olası indirim için izlemeye alınması ile ilgili açıklaması sonrasında da dolarda gerginlik olmadı. 

Analistlere göre doları 3 psikolojik seviyesinden tutan üç temel unsur bulunuyor.

1) MERKEZ BANKASI ÖNLEMLERİ

Bunlardan ilki Merkez Bankası'nın önlemleri.

Ak Yatırım Küresel Piyasalar Araştırma Müdürü Okan Ertem'e göre Merkez Bankası'nın Pazar günü açıkladığı önlemler doların 3 seviyesinin altında kalmasına yardımcı olan unsurların başında geldi. 

Merkez Bankası Pazar günü başarısız darbe girişimi sonrasında "finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla bazı tedbirler aldığını açıklamıştı. Bankanın açıkladığı tedbirlere göre Türk lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacak. 

Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD doları seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecek.

Bununla birlikte bugün Merkez Bankası'nın piyasalara "Hayat devam ediyor" mesajı vermek için pas geçme beklentilerine rağmen faiz indirimlerine 25 baz puanla devam etmesi de kurda etkili oluyor.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, bu sabah paylaştığı notta, "Liranın baskı altında olduğu bir ortamda yapılacak bir gecelik borç verme faiz indirimi dövizde yükselişin devam etmesine neden olabilir" değerlendirmesini yaptı.

2) FAİZ AVANTAJI

Türk Lirası'nın dolar karşısında direnç gösterebilmesinin bir başka nedeni TL'de faiz avantajının devam etmesi. Cuma günü yaşanan olaydan sonra ilk işlem gününde 10 yıllık tahvil faizi 64 baz puan artışla günü yüzde 9,59 seviyesinden kapadı. 

3) YERLİ YATIRIMCININ DÖVİZ BOZDURMASI

Bu iki unsurla birlikte yurt içi yerleşiklerin döviz bozdurması davranışı da TL'yi bir miktar destekledi. Daha önce doların yükseldiği dönemlerde de görüldüğü gibi döviz hesabı bulunanların döviz satışı doların 3 seviyesine kadar yükselmesini engelledi. 

Yerleşiklerin döviz satışı 2 milyar doları buldu. Yerleşiklerin son bir yılda tam 4 kez geçekleşen doların 3 TL ve üstüne çıktığı durumlarda satıcı olması ve kuru düşürmesi bir kez daha ortaya çıktı.

Okan Ertem'e göre bu durum da doların 3 seviyesinin altında kalmasına neden oldu. 

Yukarı

Business HT×