BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3471 % 0,17
EUR/TRY 35,1003 % 0,08
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3479
% 0,17
35,1118
% 0,12
1,0796
% -0,30
47,65
-0,28
2.214,10
% 0,88
87,28
% 1,38
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Darbe girişimi turizmde yeşeren umutları söndürdü mü?

Türkiye'nin 36 yıl sonra yeniden yaşadığı darbe kabusu, "girişim" seviyesinde kalsa da turizm gibi hassas sektörlerdeki endişe henüz bitmedi

Darbe girişimi turizmde yeşeren umutları söndürdü mü?
BUSINESSHT 18 07 2016, 12:37

15 Temmuz akşamı gerçekleşen darbe girişimi sonrası ekonomi ve finans dünyasından hemen her kesim yeni haftaya tedirginlikle başladı. En büyük tedirginliği ise  uzun bir süreden sonra yeşeren umutların pamuk ipliğine bağlı olduğu turizm sektörü yaşıyor.

Türkiye'nin bütçe açığını karşılayan en önemli yabancı kaynağı oluşturan ve yüzde 8 istihdam sağlayan turizm, Rusya krizi ve sonuncusu Atatürk Havalimanı'na gerçekleşen bombalı saldırılar ile büyük yara almış, bayram tatili, Rusya ve İsrail'le ilişkilerin normalleşme sürecininn ardından bu yaraları biraz olsun sarmıştı.

Ancak cuma gecesi 290 kişinin yaşamına mâl olan, Türkiye'nin 36 yıl sonra karşı karşıya kaldığı darbe tehdidi sektördeki endişeleri yeniden alevlendirdi.

Darbe girişimi sırasında havalimanlarındaki birçok uçuş durdurulurken, THY Türkiye'de yaşanan politik huzursuzluk nedeniyle bazı yurtiçi ve yurtdışı seferlerini iptal etti.

THY'nin internet sitesinden bir süre sonra yapılan açıklamada  İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki operasyonların normale döndüğü duyurulsa da ABD, darbe girişiminden sonra Türkiye’ye geliş ve gidiş seferlerini yasakladığını açıkladı. Rusya da kendi havayollarının Türkiye'ye tarifeli uçuşlarını geçici olarak durdurdu. Bu kararın güvenlik gerekçesi ile alındığı bildirildi.

İngiltere, Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarını terör riskinin hâlâ yüksek olduğu konusunda uyardı.

"YIL SONUNDA 33 MİLYON DAHA AZ TURİST"

Londra merkezli danışmanlık firması Control Risk'in Avrupa Birliği ve Türkiye Analisti Ali Sökmen, Bloomberg'e yaptığı açıklamada "Turizm sezonunun tam ortasındayız. Özellikle son dakika rezervasyonları bu tipteki gelişmelere aşırı duyarlı. Bu rezervasyonlara yönelik umutlar büyük oranda sönmüş durumda" ifadelerini kullandı.

Dubai merkezli TRI Consulting Direktörü Peter Goddard'a göre turizmdeki azalma özellikle aile tatillerinde görülecek, iş seyahatlerine etkisi ise daha az olacak.

Euromonitor International  verilerine göre 2016 yılında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 5,2 oranında yani 32,9 milyon kişi azalacak. Euromonitor Analisti Diana Jarmalaite, "Türkiye hükümeti yeterli güvenlik önlemlerini almazsa bu azalış uzun dönemde devam edecek" ifadesini kullandı.

"UZUN DÖNEMDE İÇ TALEP TURİZM YARALARINI SARABİLİR"

ABD merkezli yatırım stratejisi firması VTB, darbe sonrası yayınladığı raporunda kısa dönemde ekonomiye doğrudan bir etki beklemediklerinin altı çizilirken, asıl etkinin genel görünümün hâlihazırda zayıf olduğu turizmde görüleceği ifadesi yer aldı.

HSBC ise hazırladığı raporunda  darbe girişiminin turizm sektöründe yeni dalgalanmalara yol açacağını açıkladı. Uzun dönemde iç talebin karşılanabilmesiyle turizm kayıplarının biraz yumuşayabileceği ifade edildi.  

ŞİMŞEK: TURİZME ETKİSİ KISA DÖNEMLİ VE CÜZİ OLUR

Pazartesi sabahı BloombergHT yayınına katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, piyasalara "Panik yapmayın" mesajı verdikten sonra darbe girişiminin turizme etkisinin kısa vadeli olacağını belirtti:

"Çok kısa vadede turizm kanalıyla çok cüzi, geçici birtakım etkiler yaşanabilir, çünkü dışarıdaki algı, daha iyi yöneteceğiz inşallah ama dışarıdan bakış biraz farklı olabilir. Onun dışında kalıcı bir etki olamaz" 

Pazar günü de yatırımcılarla telekonferans yapan Mehmet Şimşek, Rusya'yla ilişkilerdeki düzelmenin önemine de vurgu yaparak turizmdeki sıkıntıların büyümeyi etkilemesinin beklenmediğini, ancak bankaların takipteki alacakları artarsa turizm için ek önlem alabileceklerini belirtmişti. Sermaye kontrollerinin ise kesinlikle söz konusu olmadığını ifade etmişti.  

Şimşek, "Elbette ki etkiler olacak ancak bu etkiler kısa vadeli görülebilir. Bence yüzde 4 büyüme oldukça ulaşılabilir" ifadelerini kullandı.

SORUNLU KREDİLER YÜZDE 25 ARTTI

Bloomberg Intelligence analisti Tomasz Noetzel , Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi 'nden derlediği verilere göre Türkiye'nin turizm gelirleri 2015'te 93 milyar dolara ulaştı. Bu miktar toplam gelirin yüzde 12'sine denk geliyor. Sektör aynı zamanda yüzde 8 istihdam yaratıyor. Ziyaretçi sayısı mayıs ayında yıllık bazda yüzde 25 düşerken, Denizbank'tan martta yapılan açıklamaya göre toplam turizm gelirinin yıl sonunda yüzde 35 gerilemesi bekleniyor.

Turizm sektörüne verilen krediler mayısta 16 milyar dolara ulaşırken bunun yüzde 4,3'ünü kurumsal krediler oluşturuyor.

Otel ve restoran sektörlerindeki sorunlu krediler mayıs ayında yıllık bazda yüzde 25 artarak 358 milyon dolara ulaştı.

Yukarı

Business HT×