BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5428 % 0,02
EUR/TRY 34,9347 % -0,11
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5428
% 0,02
34,9347
% -0,11
1,0729
% -0,01
44,89
-0,46
2.330,41
% -0,09
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şimşek ve Çetinkaya'dan yatırımcılarla telekonferans

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yarın piyasalar açılmadan yabancı yatırımcılarla yaptıkları konuşmalarda önemli açıklamalarda bulundu

Şimşek ve Çetinkaya'dan yatırımcılarla telekonferans
BUSİNESSHT 17 07 2016, 22:04

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yarın piyasalar açılmadan yabancı yatırımcılarla yaptıkları telefonferansta önemli açıklamalarda bulundu.

BloombergHT'nin edindiği bilgilere göre, Cuma akşamı yaşanan darbe girişimi sonrası Şimşek'in Deutsche Bank, Merill Lynch ve Renaissance Capital'la yaptığı telekonferans görüşmesine sürpriz bir şekilde Çeinkaya da katıldı.

Darbe girişimi için "Kötü bir rüyaydı oldu bitti" diyen Şimşek, herşeyin düzeldiği ve hükümetin bu süreçten güçleneceği mesajı verdi.

DARBENİN YAPISINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Şimşek, "Bu darbeyi Gülen’in yaptığına dair hiçbir kanıt var mı? Ayrıca bu işi ABD ile nasıl çözeceksiniz?" sorularına şöyle yanıt verdi:

"Evet çok fazla kanıt var. Bir örnek vereyim: Vatan caddesinde polise saldıran tankın içinden Gülen’i zirayet ettiği bilindiği için emekli edilen bir polis, asker üniforması ile çıktı. Amerika ile ilişkileri iyi tutmamız gerektiğini biliyoruz. Zaten bu doğrultuda gerektiği şekilde yasal sınırlar içerisinde ilerleyeceğiz. Bazen fikir ayrışmalarımız da oluyor elbette, bunları aşılamayacak şeyler değil."

ERKEN SEÇİM VE BAŞKANLIK

Başkanlık sorusuna, "Batılı başkanlık sistemi yakışır" diye yanıt veren başbakan yardımcısı, erken seçimin ihtimalinin ise sözkonusu olmadığını net bir şekilde dile getirdi.

Şimşek, "Pragmatik ve rasyonel olmaya devam edeceğiz" diyerek reformların devam edeceği mesajı verdi.

PARTİLERARASI İŞBİRLİĞİ

Şimşek, "Darbeciler ile muhalefet partileri arasında herhangi bir ilişki gözlemlediniz mi?" sorusunu da "Hayır benim bildiğim herhangi birşey yok. Eğer bireyler varsa da bunun iktidar ile muhalefet arasında herhangi bir sorun yaratacağına inanmıyorum. Zaten ordu ile yargı mensupları partiler ile ilişkili olamazlar. Partiler arasında son yıllarda görülmemiş işbirliği var" şeklinde yanıtladı.

TURİZMDEKİ SIKINTILAR

Şimşek, Rusya'yla ilişkilerdeki düzelmenin önemine de vurgu yaparak turizmdeki sıkıntıların büyümeyi etkilemesinin beklenmediğini, ancak bankaların takipteki alacakları artarsa turizm için ek önlem alabileceklerini belirtti. Sermaye kontrollerinin ise kesinlikle sözkonusu olmadığını belirtti. 

Şimşek, "Elbette ki etkiler olacak ancak bu etkiler kısa vadeli görülebilir. Bence yüzde 4 büyüme oldukça ulaşılabilir" dedi.

Büyümeyi desteklemek için faiz indirimleri olur mu sorusuna Çetinkaya da "Bizim mandate’imiz fiyat ve finansal istikrarı sağlamak. Bu alanda tüm araçlarımız yerindedir" şeklinde yanıt verdi.

MERKEZ BANKASI ÖNLEMLERİ

Çetinkaya'nın da darbe girişimiyle ilgili "Görevimizin başındayız, herşey düzeldi" mesajı verdiği öğrenildi.

Bugün yapılan açıklamaya ve 7 maddeye vurgu yapan Merkez Bankası başkanı, "Piyasanın düzgün çalışması için elimizden gelwni yapacağız, likidite sıkıntısı olmaması için günboyu takip, tüm gelişmeler takip edilecek, piyasayla iletişimi en açık şekilde sürdüreceğiz" mesajı verdi.

PARA POLİTİKASINDA NORMALLEŞME

Çetinkaya, faizlerde normalleşme sürecinin devam edip etmeyeceğine yönelik sorulara, "Unkonvansiyonel politikalar bir süredir devam ediyor. Normalleşmenin tamamlanması başından beri arzu ettiğimiz ve yavaş ilerlemek istediğimiz bir konu. Önümüzdeki iki gün gelişmeleri takip edip karar vereceğiz" cevabını verdi.

"Ama normalleşme sadece kesme şeklinde oluyor, ortalama fonlama ile politika faizi birleşecekse politika faiz artışı olmayacak mı?" sorusuna yanıtı ise şöyle oldu:

"Enflasyon gelişmeleri, ABD gelişmeleri, ve dünyadaki değişiklikleri takip ederek hep indirime gittik. Ama başından beri altını çizdiğim konu tek bir faiz olacağı ve bunun enflasyon ile şekillleneceği."

ENFLASYONA GÖRE DURUŞ DEĞİŞEBİLİR

"Enflasyonda gerileme izliyoruz ve bu çekirdekten de kaynaklanmaya başladı" diyen Çetinkaya, "Son enflasyon raporunda bu gerilemeye rağmen yılsonu tahminimizi koruduk. Elbetteki gerekli görürsek duruşumuza enflasyona göre değişiklik yaparız" vurgusu yaptı.

REZERVLE MÜDAHALE

Çetinkaya'ya "Mevcut rezervlerle döviz kurlarına müdahale yapılabilir mi?" diye de soruldu.

Merkez Bankası başkanı, "Sisteme fx likiditesini farklı yollardan verebiliriz, sadece direct intervention değil" dedi, ancak "Zaten bankalar short term fx likiditesi tarafında çok sağlıklı pozisyondalar. Ayrıca lokal bireylerin fx pozisyonu da çok kuvvetli. Zaten brüt rezervler dahil kullanabileceğimiz pek çok araç var" diye de ekledi.

MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZLIĞI

Şimşek, cumhurbaşkanının TCMB yorumları ile ilgili de konuştu: "Evet çok vocal oldu ama günün sonunda TCMB yine gerekeni yaptı" dedi.

TOPLUMDAKİ KUTUPLAŞMA

Yatırımcılar Şimşek'e hükümetin toplumdaki ayrışmışlık için bir adım atılıp atılmayacağını da sordu. Şimşek, "Zor koşullarda yaşayıp son 3 senedeki gibi süreçlerden geçtikten sonra toplumda genel bir bıkkınlık ve kaynaşma ilgisi oluyor. Bu hem iç hem de dış toplumlar ile geçerli. Yeni hükümet bunu dış politikada yansıtmaya başladı. İnanıyorum ki içeride de etkilerini göreceğiz" dese de somut bir adım işareti vermedi.

MERKEZ BANKASI İÇİNDE GÜLEN YAPILANMASI

Hüküetin darbeden sorumlu tuttuğu Gülen yapılanması üyelerinin Merkez Bankası bünyesinde de yer alıp alınmadığı da yöneltilen sorulardan oldu. Çetinkaya, "TCMB’nin çok kuvvetli bir kurumsal kimliği vardır. Kendi kanunumuz var. Kurum içi kontrol mekanizmalarımız ve kurumsal işleyişimiz var. Ancak hükümet atamalara karışamadığı için böyle bir durum oluşursa kurum içi adımlar atılır" dedi.

Yukarı

Business HT×