BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5132 % -0,17
EUR/TRY 34,9385 % 0,24
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5132
% -0,17
34,9385
% 0,24
1,0719
% 0,19
44,89
-0,46
2.331,68
% 0,67
87,87
% -0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

5 kalemde darbe girişiminin finansal etkisi

Yabancı kurumların gündeminde de Cuma yaşanan darbenin etkileri var

5 kalemde darbe girişiminin finansal etkisi
BUSINESSHT 18 07 2016, 07:44

HSBC ve Deutsche Bank analistleri Cuma akşamı yaşanan darbe gişriminin makroekonomi ve piyasalar üzerindeki etkilerini değerlendirdi:

MAKRO ETKİLER

"Türkiye Cuma gecesiyle Cumartesi öğleden sonra arasında geçen sürede 30-40 yıl geriye gitti" diyen Deutsche Bank analistleri, önümüzdeki süreçte AK Parti hükümetinin darbe girişimiyle ilişkili herkesin tamamen temizlendiğine inanıncaya kadar ordu ve yargıdaki temizliğin devam edeceğini söyledi.

Analistler, bir sonraki aşamada dikkatin ekonomi, yatırım ortamı ve Türkiye'nin uluslararası itibarına döneceğini belirtti.

Olayı geçici bir güven şoku olarak değerlendiren Deutsche Bank analistleri, yakın vadede büyük makro bir etki yaratmasını beklemediklerini dile getiriyor. Ancak kurumsal niteliğin zayıflamasıyla yatırım ortamı kötüleşebilir. Turizmdeki sıkıntıların artması da cari açığın yıl sonunda bir miktar daha artmasına neden olabilir.

HSBC analistleri ise daha karamsar. Yaşananların yıl sonu için yüzde 2,9'luk büyüme tahminlerinde aşağı yönlü riskleri artırdığı belirtilen notta, siyasi belirsizliğin güven ve özel harcamalar üzerinde baskı yaratabileceği değerlendirmesi yer aldı.

HSBC analistleri Türkiye'nin risk primindeki artışın devamlı olması halinde de yüksek dış finansman bağımlılığının yeniden bir endişe kaynağı olarak gündeme gelebileceğini söyledi. 

PARA POLİTİKASI

Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yarın. Hem Deutsche hem de HSBC daha önce bankanın faiz indirimine gitmesini bekliyordu, ancak son gelişmelerden sonra beklenti sabit tutması.

Deutsche analistleri bankanın gelişmeleri izledikten sonra bir ara toplantıyla da indirime gidebileceğini söyledi.

KUR

Kurda beklentiler kısa vadede zayıf seyretmesi yönünde. 

Deutsche Banka'a göre zayıflığın nereye kadar büyüyeceğini veya ne kadar süreceği tahmin güç; ancak en azından kısa vadede diğer yüksek getirili rakiplerinin önünde geçmesi pek beklenmiyor.

Yıl sonu tahminini 3 seviyesinde koruyan HSBC'ye göre ise para birimi üzerinde dört temel risk var:

1) Portföy çıkışları

2) Özel sektörün döviz borçlarını çevirmekte zorlanması

3) Hanehalkının döviz alımları

4) Cari açıkta genişleme

HİSSE

HSBC analistleri Türkiye'de daha önce yaşanan siyasal stresin kısa vadede sert kayıplara neden olduğunu, ancak orta vadede bu durumun toparlandığını hatırlatarak bu kez de benzer bir süreç görülmesini beklediklerini dile getirdi.

TAHVİL

Yerel eğrilerin kısa vadede parasal gevşeme beklentileriyle yatay seyretmesini bekleyen HSBC, uzun vadede ise fiyatların portföy çıkışları ve kredi derecelendirme kuruluşların atacağı adımlarla yön bulmasını bekliyor.

Deutsche ise artan siyasi belirsizlik nedeniyle Türkiye için tavsiyesini 'ağırlığını azalt'a düşürdü ve risk priminin yükselmesini, spreadlerin genişlemesini bekledikleri belirtti.

Yukarı

Business HT×