BIST 100 9.941,44 % 2,31
USD/TRY 32,4496 % -0,27
EUR/TRY 34,7795 % -0,55
Piyasalar
9.942,03
% 2,32
32,4496
% -0,27
34,7795
% -0,55
1,0708
% -0,20
44,70
-0,19
2.339,95
% 0,32
89,64
% 0,71
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez bankalarından ulusal politikalara "veda" uluslararası endişelere "merhaba"

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasıyla merkez bankaları, ülkelerinin ekonomik koşullarından çok küresel para otoritelerinin aldığı kararları takip eder hâle geldi

Merkez bankalarından ulusal politikalara "veda" uluslararası endişelere "merhaba"
BLOOMBERG NEWS 01 07 2016, 15:36

Küreselleşen dünyada, ulusal ekonomik koşulları yönetmek, bir gözün mutlaka uluslararası arenada olmasını gerektiriyor.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı (Brexit) sonrası para otoritelerinin açıklamaları bu durumun son kanıtı niteliğindeydi. 23 Haziran'daki referandumdan yüzde 52 oranında "Ayrılma" oyunun çıkmasıyla Avrupa Merkez Bankası (AMB), "Euro ya da başka para cinsinden likidite sağlamaya hazırız" mesajı verirken, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, Brexit oylamasının etkileriyle başa çıkmak için para politikasını birkaç ay içerisinde gevşetebileceğini ifade etti. Carnet bundan fazla yapacak bir şey olmadığı konusunda da uyardı. 

Brexit sonrası Meksika'nın faiz oranlarında yarım puan yükseltmesiyle peso değer kaybetti. Amerikan Merkez Bankası (Fed), para politikasının küresel gelişmeleri hesaba katması gerektiğini açıkladı.

Tüm bu örnekler gösteriyor ki, eğer ülkenizin ekonomisinden endişe duyan bir merkez bankacısıysanız, uluslararası şartları göz ardı edemezsiniz. Küresel piyasalar birbirine sarılmış durumda ve ticari bağlantılar oldukça derin. Para politikası uyumlu kaldığı sürece döviz kurlarındaki dalgalanmalar finansal koşulları sıkılaştırabilir.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, perşembe günü verdiği bir röportajda "Küresel düşünmemiz gerek" diyerek "Biz Amerika Birleşik Devletleri'nin merkez bankasıyız. Bu bizim sorumluluğumuz. Birleşik Devletler'e hizmet etmek için dikkatli olmamız, dünyadaki finansal ve ekonomik koşulları takip etmemiz gerekli" ifadelerini kullandı.

Yatırımcıların AB bölgesindeki en güvenli varlıklara yönelmesi ve devlet tahvillerinin gelirlerinin çok düşük seviyeye gerilemesi sonrası para otoriteleri parasal genişleme programları konusunda endişeli.

Fed yöneticilerinden Jerome Powell, Brexit'in sebep olduğu küresel riskin ABD ekonomisini de aşağı çekeceğini söyledi:

"ABD ekonomisi için sonuçlarını değerlendirmek gerekiyor. Brexit, maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefimizi belirleyecek politikalarımız için oldukça önemli"

Dallas Fed Başkanı Kaplan, Powell'a yanıt olarak, küreselleşmenin bir dereceye kadar büyük ekonomilerin kaderine bağlı olduğunu söyleyerek parasal politika intibakı için sabırlı ve kademeli olunması gerektiğini söyledi. Kaplan, İngiltere sonrası, İrlanda'nın, İskoçya'nın, AB ülkelerinin ne yapacağının belirlenmesinin zaman alacağını söyledi.

“DÜNYA BİRLİKTE HAREKET ETMELİ”

Gevşek politikalar ve ilave önlemler küresel ekonomideki risklerin hepsine yanıt olamayabiliyor.

Perşembe günü Brüksel'deki AB zirvesinde konuşan AMB Başkanı Mario Draghi, uluslararası politika koordinasyonu olması gerektiğini savunarak İngiltere'nin durgunluğa girmesinin tüm uluslararası piyasaları, özellikle de döviz kuru piyasalarını etkileyeceğini belirtti. Draghi, "Brexit, önümüzdeki 3 yıl için Euro bölgesinde büyümeyi yüzde 0,5 düşürebilir" dedi.

AMB'nin Portekiz'de düzenlediği yıllık politika forumunda da konuşan Draghi, "Küreselleşen dünyada birleşik bir küresel politika önemlidir" dedi.

“GÖLGELERİNDEN BİLE KORKAR HALDELER”

New York'taki yatırım danışmanlığı firması Evercore Baş Ekonomisti Stan Shipley'e göre büyümeyi yalnızca para politikalarının desteklediği bir dünyada merkez bankalarının her riski değerlendirdiğini bu nedenle küresel gelişmelere bağımlı olduklarını belirtti. Bloomberg'e konuşan Shipley, merkez bankalarının tahmin hatası yapmaktan korktuklarını, bu nedenle doğru politika araçlarını kullanmadıklarını söyledi. Shipley, "Gölgelerinden bile korka haldeler" ifadesini kullandı.

Yukarı

Business HT×