BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5924 % 0,19
EUR/TRY 34,7162 % 0,09
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5924
% 0,19
34,7162
% 0,09
1,0631
% -0,11
45,49
0,00
2.382,18
% 0,13
89,01
% 2,18
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez bankaları Brexit sonrası nasıl gard aldı?

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma kararı sonrası 2008'den bu yana en büyük şoklardan biriyle karşı karşıya olan piyasaların gözü merkez bankalarında

Merkez bankaları Brexit sonrası nasıl gard aldı?
BUSINESSHT 24 06 2016, 12:30

“Güneş batmayan imparatorluğun”, en yakın dostu Avrupa Birliği’ne (AB) sırtını dönmesi en çok piyasaları endişelendiriyor. Ekonomistlere göre küresel finansal krizden sekiz yıl sonra piyasaların karşı karşıya olduğu bu şok, yeni bir parasal genişleme dalgasına yol açabilir.

Ticaret anlaşmalarının geleceğindeki belirsizliğin yanısıra hisse sahiplerinden yatırım danışmanlarına kadar piyasanın tüm aktörleri mevcut türbülansta yön bulmaya çalışıyor. Bu nedenle gözler yönü bulacak geminin dümenindeki merkez bankalarında.

“Merkez bankaları her zaman savunma hattının en önündedirler” diyen Brüksel merkezli Bruegel Enstitüsü Direktörü Guntram Wolff, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Para politikası bir süre büyük bir belirsizlik içerisinde yönetilecek. Anti-Avrupa görüşü giderek ağırlık kazanabilir. Bu da ekonomik durgunluğa yol açabilir” ifadesini kullandı.

İNGİLTERE

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, ülkesinin resmen AB’den ayrıldığını duyuran açıklamanın ardından, finansal piyasaları desteklemek için 250 milyar sterlin kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

Referandum sonrası belirsizlik olacağını söyleyen Carney, İngiltere'nin Avrupa ve dünyanın geri kalanıyla yeni ilişkiler kurmasının zaman alacağını ifade etti.

BOE Başkanı, bankanın aynı zamanda ilave politika desteklerine de ihtiyaç olup olmadığını gözden geçireceğini söyledi.

Sterlin 30 yıllık rekor düşüşle yüzde 10 gerilerken, İngiltere borsası yüzde 8,4 düşüşle güne başladı. Panik ortamında güvenli liman altına sarılan yatırımcı, altın fiyatlarını yüzde 6 yukarı çekti.

G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarına Avrupa Birliği referandumunun sonucuna ilişkin brifing veren İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da  G7 merkez bankalarının yeterli likidite için gerekli adımları attığını söyledi. Osborne, merkez bankalarının piyasaların işlevselliğini destekleyeceğini ifade etti.

AVRUPA MERKEZ BANKASI

Brexit sonrası yazılı açıklama yapan Avrupa Merkez Bankası da "Euro ya da başka para cinsinden likidite sağlamaya hazırız" ifadesini kullandı. 

Açıklamada finansal piyasaların yakından takip edildiği duyuruldu. 

AMERİKAN MERKEZ BANKASI

İnternet sitesinden yazılı bir açıklama yapan Amerikan Merkez Bankası (Fed), küresel fonlama baskılarının ABD’ye ters etki yaratabileceğini söyledi.

Küresel finans piyasalarını dikkatli bir şekilde incelediklerini açıklayan Amerikan Merkez Bankası, swap kanallarıyla dolar likiditesi sağlamaya hazır olduklarını duyurdu.

İSVİÇRE

İsviçre Merkez Bankası (SNB), İngiltere’nin 43 yıllık AB üyeliğinin sona ermesi üzerine İsviçre frankını zayıflatmak için döviz piyasasına müdahalede bulunduğunu açıkladı.

SNB tarafından yapılan açıklamada, "İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı sonrası İsviçre frankı yukarı yönlü baskı altına girdi. İsviçre Merkez Bankası durumu sakinleştirmek için döviz piyasasına müdahalede bulundu ve piyasada aktif kalmaya devam edecek" ifadeleri yer aldı.

Beklenmedik ayrılık kararının ardından güvenli liman olarak görülen İsviçre frankı, euro karşısında Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, SNB'nin frank üzerindeki günlük limitleri kaldırdığı Ocak 2015'ten bu yana da en büyük günlük artışını gerçekleştirdi.

JAPONYA

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, finans piyasalarında istikrarı sağlamak için, altı merkez bankasının aralarında yaptığı swap anlaşmalarını kullanma dahil, BOJ'un yeterli likiditeyi sağlamaya hazır olduğunu kaydetti.

Japonya, ABD, Euro Bölgesi, İngiltere, İsviçre ve Kanada, Kuroda’nın bahsettiği altı merkez bankası.

HİNDİSTAN

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan, piyasa reaksiyonunun uzun dönemli sonuçlarının olacağını belirterek, dalgalanmayı hafifletmek için merkez bankasının uygun miktarda likidite sağlayacağını söyledi.

Rajan, “Dalgalanma bizi de vuracak ancak piyasalar türbülanstan birkaç gün sonra uyandıklarında nereye yatırım yapılması gerektiğini tartışacak. Neticede paranızı bir yere koymak zorundasınız ve sakin bir yeniden canlanma göreceğiz” dedi.

Asya’nın en kötü performans gösteren para birimi rupi, İngiltere kararı sonrası 2013’ten bu yana en büyük düşüşünü yaşadı. Rupi, hafta başında Rajan’ın eylülde görevden ayrılacağını açıklamasının ardından da değer kaybetmişti.

Yukarı

Business HT×