BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0082 % -0,03
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0082
% -0,03
1,0779
% -0,08
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ünlü "ayı" yatırımcı "boğaya" mı dönüşüyor?

Dünya ekonomisi hakkındaki kötümser yorumlarıyla bilinen ünlü yatırımcı Marc Faber, Marketwatch'a verdiği röportajda uzun süre sonra ilk defa olumlu sinyaller verdi

Ünlü "ayı" yatırımcı "boğaya" mı dönüşüyor?
MARKETWATCH 10 06 2016, 12:43

İsviçreli ünlü yatırımcı Marc Faber, Marketwatch'a verdiği röportajda dünya ekonomisine karşı aldığı sürekli "kötümser" tavrını biraz olsun yumuşattı.

"Ayı" yorumları nedeniyle "Doktor Kıyamet" olarak bilinen Faber, merkez bankalarının dünya genelinde parasal teşvikleri artırmasıyla hisse senetlerindeki canlılığın devam edebileceğini söyledi. Faber, "Küresel ekonomi hakkında negatifim ama yeteri kadar para bastığınızda piyasa, nominal anlamda aşağı yönlü hareket etmeyebilir" dedi.

"S&P 500'DE HATA YAPTIM"

Gloom Boom & Doom Report'un yazarı Faber, ocak ayında S&P 500 endeksi hakkında yaptığı tahminin yanlış çıktığını da kabul etti. Faber, endeksin beş yılın dip seviyesini göreceğini söylerken, S&P 500, ABD'de borçlanma maliyetlerinin ılımlı büyümeyle bir süre daha düşük kalacağı beklentileriyle birlikte tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Ancak Doktor Kıyamet, dünya hakkında "ayı" tutumuna devam ettiğini hatırlatarak "ABD hisseleri normalden fazla fiyatlandı ve olası bir düşüşe karşı savunmasız" ifadelerini kullanmaktan kaçınmadı.

"ALTINA ÇOK GÜVENMEYİN"

Marc Faber, altın hakkındaki "şüpheci" tutumunu ise sürdürdü. 2015'te bin dolar altını gören altının bin 260 dolar üzerine kadar çıkması geçici olabileceğini ifade eden Faber, "Bir yatırımcı şunu iyi anlamalı: Bir varlık en dip seviyelerden yükseliyorsa durumun tersine dönmesi de beklenmelidir" dedi.

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını artıracağına olan inancın zayıflaması, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılacağı endişeleri, doların değer kaybı ve emtianın boğa piyasasına girmesiyle altın 2016'da yüzde 20 değer kazandı.

Birçok portföy yöneticisinin altın tahmininde başarısız olduğunu söyleyen Faber, yatırımcıların altını bugünkü fiyatından satın almaya utandıklarını da sözlerine ekledi. Faber, "teselli" olarak maden şirketlerinin hisselerinin satın alınabileceğini ifade etti. 

"ÇİN KRİZİNDEN EN AZ ZARARLA KURTULMAK MÜMKÜN"

Çin ekonomisi hakkında da konuşan Faber, milyarder spekülatör George Soros'un aksine dalgalanmalar yaşayan Çin'in dünyanın geri kalanını arkasına katmadan "yumuşak bir iniş" yapmasının mümkün olduğunu belirtti:

"Çin'de bir kredi balonu olduğu herkes tarafından biliniyor. Asıl soru bu balonun daha büyük zararlar vermeden nasıl söndürülebileceği. Bence bu mümkün"

SOROS'TAN YILLAR SONRA İLK KİŞİSEL YATIRIM 

The Wall Street Journal'ın perşembe günü yayınlanan haberine göre 30 milyar dolar değerindeki Soros Fon Yönetimi firmasının sahibi ünlü spekülatör George Soros ve ailesi, küresel ekonomiye yönelik endişeler nedeniyle bazı hisseleri sattı ve altın satın aldı. Son yıllarda sıklıkla hayır işlerine katkıda bulunan Soros bir süredir kişisel yatırımlara yönelmiyordu.

Soros'un şirketi yılın ilk çeyreğinde maden firması Barrick Gold Corp.'tan 19 milyondan fazla hisse almış ve bu pozisyon 90 milyon dolardan fazla kazanç sağlamıştı.

Bir süredir dünya ekonomisinin genel görünümüyle ilgili kötümser yorumlarda bulunan ABD'li milyarderin endişeleri özellikle son altı aydır Çin ve Avrupa etrafında toplanıyor. Soros, nisan ayında New York'ta verdiği bir konferansta ekonomik büyümesi yavaşlayan Çin'de yaşananların, 2008'deki küresel krizle benzerlikler taşıdığını söylemiş, bu durumun ABD üzerinde deflasyonist baskı yaratabileceğini belirtmişti.

Yukarı

Business HT×