BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3337 % 0,13
EUR/TRY 35,0608 % -0,03
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3342
% 0,13
35,0612
% -0,03
1,0787
% -0,38
47,65
-0,28
2.219,99
% 1,15
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şok yaratan istihdam verisi sonrasında Fed yetkililerinin ilk yorumları

ABD'de 6 yılın en düşük tarım dışı istihdam verisi sonrası üç Fed yetkilisinden para politikası görünümüne ilişkin değerlendirmeler geldi

Şok yaratan istihdam verisi sonrasında Fed yetkililerinin ilk yorumları
BLOOMBERG NEWS 06 06 2016, 11:38

6 yılın en düşük tarım dışı istihdam verisi sonrasında gözler Fed Başkanı Janet Yellen'ın TSİ 19:30'da gerçekleştireceği konuşmaya çevrilmişken, üç Fed yetkilisi para politikası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, geçtiğimiz ay için açıklanan zayıf tarım dışı istihdam verisine rağmen, ABD ekonomisinin yavaş geçen kış performansının ardından yeniden toparlanmaya başlamasıyla yeni bir faiz artışına yaklaştığını söyledi.

Finlandiya'da konuşma yapan Rosengren, ABD merkez bankasının faizleri artırma yolunda ilerlediği, fakat bunun 14-15 Haziran'daki toplantıda gerçekleşmeyebileceği sinyalini verdi.

Rosengren, geçen hafta Cuma günü açıklanan zayıf Mayıs ayı istihdam verisinin, güçlü tüketici harcamaları ve ikinci çeyrek ekonomik büyüme verileriyle çeliştiğini söyleyerek, "Dolayısıyla bu verideki zayıflığın bir anormallik mi yoksa istihdam piyasasında bir yavaşlamayı mı gösterdiğini anlamak önemli olacak" dedi.

Rosengren, ekonomik büyümenin ekonomi politikasında kademeli bir sıkılaştırma için yeteri kadar sağlam olacağına inandığını söyleyerek, yüzde 4.7'ye düşen işsizlik oranının, kendisinin "tam istihdam" beklentisine geldiğini belirtti.

Rosengren, Fed'deki meslektaşlarının çoğundan daha fazla parasal genişleme yanlısı olurken, ekonominin iyileştiğine dair son dönemlerde daha güvenli ifadeler vermeye başladı. Mayıs ayı sonlarında yaptığı bir konuşmada Rosengren, faiz artışı için şartların "uygun olmanın eşiğinde" olduğunu belirtmişti.

Rosengren bugün yaptığı konuşmasında, zayıf birinci çeyrek büyümesinin ardından gerçekleşen toparlanmada perakende satışlarının önemli bir rol oynadığını ve bunun da ABD tüketici harcamaları için iyi bir işaret olduğunu belirtti.

BRAINARD: KÜRESEL RİSKLER HALA DİKKAT GEREKTİRİYOR

ABD Merkez Bankası guvernörlerinden Lael Brainard, ABD işgücü piyasasının muhtemelen yavaşladığını ve ekonominin bir faiz artışı için hala çok kırılgan olduğunu söyledi.

Son bir yıldır Fed'in faiz artışları konusunda ihtiyatlı olması gerektiğini savunan Brainard, cuma akşamı yaptığı konuşmada dünya talebindeki zayıflığın yanısıra piyasaların Fed'in bir hareketine karşı aşırı tepki verebileceğine dikkat çekti. Çin ile Avrupa'daki durumun açık bir şekilde daha iyi oluncaya kadar ve İngiltere'nin AB'Den ayrılması riski ortadan kalkıncaya bir para politikası hareketinin riskleri ağırlaştırabileceğini vurgulayan Brainard, düşük global büyümenin Fed'in yapacaklarının hızını ve boyutlarını fiilen sınırladıını ifade etti.

MESTER: KADEMELİ FAİZ ARTIRIMI UYGUN

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD'nin hayal kırıklığı yaratan son istihdam rakamlarının genel ekonomik manzarayı değiştirmediğini ve kademeli faiz artışlarının uygun olacağını söyledi.

Stokholm'de gazetecilerin sorularını cevaplayan Mester, "Para politikası hedeflerimize düzenli olarak ulaşacağımıza hala inanıyorum, faiz oranlarında kademeli bir artış süreci uygun. Faiz artışının ne zaman gerçekleşeceği ve bu yolun eğimi verilere bağlı" dedi.

Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ve beklentilerin hayli altında kalan tarım dışı istihdam rakamlarına da değinen Mester, "Zayıf rakamların ekonomik  görümünü değiştirmediğini düşünüyorum" dedi. 

LOCKHART: İKİ FAİZ ARTIRIMI ÖNGÖRÜYORUM

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart ise “bu yıl iki faiz artırımı öngören kamptayım” dedi.

Lockhart, “Sabırlı olmanın çok fazla maliyet yaratacığını görmüyorum” şekliden görüş bildirdi.

Atlanta Fed Başkanı, ABD'den Cuma günü gerlen tarım dışı istihdam verisinin tam istihdamın getirdiği bir yavaşlamaya işaret olabileceğini ifade etti.

Lockhart, ABD ekonomisinin ılımlı büyüme sürecinde olduğunu belirtti.

“Fed'in dikkatli ve kademeli duruşunu sürdüreceğini düşünüyorum” diyen Lockhart, Fed politikalarının ekonomiyi canlandırmaya devam ettiğini söyledi.

Yukarı

Business HT×