BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5832 % 0,17
EUR/TRY 34,6814 % -0,01
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5840
% 0,17
34,6867
% 0,00
1,0618
% -0,23
45,49
0,00
2.405,62
% 1,12
90,16
% 3,50
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk Lirası'nı dolar bozan yerliler ayakta tutuyor

Döviz mevduatlarında 2016 yılının neredeyse en büyük aylık düşüşü Türk Lirası'nın dolar karşısında ayakta durmasına yardımcı oluyor

Türk Lirası'nı dolar bozan yerliler ayakta tutuyor
CONSTANTINE COURCOULAS - BLOOMBERG NEWS 06 06 2016, 09:25

Uluslararası yatırımcılar, siyasi krizlerin etkisiyle Türk Lirası'ndan uzak duruyor olabilir, ancak yerlilerin Türk Lirası ile ilgili herhangi bir tereddüt taşımadığı görülüyor.

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye'de bireysel ve kurumsal tasarruf sahipleri, 27 Mayıs itibariyle dört haftalık dönemde döviz mevduatlarını 5,9 milyar dolar azalttı.

Böylelikle döviz mevduatları 2016 yılının en büyük aylık düşüşünü görme yoluna girdi.

Türk Lirası'na talebin artması bir önceki başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istifasıyla sonuçlanan siyasi gelişmelerin olduğu dönemde TL'nin değer kaybını yavaşlattı. Stratejistler böylece, halen geçen ay gelişen ve Avrupa ülkeleri paraları arasında en keskin düşüşü gösteren TL'de kayıplarının daha da derinleşmesinin önlendiği görüşünde.

HSBC Stratejisi Fatih Keresteci, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Eğer yerliler döviz satmış olmasaydı, dolar/TL çok ama çok daha yukarıda olurdu. Yerli yatırımcılar, hem kur zayıfladığı ve hem de güçlendiği zaman, döviz piyasasına ciddi likidite sağlıyor" değerlendirmesini yaptı. 

Türk Lirası'na ilişkin bu yeni iştah, kurun Eylül ayında rekor seviyeye çıkmasını sağlayan yatırımcı davranışında değişikliğe neden oldu.

Türk bankalarındaki döviz cinsinden mevduatlar bu yıl Nisan ayının sonuna kadar 13.9 milyar dolar yükseldi ve o dönemden bu yana ise bu tutarın üçte biri kadar düştü.

Türk Lirası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gücü kendi elinde toplamaya yönelik adımları ve bunun sonucu Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin endişelerin artması nedeniyle, Mayıs ayında halen yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti.

KUR LİDERİ

Türk Lirası, ülkenin cari açığının finansmanı konusunda sermaye akışlarına bağımlı olması durumunun ülke varlıklarını ABD para politikasına hassas hale getirmesi dolayısıyla gelişen ülke para birimleri açısından bir lider konumunda. 

Cuma günü ABD'de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden çok daha kötü gerçeklemesiyle Fed'in Haziran ayındaki faiz artışı görünümünü ortadan kaldırmasıyla dolar/TL 2,9015 seviyelerine kadar gerilemiş ve Türk Lirası dolar karşısında bir ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı. 

Dolar bu haftaya ise 2,91 seviyesinin üzerinde başladı.

Fatih Keresteci, kısa vadede doların 2,90-3,00 bandında işlem göreceğini öngörürken, Bloomberg anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanı kurun yıl sonunda 3,10 seviyesinde olacağına işaret ediyor.

DEĞERİ YARI YARIYA AZALDI

Türk Lirası küresel finansal krizden bu yana değer kaybediyor. Para birimi 2007 yılının sonundan bu yana dolar karşısında yüzde 50'den daha fazla değer kaybı yaşadı. 

TL, tüm zamanların en düşük seviyesine geriledikten sonra AK Parti'nin Kasım ayındaki seçimleri kazanıp politik belirsizliğin ortadan kalkmasıyla yükselişe geçti. 

2 Mayıs'ta Türk Lirası 6 ayın zirvesine çıktı. Bu durum yerlilerin döviz pozisyonlarını artırmalarını sağladı. İşte şimdi bu trendin tersine döndüğü görülüyor. 

Döviz cinsinden mevduatlar toplam mevduatların hala yüzde 44'ünü oluşturuyor. Morgan Stanley'e göre bunun en önemli nedeni Türk Lirası'nın yerel para cinsinden mevduat faizinden daha fazla zayıflaması.

Ülke ekonomisi terörizm ve turizm sektöründeki yavaşlama dolayısıyla bir mücadele içinde. Ekonomistler ülkenin 2016 büyümesinin komşu Avrupa Birliği ülkelerini geride bırakacağını tahmin ederken, ticari bloktaki fazla ile karşılaştırıldığında, ülkenin en büyük açığının yüzde 4,6'ya ilerlediği görülüyor. 

TEB Stratejisti Erkin Işık'ın değerlendirmelerine göre hatrı sayılır döviz pozisyonlarının varlığı yerli tasarruf sahiplerinin hala Türk Lirası'ndaki düşüşü önleme şansı olduğu anlamına geliyor. Işık, "Yerlilerin hala biraz daha cephanesi kaldı. Dolar 3 lira seviyesine geldiğinde kesinlikle biraz daha satış yapacaklardır. Bu durum Türk Lirası'ndaki satış baskısını da rahatlatabilir" değerlendirmesini yaptı. 

Yukarı

Business HT×